Jawny rejestr zbioru danych osobowych - Ochrona Danych Osobowych

Strona 2 z 3    [ Posty: 21 ]

Napisano: 23 lip 2015, 8:45

Proszę o to mój email: [email protected] :)
Max55

Napisano: 23 lip 2015, 8:57

Oki, już wysłałam e-maila:)
ania77

Napisano: 22 wrz 2015, 13:04

ania77 pisze:Kierownik powiedział mi żeby w planie napisać ze sprawdzenia dokona się w dniu...... Ja sobie właśnie pomyślałam tak jak TY. Np. 20 sierpnia - świadczenia rodzinne, 21 - fundusz aliment, itd. Oki nie ma sprawy możemy się wymienić adresami e-mail:)
Wybaczcie, ale to co tu czytam to jest porażka!!
Kierownik nie ma prawa dyktować ABI, kiedy ten ma przeprowadzić sprawdzenia. ABI jest niezależny. Kierownik oświadczył to też w zgłoszeniu ABI do rejestru GIODO. Rozporządzenie jest jasne - plan sprawdzeń jest przedstawiany ADO. Nie prosimy o akceptację, nie proponujemy, nie negocjujemy...
Ale to ABI ma wiedzieć ta rzeczy i powiedzieć o tym kierownikowi, to ABI ma wiedzieć w jakiej formie ma być prowadzony jawny rejestr zbiorów i jest jasno napisane w rozporządzeniu.
pcspec
Praktykant
Od: 30 wrz 2009, 14:06
Zajmuję się:
Strona WWW: http://www.goldenline.pl/jaroslaw-zabowka

Napisano: 03 lis 2015, 10:11

Hej

Może ktoś podesłać mi wzór tego jawnego rejestru zbiorów w MGOPS z góry dziękuje mój @mail [email protected]
irek1983

Napisano: 17 lis 2015, 21:44

Potwierdzam to co napisał pcspec, tj. to co tu napisane to bzdura.
Szanowni państwo w przypadku gdy Ado nie powoła Abi to z pewnością nie prowadzi jawnego rejestru zbiorów (bo rozporządzenie z 11 maja 2015r. w sprawie prowadzenia jawnego rejestru skierowane jest do Abi a nie do Ado), Ado ma za to obowiązek prowadzić dokumentację dotyczącą przetwarzania danych osobowych, a w jej ramach ma obowiązek prowadzić wykaz zbiorów.
Abi

Napisano: 05 sty 2016, 12:40

proszę o przesłanie [email protected]
nie mam o tym wszystkim pojęcia to jakaś masakra...
mandm

Napisano: 14 sty 2016, 20:02

witam proszę o przesłanie przykładoweo jawnego rejestru zbioru danych osobowych zostałam powołana na ABI wcześniej nic nikt nie robił a ja mam świadczenia rodzinne, składnicę akt, KDR i politykę zarządcza. Nie wiem kiedy to wszystko ogarne Podam swoj mail:[email protected] z góry dzięki
ABI1972

Napisano: 08 lut 2016, 23:23

Z tego co mi wiadomo, jeśli ADO nie powoła ABI i nie zgłosi go do GIODO, wtedy sam odpowiada za bezpieczeństwo danych osobowych i dodatkowo, nie to że tworzy jawny rejestr zbiorów, ale ma obowiązek w dalszym ciągu zgłaszać zbiory i ich aktualizaję do GIODO. Jeśli powoła ABI, wtedy ma przywilej że ABI robi jawny rejestr i za niego odpowiada.
:)
"Gdy­by ludzie zas­ta­nawiali się nad jedną trze­cią te­go, o czym mówią, świat byłby rajem" Carlos Ruiz Zafón
gaia
Praktykant
Od: 04 lut 2016, 20:49
Zajmuję się:

Napisano: 10 lut 2016, 15:49

dokładnie. ABI podlega ADO i to ADO jest odpowiedzialny za ochronę danych osobowych.
ania77

Napisano: 10 lut 2016, 19:57

ADO odpowiada zawsze. Ale i ABI odpowiada jesli został powołany i zgłoszony do GIODO - za to, co jest wskazane w ustawie jako jego obowiązki:
Art 36a ust 2 UODO "
Do zadań administratora bezpieczeństwa informacji należy:
1) zapewnianie przestrzegania przepisów o ochronie danych osobowych, w szczególności przez:
a) sprawdzanie zgodności przetwarzania danych osobowych z przepisami o ochronie danych osobowych oraz opracowanie w tym zakresie sprawozdania dla administratora danych,
b) nadzorowanie opracowania i aktualizowania dokumentacji, o której mowa w art. 36 ust. 2, oraz przestrzegania zasad w niej określonych,
c) zapewnianie zapoznania osób upoważnionych do przetwarzania danych osobowych z przepisami o ochronie danych osobowych;
2) prowadzenie rejestru zbiorów danych przetwarzanych przez administratora danych, z wyjątkiem zbiorów, o których mowa w art. 43 ust. 1, zawierającego nazwę zbioru oraz informacje, o których mowa w art. 41 ust. 1 pkt 2-4a i 7.

Nie ma łatwo... ;)
"Gdy­by ludzie zas­ta­nawiali się nad jedną trze­cią te­go, o czym mówią, świat byłby rajem" Carlos Ruiz Zafón
gaia
Praktykant
Od: 04 lut 2016, 20:49
Zajmuję się:

Strona 2 z 3    [ Posty: 21 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x