wychowanka w ciąży

Wybrane tematy:
socjoterapia Opieka prawna nad małoletnią wychowanką w ciąży Zwolnienie dziecka z placówki opiekuńczo- wychowawczej urlopowanie wszystkich wychowanków z placówki... Alimenty ponowne umieszczenie w POW odpłatność za pobyt pensjonariusza w ZOL
~kama

wychowanka w ciąży

Post autor: ~kama »

Pracuję w PO-W, jestem pracownikiem z b.krótkim stażem(dopiero zaczęłam) a placówka w sumie to istnieje dwa lata okazało się,że wychowanka jest w ciąży z wychowankiem, co teraz? Chodzi mi o to jak się do tego tematu zabrać? Gdzie to zgłosić? Jaka pomoc? Czy mogą być dalej w placówce? Co jak urodzi? Dodam, że on pełnoletni wychowanek ona za rok.
Z góry dzięki
~Hanka

Re: wychowanka w ciąży

Post autor: ~Hanka »

Zmieniłam siebie z Anny na Hankę.Kama,czy wychowanka jest pełnoletnia?Przepisy nie zabraniają pobytu w placówce ciężarnej wychowance.Należy powiadomić rodziców bądż opiekuna praw.,sąd,właściwy pcpr .U mnie były dwa takie przypadki,trzeba postępować normalnie,takie sytuacje zdarzają się.Nie ma tragedii.Dziewczyny po uzyskaniu pełnoletności usamodzielniły się,bo chciały.Teraz odwiedzają nas z dzieciaczkami.Jeśli to malolata to kiedy urodzi a w placówce nie ma warunków dla niemowlaka ,trzeba poszukać np.domu samotnej matki.Jeśli jednak to możliwe zrobić wszystko aby dziewczyna z dzieckiem była razem i to u Was i z ojcem dziecka.Powinno się udać.Trzymam kciuki.
~Hanka

Post autor: ~Hanka »

nie doczytałam przecież Napisałaś o ich wieku
~Marcin

Post autor: ~Marcin »

istnieją domy dziecka dla nieletnich w ciąży i po urodzeniu dziecka nieletnia może przebywać wspólnie z dzieckiem w placówce, więc w tym przypadku nalezało by rozpocząć od przeniesienia dziecka
~ggg

Post autor: ~ggg »

Marci jak wiesz gdzie istnieją domy dziecka dla nieletnich to podaj
~ggg

Post autor: ~ggg »

Marci jak wiesz gdzie istnieją domy dziecka dla nieletnich to podaj
~zosia

Post autor: ~zosia »

jeden jest w Wałbrzychu
~Ewa

Post autor: ~Ewa »

U nas była mama ze swoim dopiero co narodzonym dzieciaczkiem i wcale nie mamy szczególnych warunków :)
/bez personelu dodatkowego i pielęgniarki/.
Ten czas trwał około 5 miesięcy, wymagało , to oczywiście znalezienia w miarę intymnego miejsca dla młodej mamuśki i jej brzdąca.
Ale wszystko dało się poukładać:)
Powodzonka:)

~Ewa

Post autor: ~Ewa »

U nas była mama ze swoim dopiero co narodzonym dzieciaczkiem i wcale nie mamy szczególnych warunków :)
/bez personelu dodatkowego i pielęgniarki/.
Ten czas trwał około 5 miesięcy, wymagało , to oczywiście znalezienia w miarę intymnego miejsca dla młodej mamuśki i jej brzdąca.
Ale wszystko dało się poukładać:)
Powodzonka:)

~ania
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: ~ania »

Kama
W naszej placówce był identyczny przypadek kilka lat temu. Dziewczyna wówczas 15letnia miała dziecko z wychowankiem 16letnim.
Po urodzeniu dziecka placówka musi zgłosić fakt urodzenia dziecka przez wychowankę do Sądu. Nasz Sąd zostawił dziecko przy matce. Jak dziewczyna się usamodzielniła to dziecko zamieszkało z nią ( i z ojcem de facto). Nie ma tak naprawdę przeciwwskazań, żeby dziecko zostało z matką.
ania
ODPOWIEDZ