Jeden pracownik socjalny zajmie się maksymalnie 50 rodzinami
Re: Jeden pracownik socjalny zajmie się maksymalnie 50 rodzi
warmińsko- mazurskie, naprawdę tak pracujemy, żadne kontrole nie mogą zmienić tej sytuacji, a my pracujemy.....jak się da.
-
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Mnie taka sytuacja szokuje. Potrzebujecie 3 razy więcej pracowników. Tu chyba nie ma mowy o żadnej pracy socjalnej, bo gdzie znaleźć na to czas.
Witam. Też jestem z warm-mazurskiego. Po ostatnim sprawozdaniu okazało się, że mam 170 środowisk. Praca socjalna- jaka praca socjalna? Papierki, papierki..... Chociaż i na to brak czasu. Już zaczęłam się zastanawiać co z tym zrobić, bo szefowa uważa, że jakoś tam będzie. Myślę, iż w takim stanie nie będzie dobrze.
Zapomnijcie.
Nie ma kasy na nowe etaty. Może POWER coś pomoże.
Nie ma kasy na nowe etaty. Może POWER coś pomoże.
Pracownicy socjalni są obciążeni pracą bo jest ich mało. Ale proszę spojrzeć w szeregi osób zatrudnionych w OPS, PCPR- ilu jest pracowników. Kadra np. 50 osób w tym 7 pracowników socjalnych- reszta to administracja. Co na to kierownicy?
Mam nadzieję, że zmiana ustawy o pomocy społecznej zmieni coś na korzyść prac. socjalnych i oby jak najszybciej weszła w życie.
Mam nadzieję, że zmiana ustawy o pomocy społecznej zmieni coś na korzyść prac. socjalnych i oby jak najszybciej weszła w życie.
Socjalny powinien robić tylko i wyłącznie wywiady. Nie wiem od czego macie aspirantów. Oni powinni bawić sie w administrację, top-team'y, decyzje i pisma.
Jest na to rada. Wystarczy poprzyjmować ludzi na umowy zlecenia, niekoniecznie na pełny etat po to by robili papierki. Chętni sie znajda. Gwarantuję.
Jest na to rada. Wystarczy poprzyjmować ludzi na umowy zlecenia, niekoniecznie na pełny etat po to by robili papierki. Chętni sie znajda. Gwarantuję.
-
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Ostatnio na pewnym szkoleniu powiedzieli nam, że jest bardzo mało realne aby nowa ustawa weszła w przyszłym roku bo nawet jeszcze nie ma jej projektu. Istnieje też duże ryzyko, że gdy w przyszłym roku PO przegra wybory to całe założenia pójdą do kosza. Scenariusz czarny i oby się nie sprawdził.zzzz pisze:Pracownicy socjalni są obciążeni pracą bo jest ich mało. Ale proszę spojrzeć w szeregi osób zatrudnionych w OPS, PCPR- ilu jest pracowników. Kadra np. 50 osób w tym 7 pracowników socjalnych- reszta to administracja. Co na to kierownicy?
Jeśli wejdzie 50 środowisk / 1 pracownika socj. tylko z pracą socjalną to socjalni szybko się pozbędą pracy bo pracując efektywnie będą eliminować problemy w rodzinie a jeśli będą pracować nieefektywnie to ich z tego powodu zwolnią.
Pozostanie administracja wypłacająca zasiłki bez wywiadów.
Czy dobrze rozumiem przyszłą ustawę?
Pozostanie administracja wypłacająca zasiłki bez wywiadów.
Czy dobrze rozumiem przyszłą ustawę?
Nowa ustawa
pracownik socjalny - asystent
Czy ich praca będzie się dublować czy uzupełniać?
Czy będzie jeszcze inaczej?
pracownik socjalny - asystent
Czy ich praca będzie się dublować czy uzupełniać?
Czy będzie jeszcze inaczej?
Asystenci rodziny zajmują się wyłącznie dysfuncyjnymi rodzinami z dziećmi, tylko w tym obszarze będą pokrywały się wspólne działania asystentów rodziny z pracownikami socjalnymi. Planowane zmiany przewidują wyodrębnienie dwóch rodzajów pracownika socjalnego. Będą pracownicy socjalni od pracy socjalnej, świadczeń i usług oraz pracownicy socjalni, którzy zajmować się będą wyłącznie pracą socjalną z indywidualnym przypadkiem, rodziną/grupą/społecznością lokalną. Jeśli chodzi o asystentów rodziny to w obecnym systemie realizują oni zadania psychologów i pedagogów społecznych, niekiedy kuratorów społecznych i zawodowych. Takie zadania moim zdaniem, obecnie realizują również pracownicy socjalni.
Oprócz Jeden pracownik socjalny zajmie się maksymalnie 50 rodzinami - Pomoc społeczna (forum ogólne) przeczytaj również:
wywiad baza
odsetki nieterminowej wpłaty odpłatności za specjalistyczne
Wojna??
Superwizja pracy socjalnej
ubezpieczenie kobiety w ciąży
Konferencja o tożsamości pracy socjalnej
DPS PILNE
CO z EFS w 2015?
Świadczenia Opieki Zdrowotnej - może ktoś miał taki przypade
Ustawa o Pomocy Społecznej a "Wyprawka szkolna"
co dalej zrobić?
jak wyliczyć dochód
Opiekun prawny
ZMIAN W POMOCY SPOŁECZNEJ NIE BĘDZIE????
zwrot zasiłku okresowego do ZUS
termin odpowiedzi na pismo z sau