Witam.Przeprwadzony został wywiad alimentacyjny z córkami celem ustalenia odpłatności za pobyt ojca w dps. Podczas przeprowadzenia wywiadu córki złożyły oświadczenia, że ojciec rażąco zaniedbywał obowiązki względem nich, nie łożył na utrzymanie, nie utrzymywał kontaktów z nimi, nie płacił alimentów. Załaczyły do wywiadu postanowienie sądowe, które mówi że ojciec ma zawieszona władze rodzicielską nad jeszcze wtedy małoletnimi córkami. Córki podczas przeprowadzenia wywiadu odmówiły podania dochodu jaki posiadają, w wuiadzie oświadczyły że pracują. Zwróciły się z prośbą o zwolnienie z odpłatności z art. 64 pk. 7 ustawy o pomocy społęcznej.Co w takim przypadku? My chcemy je zwolnić. Czy możemy wydać decyzję jak nie mamy dochodu ? Prosze o pomoc
Nie. Zgodnie z art. 64 ustawy z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej (Dz.U.2024.1283 z późn. zm.) - osoby wnoszące opłatę lub obowiązane do wnoszenia opłaty za pobyt mieszkańca domu w domu pomocy społecznej można zwolnić z tej opłaty częściowo lub całkowicie, na ich wniosek, po przeprowadzeniu rodzinnego wywiadu środowiskowego (…). Sytuacja jest jasna -skoro musi być wywiad, to wymagane jest również ustalenie sytuacji dochodowej strony postępowania. Nie ma kompletnego wywiadu – nie ma zwolnienia. Wytłumacz im to - najlepiej na piśmie wzywającym do przedłożenia dokumentów poświadczających ich sytuację dochodową – z adnotacją, że braki w tym zakresie spowodują odmowę zwolnienia i naliczenie odpłatności.
Również mam problem z ustaleniem sytuacji dochodowej w rodzinie syna zobowiązanego do odpłatności za pobyt ojca w dps. Mam dochody syna i jego zony, niepełnoletni syn uczęszcza do szkoły średniej, wiec nie ma dochodów, ale w członkach rodziny jest jeszcze dorosła córka, która nie chce złożyć oświadczenia czy uzyskuje jakieś dochody czy nie. wysłałem pismo z prośba o doręczenie brakującego oświadczenia córki i dalej nic....co mogę zrobić w taakiej sytuacji? na chwile obecna dochód nie przekracza im kryterium dochodowe wiec i tak będą zwolnieni...chyba ze z oświadczenie córki będzie wynikać ze ma dochód....