Karencja w Asie szczególnie obszar B1 - Aktywny Samorząd

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 26 paź 2017, 12:04

Mam dwa wnioski zweryfikowane negatywnie formalnie ponieważ obowiązuje umowa do 31.12.2017 r. ALE.. może skrócić okres karencji... choć mam wątpliwości szczególnie w jednym przypadku:
1. Wnioskodawca otrzymał Komputer dla dziecka w 2014 r. Orzeczenie 04.O. Teraz składa przed upływem końca terminu umowy ale Uzasadnia tym, "że dziecko jest zdolne, kontynuuje naukę, uprzedni komputer już nie spełnia swojej roli ze względu na szybkie zmiany technologiczne.(....) i chcą monitor o większej przekątnej (...)."
w 2014 roku otrzymali: Komp. stacjonarny, Monitor 28', Syntezator mowy, Urządzenie wielofunkcyjne HP, Klawiatura Zoom Text.
Teraz wnioskują o:komp. stacjonarny, oprogramowanie Microsoft Office Home & Student, Monitor 27", Urządzenie wielofunkcyjne( drukarka, kopiarka, skaner), Klawiatura Zoom Text.
Dziecko w kl. II Gimnazjum. z zaświadczeń od okulisty nie wynika, że wzrok sie pogorszył.
Czy powyższe jest powodem do skrócenia karencji...?
Co 3 lata podobne sprzęty...?
Drugi przypadek
Kobieta pracująca, W 2014 dostała Komp. stacjonarny, urządzenie wielofunkcyjne, oprogramowanie Office, Klawiatura Specjalist, Mysz laserowa.
teraz w 2017 chce Laptop, Nagrywarka DVD, Czytak, Głośnik przenośny, Program mówiący Speech, Lupa elektroniczna.
Z zaświadczenia wynik, że wzrok minimalnie się pogorszył.
W tym przypadku byłabym bardziej skłonna skrócić karencję.. Czy ewent. przyznać na Lupę...
Ale jeśli wogóle mogę skrócić karencje to czy umowę z 2014 r. muszę aneksować? i zawrzeć kolejną..?
i czy ktoś skracał z jakich powodów karencję...?
Dzięki jeśli ktoś zechce poczytać i odpowiedzieć..:):)
marzenia2302
Stażysta
Od: 11 sty 2017, 15:00
Zajmuję się: AS

Napisano: 26 paź 2017, 12:30

no i jak jest z tymi monitorami 21-24 cale ( takie interpretacje z 2016) zalecane... czy monitor 28 dla osoby (nie widzi na jednio oko) to niekoniecznie czy możemy dać...
marzenia2302
Stażysta

Napisano: 26 paź 2017, 17:28

1. Jaki wcześniej był kupiony komputer (jakie parametry)? ale zakładam, że nie kosztował 2 tysiące i raczej był na wypasie a 3 lata karencji to i tak mało, więc niech poczekają, Takie uzasadnienie jak piszesz, jest śmieszne dla mnie, gdyby to był student informatyki, albo uczeń szkoły policealnej (kierunek związany z grafiką) no to jeszcze bym się zastanawiał nad tymi"szybkimi zmianami technologicznymi sprzętu", bo im faktycznie szybkie sprzęty z porządną kartą grafiki są potrzebne i przydatne, ale dziecku? stanowcze nie!
Piszesz, że chcą monitor o większej przekątnej, ale dostali 28" a teraz chcą 27" ??? więc chyba mniejszy a nie większy, poza tym trzymaj się wyjaśnień z PFRON, że 23-24 w zupełności wystarczy.
W 2018 owszem mogą dostać dofinansowanie do komputera, do office my nie dajemy, można pobrać darmowe oprogramowanie Open Office, które spełnia te same funkcje do Microsoft Office; co do drukarki co musieliby porządnie uzasadnić, dlaczego znowu chcą drukarkę, w u nas w biurze, gdzie drukuję się o wiele więcej niż w domu, drukarki są ponad 5 letnie i sprawują się znakomicie; tak samo z klawiaturą, co ze starą? zniszczyła się? nie działa? - uzasadnienie!!!

2. w drugim przypadku, choć urządzenia i programy się nie powtarzają jak w pierwszym przypadku, tez bym nie dał!

W oby przypadkach mogą rok poczekać, te 4 lata karencji (bo faktycznie tyle wychodzi), to naprawdę nie jest długi czas i mogą spokojnie poczekać, no chyba że poprzednio dofinansowane komputery się spaliły, zostały ukradzione, to można się zastanowić, ale to co napisałaś mnie nie przekonuje, w obu przypadkach jestem na nie :)
Tomasz1981
Awatar użytkownika
Inspektor
Od: 30 paź 2015, 14:05
Zajmuję się: REHABILITACJA SPOŁECZNA

Napisano: 27 paź 2017, 7:51

Dzięki wielkie za utwierdzenie :)
marzenia2302
Stażysta

Napisano: 27 paź 2017, 10:18