Ludzie czy wy naprawdę nie potraficie czytać ze zrozumieniem? Jeszcze raz, spokojnie przeczytajcie. Gdzie tam jest cokolwiek napisane o tym, że osoby zarejestrowane w PUP nie dostaną wyrównania? A co ma niby pisać o rolnikach? TEN PROJEKT DOTYCZY osób którym odebrano ŚP od lipca - jeśli rolnicy mieli ustalone prawo do świadczenia przed lipcem to dostaną wyrównanie, jeśli nie mieli to dlaczego mieliby dostać? Czyli reasumując - tym którym wygasły decyzje, wyrównujemy jeśli w międzyczasie nie poszli do pracy albo nie dostali SZO. Nawet dopisano, że rejestracja w PUP nie ma wpływu na to wyrównanie - żeby ewentualną błędną interpretację ograniczyć.
Iks nie do końca jest tak napisane jak ty piszesz:
\"Nawet dopisano, że rejestracja w PUP nie ma wpływu na to wyrównanie\"
Napisano coś takiego:
\" 4. Zarejestrowanie w Powiatowym Urzędzie Pracy jako osoba poszukująca pracy lub posiadanie statusu bezrobotnego nie ma wpływu na uprawnienie do zasiłku dla opiekunów w okresie, o którym mowa w ust. 2 pkt 2.\"
a ust. 2 pkt 2 mówi o:
\"od dnia wejścia w życie ustawy, jeżeli osoba spełnia warunki do otrzymania świadczenia pielęgnacyjnego określone w ustawie z dnia 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych w brzmieniu obowiązującym w dniu 31 grudnia 2012\"
W uzasadnieniu napisali już wprawdzie co innego:
\"Fakt, zarejestrowania osoby w Powiatowym Urzędzie Pracy jako osoby poszukującej pracy lub posiadanie statusu bezrobotnego nie ma wpływu na uprawnienie do zasiłku dla opiekunów za okres przed dniem wejścia w życie ustawy\"
Podejrzewam, że w projekcie zamiast ust. 2 pkt 1 napisali ust. 2 pkt 2
\'za okresy od dnia 1 lipca 2013 r. do dnia poprzedzającego dzień wejścia w życie ustawy, w których osoba spełniała warunki do otrzymania świadczenia pielęgnacyjnego określone w ustawie z dnia 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych w brzmieniu obowiązującym w dniu 31 grudnia 2012 r.\'
Czyli SP po staremu, a wtedy zarejestrowanie w PUP nie miało wpływu na prawo do świadczenia.
Czyli nawet jeśli ktoś był zarejestrowany w PUP w okresie od 1 lipca do ... to bierzemy pod uwagę przepisy obowiązujące w 2012 - dla mnie nie ma podstaw do odmowy tego zasiłku/wyrównania. Więc w uzasadnieniu napisali dobrze.
\"Czyli SP po staremu, a wtedy zarejestrowanie w PUP nie miało wpływu na prawo do świadczenia\".
Jak dobrze poszukasz (o ile sam nie masz interpretacji w aktach) to ministerstwo do tej pory (nie wiem czy coś się zmieniło) twierdziło co innego.
musiał mi się wyrejestrować i przyznawałem od daty wyrejestrowania.
Taka była interpretacja ministerstwa (gdzieś ja mam schowaną) iw sumie tak wynika z def. bezrobotnego (nie rezygnuje z pracy, ale jej szuka, zgłasza gotowość do jej podjęcia).
Wyroki sądów były wprawdzie 90 do 10 na korzyść przyznawać, ale...
Czyli
1. informacja dla osoby 14 dni
4 miesiące na złożenie wniosku
2. dokumenty ( najważniejsze odpis aktu urodzenia osoby wymagającej opieki) - czy żyje
3. Oswiadczenie od osoby wymagającej opieki, ze spełnia warunki
4. wywiad
5. decyzja od 1 lipca jeżeli spełnia warunki i do dnia wejścia w życie ustawy.
składka społeczna od 1 lipca
nie wiem jaki dokument dot. składki społecznej- czy tez oświadczenie osoby
składka zdrowotna od dnia wydania decyzji - a co z osobami, które miały opłacaną składkę w PUP - im przyznajemy zasiłek dla opiekuna jak dobrze rozumiem - to chyba od nastepnego miesiąca od wyrejestrowania
6. nie wiem co z tym wywiadem 1 raz na początku czy drugi kiedy? przecież świadczenie ma być do dnia wejsica w życie ustawy