Jeden pracownik socjalny zajmie się maksymalnie 50 rodzinami

Wybrane tematy:
posiłek w szkole i w domu -wniosek Dyrektora 20% Weryfikacja 40 Zasiłek celowy dla osadzonego w ZK AOON - dojazd własnym samoch. do 15.06.22r. decyzja zmieniająca DPS AOON/OW
jemiołka

Re: Jeden pracownik socjalny zajmie się maksymalnie 50 rodzi

Post autor: jemiołka »

warmińsko- mazurskie, naprawdę tak pracujemy, żadne kontrole nie mogą zmienić tej sytuacji, a my pracujemy.....jak się da.
Rodrick_86
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: Rodrick_86 »

Mnie taka sytuacja szokuje. Potrzebujecie 3 razy więcej pracowników. Tu chyba nie ma mowy o żadnej pracy socjalnej, bo gdzie znaleźć na to czas.
Kas

Post autor: Kas »

Witam. Też jestem z warm-mazurskiego. Po ostatnim sprawozdaniu okazało się, że mam 170 środowisk. Praca socjalna- jaka praca socjalna? Papierki, papierki..... Chociaż i na to brak czasu. Już zaczęłam się zastanawiać co z tym zrobić, bo szefowa uważa, że jakoś tam będzie. Myślę, iż w takim stanie nie będzie dobrze.
Adam29

Post autor: Adam29 »

Zapomnijcie.
Nie ma kasy na nowe etaty. Może POWER coś pomoże.
zzzz

Post autor: zzzz »

Pracownicy socjalni są obciążeni pracą bo jest ich mało. Ale proszę spojrzeć w szeregi osób zatrudnionych w OPS, PCPR- ilu jest pracowników. Kadra np. 50 osób w tym 7 pracowników socjalnych- reszta to administracja. Co na to kierownicy?
Mam nadzieję, że zmiana ustawy o pomocy społecznej zmieni coś na korzyść prac. socjalnych i oby jak najszybciej weszła w życie.
Adam29

Post autor: Adam29 »

Socjalny powinien robić tylko i wyłącznie wywiady. Nie wiem od czego macie aspirantów. Oni powinni bawić sie w administrację, top-team'y, decyzje i pisma.
Jest na to rada. Wystarczy poprzyjmować ludzi na umowy zlecenia, niekoniecznie na pełny etat po to by robili papierki. Chętni sie znajda. Gwarantuję.
Rodrick_86
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: Rodrick_86 »

zzzz pisze:Pracownicy socjalni są obciążeni pracą bo jest ich mało. Ale proszę spojrzeć w szeregi osób zatrudnionych w OPS, PCPR- ilu jest pracowników. Kadra np. 50 osób w tym 7 pracowników socjalnych- reszta to administracja. Co na to kierownicy?
Mam nadzieję, że zmiana ustawy o pomocy społecznej zmieni coś na korzyść prac. socjalnych i oby jak najszybciej weszła w życie.
Ostatnio na pewnym szkoleniu powiedzieli nam, że jest bardzo mało realne aby nowa ustawa weszła w przyszłym roku bo nawet jeszcze nie ma jej projektu. Istnieje też duże ryzyko, że gdy w przyszłym roku PO przegra wybory to całe założenia pójdą do kosza. Scenariusz czarny i oby się nie sprawdził.
Gość

Post autor: Gość »

Jeśli wejdzie 50 środowisk / 1 pracownika socj. tylko z pracą socjalną to socjalni szybko się pozbędą pracy bo pracując efektywnie będą eliminować problemy w rodzinie a jeśli będą pracować nieefektywnie to ich z tego powodu zwolnią.
Pozostanie administracja wypłacająca zasiłki bez wywiadów.
Czy dobrze rozumiem przyszłą ustawę?
Gość

Post autor: Gość »

Nowa ustawa
pracownik socjalny - asystent
Czy ich praca będzie się dublować czy uzupełniać?
Czy będzie jeszcze inaczej?
Andrzej

Post autor: Andrzej »

Asystenci rodziny zajmują się wyłącznie dysfuncyjnymi rodzinami z dziećmi, tylko w tym obszarze będą pokrywały się wspólne działania asystentów rodziny z pracownikami socjalnymi. Planowane zmiany przewidują wyodrębnienie dwóch rodzajów pracownika socjalnego. Będą pracownicy socjalni od pracy socjalnej, świadczeń i usług oraz pracownicy socjalni, którzy zajmować się będą wyłącznie pracą socjalną z indywidualnym przypadkiem, rodziną/grupą/społecznością lokalną. Jeśli chodzi o asystentów rodziny to w obecnym systemie realizują oni zadania psychologów i pedagogów społecznych, niekiedy kuratorów społecznych i zawodowych. Takie zadania moim zdaniem, obecnie realizują również pracownicy socjalni.
ODPOWIEDZ