Wyraź wspracie dla strajkujących w Wierzbicy - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 4    [ Posty: 34 ]

Napisano: 09 sty 2016, 15:58

W imieniu strajkujących koleżanek w GOPS w Wierzbicy zwracamy się do środowiska pracowników socjalnych, asystentów rodziny, pozostałych pracowników pomocy społecznej oraz tych, którzy z pomocą są związani o wsparcie dla ich działań.

Przypominamy, iż od 29.12.2015 r. wobec braku jakiegokolwiek dialogu z pracującymi, a także w atmosferze szykan i gróźb zwolnienia - pracownicy GOPS podjęli dramatyczną decyzję o rozpoczęciu strajku, licząc że doprowadzi to przynajmniej do rozmów z pracodawcą. I do rozmów doszło w dniu 07.01.2015 r., jednak zamiast woli kompromisu i zapobieżenia dalszej eskalacji sporu - strajkujące otrzymały zapowiedź zwolnienia.

Z sytuacją w Wierzbicy można zapoznać się na naszej stronie https://www.federacja-socjalnych.pl/aktu ... entem-sily

Oprócz działań, które podjęliśmy i które mamy nadzieję okażą się skuteczną formą pomocy dla strajkujących, uważamy za ważne i wspierające solidarne wyrażenie naszego stanowiska wobec zachowania osób odpowiedzialnych.

Zwracamy się więc z prośbą o podpisanie petycji w obronie pracowników GOPS w Wierzbicy. Wystarczą trzy krótkie kroki: wejście na podaną stronę, wpisanie swojego imienia i nazwiska oraz adresu e-mail oraz zaakceptowanie petycji i jej potwierdzenie w skrzynce poczty e-mail.

Petycja dostępna jest pod tym adresem
https://www.petycje.pl/petycjePodglad.ph ... jeid=11704

Prosimy o jej udostępnianie na własnych stronach i profilach.

Jednocześnie dziękujemy za wszelkie wyrazy solidarności i poparcia, które płyną od osób indywidualnych oraz organizacji m.in. Związku Zawodowego Pracowników Socjalnych (Łódź), Ogólnopolskiego Związku Zawodowego Pielęgniarek i Położnych Regionu Mazowieckiego, NSZZ "Solidarność" (komisje zakładowe), Alternatywy Socjalistycznej (pomysłodawca petycji) i wielu innych. W imieniu strajkujących wyrażamy wdzięczność za wsparcie, które teraz jest naprawdę potrzebne.
Ogólnopolska, niezależna i samorządna organizacja związkowa pracowników socjalnych i pomocy społecznej
http://www.federacja-socjalnych.pl
https://web.facebook.com/federacja.socjalnych
federacja.socjalnych
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 13 maja 2015, 18:04
Zajmuję się:
Strona WWW: https://www.facebook.com/federacja.socjalnych

Napisano: 09 sty 2016, 18:02

Po pierwsze primo, nie zachowujcie się tak, jakby wszyscy wiedzieli o co wam chodzi. Po drugie jakoś źle kojarzy się mi "Alternatywa socjalistyczna" i "władza robotnicza". Jeśli chcecie aby was poparto to proszę dokładnie opisać meritum sporu. Z jednej strony wiadomo, że w wielu OPS-ach pracownicy socjalni zarabiają marnie. Ale też wiem ze swojego doświadczenia, że niektórzy pracownicy socjalni na więcej nie zasługują. Zawsze uważam, że bronią nas nasze zaangażowanie i ponadstandardowe działania tzn. nie tylko przeprowadzanie wywiadów i przyznawanie zasiłków. Opiszcie swoją działalność i sukcesy to wtedy was chętnie poprę. W dodatku pod petycją wymieniona jest tylko jedna osoba a w treści napisane jest "osoby".
wujek fido

Napisano: 09 sty 2016, 18:15

Stary poczytaj troche . Wejdź na strony Federacji i OPS w tym temacie skoro zadałeś sobie trud komentowania bez czytania
paw

Napisano: 09 sty 2016, 19:09

"proszę dokładnie opisać meritum sporu..."

