Jesteśmy narodem kretynów czy raczej kretynów z nas robią? - HYdE PaRK

Strona 2 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 03 maja 2015, 23:59

Do Emilki

Znak żonkila przypomina barbarzyństwo Holokaustu i Powstanie w Getcie Warszawskim, getcie utworzonym w Warszawie przez Niemców (nazistów/hitlerowców) dla osób pochodzenia żydowskiego. Jest to symbol bliski wielu mieszkańcom Polski, nie tylko polskim żydom.

Wczoraj obchodzono w Polsce święto: Dzień Flagi. Ufam, że jest Ci znane biało-czerwone upamiętnienie legendarnej unii Polski z Litwą. Z tego co dowiedziałem się na tym forum, bliskie są twemu sercu sprawy litewskie.

Historycznie polskie barwy narodowe wywodzą się z barw herbu Królestwa Polskiego i herbu Wielkiego Księstwa Litewskiego. W symbolice polskiej flagi biel pochodzi od bieli orła, będącego godłem Polski i bieli Pogoni - rycerza galopującego na koniu, będącego godłem Litwy. Oba te godła znajdują się na czerwonych tłach tarcz herbowych. Dlatego też na fladze biel znalazła się u góry, ponieważ w polskiej heraldyce ważniejszy jest kolor godła niż tła.
Andrzej

Napisano: 04 maja 2015, 6:21

Do Andrzeja

Kiedyś w Edynburgu zapoczątkowoano marsze żonkilowe " Pola nadzei". NIgdy nie interesowałam się zbytnio tematem takim jak opieka paliatywna, działalność hospicjum-natomiast kojarzę teraz marsze, kampanie żonkilowe i akcje żonkilowe organizowane przez te instytucje ( w mojej okolicy) jako szerzenie iedeii opieki hospicyjnej wśród dzieci i młodzieży. Ostatnio byłam na spotkaniu, podczas którego dyrektor tejże placówki ogłosił kolejną akcję żonkilową, sadzenie cebulek tego kwiatu przy szkołach. Więc ja nie rozumiem..? gdzie Holokaust, gdzie opieka paliatywna? Ale widocznie tak może być. Nie mniej jednak zapamiętam do końca życia, że żonkil to symbol barbarzyństwa Holokaustu i Powstanie w Getcie Warszawskim. Ale dowiedziałam się tego od was...tutaj.
Co do Dnia Flagi. Wiem. Pamiętam. Ten dzień jednak kojarzy się w Polsce ze smutkiem, marazmem, ciszą, zamkniętmi sklepami, przynajmniej tak jest w moich stronach. A szkoda.Tu hucznie obchodzi się tylko święta kościelne....zresztą ostatnio jakieś święto kościelne w piątek też było. Na bank. Był też Duda na tych uroczystościach - ja nie ogarniam ...flagi biało czerwone, biało niebieskie, biało żółte z herbem papieskim..wszystko razem.

ps. Pan tak ma, tak pan działa. Że, ze spokojem czytam to co pan do mnie pisze, tłumaczy, po czym stwierdzam. Ma on rację. Pełen szacunek.
Emilka.

Strona 2 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x