Jakie świadczenia, dziecko w ubogiej rodzinie. - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 10 sty 2016, 23:00

Witam,

Mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość, sytuacja jest dla mnie nowa i potrzebuję pomocy.

Jesteśmy małżeństwem od 2 lat, w święta urodziło nam się dziecko, żona jest niestety bezrobotną (w naszej mieścinie ciężko znaleźć jakąkolwiek pracę), mi jako jedynemu żywicielowi rodziny umowa o pracę skończyła się 31 grudnia i najprawdopodobniej nie zostanie przedłużona - pracodawca wspominał, że prawdopodobnie zechcę zatrudnić mnie "śmieciówkę" - umowa zlecenie - do dnia dzisiejszego pracuję "na czarno" bez jakiejkolwiek decyzji pracodawcy.

Nie ukrywam, że jest to dla mnie nerwówka. Chciałbym się dowiedzieć jakie świadczenia / pomoc w takiej sytuacji będą nam przysługiwać jeśli jednak stracę pracę.

Z tego co wstępnie się dowiedziałem to:
- Becikowe 1000 zł (jednorazowo)
- Żona jako bezrobotna będzie otrzymywać 1000 zł / 12 miesięcy.
- Zasiłek na dziecko 89 zl / miesiąc (moje dochody to minimalna krajowa 1300 zł na rękę / na 3 osoby)
- Czy jakiś zasiłek rodzinny dla ubogich będzie nam przysługiwać? Jakieś dodatki ?
- Czy dostanę kuruniówkę jeśli 6 miesięcy byłem na stażu, następnie 8 miesięcy umowa o pracę ?

Pozdrawiam serdecznie
Lekarz, który jako jedyny zdiagnozował chorobę żony http://ulubionylekarz.pl/lekarz/ginekol ... sz-pekala/
janusz666
Praktykant
Od: 07 sty 2016, 23:17
Zajmuję się:
Strona WWW: http://ulubionylekarz.pl

Napisano: 11 sty 2016, 13:55

Rodzina nie taka uboga i jeszcze 1000 zł dodatku z tytułu urodzenia dziecka od kwietnia jeszcze 500 zł a o zasiłek dla bezrobotnych proszę zapytać u Urzędzie Pracy.
Iza1

Napisano: 11 sty 2016, 15:57

Zapomiałam jeszcze dodać rodzicielskie dla zony 1000 zł od stycznia przez rok zycia dziecka.
Iza1

Napisano: 11 sty 2016, 16:55

moja znajoma ma 500 zł na 2 osoby to w porównaniu z Tobą są nędzarzami
Ewa70

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x