Informacje na ten temat są dostępne również w treści petycji.

https://www.petycje.pl/petycjePodglad.ph ... jeid=11704
angoc

Napisano: 09 sty 2016, 20:10

Dla mnie meritum to nie to co jest na końcu. Ja chcę poznać genezę, od czego wszystko zaczęło się, bo jak napisałem wcześniej są pracownicy socjalni, którzy zasługują na godziwe zarobki ale też są tacy co nie zasługują. Jeśli mam coś popierać to chciałbym by mnie do tego przekonano. Sama informacja, że domagają się lepszych zarobków i że chcą kogoś zwolnić to za mało. Zbyt długo bowiem pracuję w pomocy społecznej by nie brać pod uwagę także takiej opcji, że żądania są na wyrost. Umiem czytać i przeczytałem petycję ale podobną petycję mogliby napisać podopiecznie tego Ośrodka, w sprawie wyższych zasiłków. I co, bez poznania ich racji miałbym to bezrefleksyjne poprzeć?
wujek fido

Napisano: 09 sty 2016, 21:04

Wycofuję swoją prośbę o przedstawienie meritum sporu. Mój niedosyt informacji spowodowany był tym, że ja dotarłem do tej informacji jedynie w dziale Hyde Park a tam nie było drugiego topiku, jaki jest w dziale Pomoc społeczna. Mimo wszystko nie czuje się na siłach, by angażować się po którejkolwiek stronie. Faktem jest, że się porobiło :o
wujek fido

Napisano: 09 sty 2016, 21:10

Stary dziewczyny zarabiają srednio po ok. 1850 zl w tej pracy. Wójt gminy zakazał bylej już kierownice podwyżek chociaż ta wskazywała źródła. Kierownik zwolniona. W jej miejsce zatrudniono nową która dokonuje rozliczeń z pracownikami. Liczono że po cichu bo gmina mała,a wójt wszechmocny. Dziewczyny jednak postanowiły że przyzwoitość jest ponad ich własny interes który w wielu miejscach w Polsce sprowadza się do hasła ODEJDŹ I PODZIĘKUJ ZA ZWOLNIENIE. Dla mnie bohatersko i szacunek. Dla ciebie może naiwność i potrzeba analizy. To właśnie to pochylanie głowy gdy jako grupa zawodowa dostajemy i brak solidarnosci powoduje m.in. że nasza pozycja jest właśnie tak niska. I wiesz co - nie podpisuj nic. Ale też nie mędrkuj gdy dziewczyny postawiły na szali całe swoje rodziny, wójt postawił na szali pomoc mieszkańcom by dać upust swoim zamiarom a ty przed kompem z "z kubeczkiem herbatki" analizujesz.

Proszęs cie nie podpisuj!
paw

Napisano: 09 sty 2016, 21:56

Nie pisz mi o solidarności naszego środowiska, bo na tym portalu były apele o pomoc ratującą życie dla naszych kolegów i koleżanek. Niestety efekt tych apeli był mizerny. Więc czym jest utrata pracy wobec utraty życia? O jakiej solidarności bredzisz?
rozżalona

Napisano: 09 sty 2016, 22:06

tych dwóch spraw nie ma co porównywać ale powiem tobie że zarzut do mnie chybiony bo sam kasę na leczenie i dla rodzin przekazywałem. Solidarność ma wiele wymiarów. Również dramat ludzki. Wku... mnie jednak, że narzekamy na stan pomocy społecznej, a jak ktoś tam w Wierzbicy próbuje zmienić to nagle tłum "filozofów" z d... strony. Faktycznie o jakiej zmianie możemy mówić ? Nie podpisujcie proponuję, tylko napiszcie tu z imienia i nazwiska kto wy - to jak po was przyjdą żebym przypadkiem nie stawał w obronie ;)
paw

Napisano: 09 sty 2016, 23:04

Brawo wujku fido!!!! W pełni popieram Twój punkt widzenia sprawy i również nie udzielę poparcia dla tych pań !!! Już samo odejście od wykonywania pracy świadczy o ich empatii do ludzi potrzebujących. Ja rozumiem protest jako : oflagowanie , jakiś rzucający się w ,,oczy'' strój itp.., itd... a nie zamknięcie się w pomieszczeniu i oddaniu się błogiemu lenistwu i żarciu! Zgroza !!!!!. To są pracownicy socjalni????? :x Komu one pomogą ? chyba tylko sobie !!!! :evil: :evil: :evil:
Do Wujka fido

Strona 1 z 4    [ Posty: 34 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x