Karta nauczyciela

Wybrane tematy:
socjoterapia Opieka prawna nad małoletnią wychowanką w ciąży Zwolnienie dziecka z placówki opiekuńczo- wychowawczej urlopowanie wszystkich wychowanków z placówki... Alimenty ponowne umieszczenie w POW odpłatność za pobyt pensjonariusza w ZOL
~bella

Re: Karta nauczyciela

Post autor: ~bella »

Agnieszka, niekoniecznie maja gdzieś.ZNP nadal prowadzi rozmowy w sprawie karty, ale z tym rządem raczej nic nie wskóra, ponieważ żadne argumenty nie są w stanie go przekonać.Jeżeli po wyborach większość w sejmie będzie miało \"peło\", to na pewno utrzymają decyzję w mocy.Mimo, że argumenty za zniesieniem karty tak naprawdę są śmieszne, obecne stanowisko minister Fedak i spółki brzmi \"nie, bo nie\"i tyle.Wielka szkoda,że Fedak nie raczy wspomnieć o pensjach ludzi zatrudnionych w placówkach z kodeksu.Cisza nad tą trumną.
Należy zabrać tym, co maja trochę lepiej.
~taka

Post autor: ~taka »

a tak na marginesie dyrektorom podoba się to, że nie będą mieć wychowawców na KN, bo za dużo ich kosztują, może w końcu wyjdą z długów...
ZNP- niestety nie jest moim ulubionym związkiem i nie będzie. Może dlatego, że mamy bardzo wiekowego prezesa, którego nie można ruszyć i w zasadzie to wychowawcy go nie obchodzili- trudno
płacę na związek 1 procent i Ci, którzy biorą nasze pieniądze powinni coś zrobić.My prezesowi, a prezes dalej...po to chyba jest??
~Marcin

Post autor: ~Marcin »

Dlaczego wrzucasz wszyskich dyrektorów do jednego worka? Czy wszyscy urwali się z choinki? Znam takich, którzy przeszli całą drogę zawodową w placówce i nie koniecznie są zadowoleni, że pracownicy zarabiają tyle ile zarabiają. Co do ZNP mam mieszane uczucia - nie zrobią niczego specjalnego w interesie 1500 ludzi w placówkach. Tak mała ilość nie jest warta podjęcia gry. W sejmie podczas prac w komisjach brali udział jednak szału nie było.
~Adam

Post autor: ~Adam »

taka - skoro ZNP nie jest twoim ulubionym zwiazkiem to dlaczego płacisz jak sama mówisz 1procent swojej pensji.
W mojej ocenie nie ma innego zwiazku zawodowego, który w sposób jednoznaczny opowiedział się po stronie przestrzegania min. praw nabytych (KN)w placówkach opiekuńczo-wychowawczych. Szkoda, że inne organizacje zwiazkowe są zupełnie niewidoczne. Wspólne działania zapewne mogły by okazać się skuteczniejsze. Jeszcze jedno o eferktywności działań zwiazkowych trudno mówić jeżeli do ZZ należy czasami jedna czy dwie osoby w placówce, a Dyrektor zapomina, że w placówce funkcjonuje ZZ.
~A ja

Post autor: ~A ja »

a ja twierdzę, że to przez związki w różnych zakładach źle się dzieje
no zaraz dostanę burę od was, ale takie moje zdanie
dobrze działać w związku, bo ma się gwarancję pracy
~Anka

Post autor: ~Anka »

mleko się wylało, po co ta dyskusja, mogliśmy wcześniej działać- było na to parę lat. Pielęgniarki sobie potrafiły wywalczyć, nauczyciele niestety nie.Koniec kropka
~Anula

Post autor: ~Anula »

Właśnie.Koniec tematu.Szkoda języka.Wiecie juz na kogo nie głosować 9.10.
~Zytka

Post autor: ~Zytka »

Ja w styczniu idę do sądu. Zmieniają mi warunki pracy bez wypowiedzenia obecnych. Trace prawa nabyte. Wiem, ze przegram, będą apelacje. Wywalczę spore odszkodowanie. Nie dam się.
~knkn

Post autor: ~knkn »

tak idżmy wszyscy do sądu!ciekawe kto nam wypłaci to odszkodowanie, ale to nie nasze zmartwienie.należy nam się a co?
no to kto następny? zróbmy coś razem! utrzyjmy nosa mądralom!
~anna

Post autor: ~anna »

Coś tu moi mili mylicie.Nie chodzi w waszych wypowiedziach o rok 2013,bo ten sie kończy,a o rok 2014 który nadejdzie.Ustawa własnie wchodzi w zycie od stycznia 2014 r.Ja na wolnym (karta nauczyciela) robilam wiele innych rzeczy,tj.wywiadówki ,RODK,lekarz,kupowanie we wrześniu podręczników.Przecież na karcie robiło sie 26 godzin bezposrednio z dzieckiem w placówce.Do dyspozycji dyrektora pozostawało 14 godzin. Pan Polkowski Tomasz stworzył w sejmie lobby,sam zasiadał w komisji sejmowej,brał czynny udział w pracach nad ustawą o rodzicielstwie i pieczy zastępczej.Pani Kluzik - Rostkowska rozpoczęła demontaż KARTY a skończyła Fedak.Jak łatwo wnioskowac,teraz rozwali karte,po tych strajkach albo samorządy same przekształca szkoły w fundacje i spoleczne.Finał bedzie taki,że nie będzie obowiązywała KN.Samo sie rozwiążę.a rząd chce uciąć subwencje.Wiadomo juz jak potoczą się losy nauczycieli w szkółkach wiejskich i małych miast.
ODPOWIEDZ