Kancelaria, wniosek bez dokumentów. - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 16 cze 2023, 12:03

Dostałam wniosek na ŚP z kancelarii prawnej. Było to zwykłe pismo niezgodne z naszym rozporządzeniem. Wezwałam ich w terminie 14 dni o uzupełnienie wniosku oraz o dostarczenie dokumentów, bo też były niekompletne. Moje pismo otrzymali 01.06.2023 r., dzisiaj 16.06.2023 r. przyszedł pocztą wniosek nadany 13.06.2023 r. wraz z pismem przewodnim, że w wyznaczonym terminie nie są w stanie dostarczyć dokumentów.
Teraz nie wiem co zrobić, pozostawić bez rozpatrzenia, czy przedłużyć im termin. Może ktoś mi coś podpowie.
Ruda1
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 07 maja 2014, 10:45
Zajmuję się: FA/SR/SW/CP i wszelkie dodatki

Napisano: 16 cze 2023, 12:36

Przede wszystkim nie ma rozporządzenia w sprawie wniosku o ŚP.
W terminie się wyrobili, czyli zastosowali się do wezwania. Musisz teraz poprosić o wyjaśnienie dlaczego nie mogą dostarczyć pozostałych dokumentów. Termin z art. 24a ust. 1-2 jest terminem procesowym i można go przywrócić z art. 58 § 1-2 Kpa
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 30 sty 2016, 12:40
Zajmuję się:

Napisano: 16 cze 2023, 14:48

noteev pisze:Przede wszystkim nie ma rozporządzenia w sprawie wniosku o ŚP.
Ale jest rozporządzenie, które określa co powinien zawierać wniosek i o to mi chodziło.
Dostałam pisemko, w którym poza imieniem i nazwiskiem osoby niepełnosprawnej i opiekuna nie było nic więcej ani PESELu, ani miejsca zamieszkania, dołączone dokumenty też były niekompletne i nie potwierdzone za zgodność z oryginałem.
A poza tym dziękuję za odpowiedź, przynajmniej jedna osoba się nade mną zlitowała.
Ruda1
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 07 maja 2014, 10:45
Zajmuję się: FA/SR/SW/CP i wszelkie dodatki

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x