Witam, chciałbym zapytać w sprawie zwiększeń podstawy obliczenia dodatku na pokrycie kosztów kształcenia. Jest możliwość zwiększyć podstawę dodatku o 700 zł. w przypadku posiadania środków na Moduł II usłyszałem w rozmowie telefonicznej z Warszawą że jeśli jest możliwość zwiększyć to aby zwiększać i występować zawsze o środki w pełnej puli. Poza tym kilku dotychczasowych beneficjentów miało pretencje dlaczego nie zwiększamy podstawy. Dlatego chciałbym zapytać jakie macie kryteria w związku ze zwiększeniem podstawy o 700 zł. ?
A my staramy się dać zawsze na maksa jeśli jest kasa. Dodatek zwiększamy o 700 zł. jeśli student ma bariery w komunikowaniu się (orzeczenie z L i O) oraz w poruszaniu się (wózek, kule). W pierwszym przypadku wystarczy symbol na orzeczeniu, a w drugim zaświadczenie lekarskie. Nie wymagamy natomiast potwierdzenia czy i jakie koszty student ponosi w związku z tymi barierami. Ale czy dobrze robimy... ??
My się właśnie obawiamy, że oni tak zachęcają do zwiększania, a jak przyjdzie co do czego, to nas uwalą przy kontroli i póki co nie dajemy żadnych dodatkowych zwiększeń.
Z tymi symbolami to też różnie bywa, bo dlaczego np nie dać osobie, która ma jakąś chorobą psychiczną (symbol 02-P), kto wie, czy ona nie ma większych barier w komunikowaniu niż np 03-L, żeby się nie zrobiła zaraz u Was jakaś zadyma, że jednym zwiększacie, a innym nie. Ja pamiętam te rozgraniczenia na wieś, stopień, średnia ocen (wprowadzone przez PFRON) - ile ja się musiałam natłumaczyć, dlaczego ktoś dostał tyle kasy, a ktoś tyle....
PFRON zachęca żeby dawać zwiększenia bo są na to pieniądze. A kryteria zwiększenia pozostawia do oceny Realizatorowi, nie sądzę żeby przy kontroli aż tak bardzo to kwestionowali, jeśli będziemy mieli to ujęte w zasadach. Co do barier w komunikowaniu się i w poruszaniu... u nas nigdy nikt ze studentów tego nie kwestionował.. wychodzimy z założenia że jak ktoś niedosłyszy lub niedowidzi to ma te bariery bo musi używać na przykład specjalistycznego sprzętu ułatwiającego komunikowanie się i zdobywanie wiedzy itp. podobnie z trudnościami w poruszaniu się.