opiekun a wychowawca
opiekun a wychowawca
Witam.Pracuję w swietlicy środowiskowej przy MOPS z dziećmi z grupy podwyższonego ryzyka.Posiadam wyższe wykształcenie pedagogiczne wiele szkoleń przygotowujących do pracy z dziecmi z rodzin alkoholowych posiadam kwalifikacje specjalistyczne do prowadzenia zajęć socjoterapeutycznych.Jestem zatrudniona na stanowisku starszej opiekunki.Rozmawiałam z p.Dyrektor na t:mojego stanowiska ale odpowiedż otrzymałam-nie potrzebuję wychowawcy.Czy jest rozporządzenie że w swietlicach opieki społecznej pracują wychowawcy?Moja p.Dyrektor nie widzi róznicy między opiekunem a wychowawcą.Proszę o odpowiedz to dla mnie bardzo ważne.
Re: opiekun a wychowawca
Czy świetlica ma status placówki wsparcia dziennego i czy figuruje w rejestrze wojewody?
świetlica znajduje się w Ośrodku Wsparcia Dziennego ale czy posiada status placówki wsparcia dziennego i czy jest w rejestrze wojewody tego nie wiem.Gdzie takich informacji mogę się dowiedzieć?
na stronach BIP właściwego urzędu wojewódzkiego trzeba poszukać rejestru placówek i sprawdzić czy Pani miejsce pracy jest tam wpisane.
czytałam status MOPS-u nic nie było na temat funkcjonowania swietlic na jakiej podstawie prawnej funkcjonują.Jest tylko ustawa o pomocy społecznej i inne nie związane ze swietlicami.Jest tylko zarządzenie Dyrektora MOPS-u m.in.Zadania Działu Wsparcia realizują:a)ośrodek wsparcia środowiskowego,b)świetlice środowiskowe,c)pracownie:logopedii,reedukacji,terapii zajęciowej,d)sala rehabilitacyjna,e)noclegownia,oraz podstawowe zadania świetlic środowiskowych 1.sprawowanie opieki nad dziećmi-opis,2)praca wychowawczo-dydaktyczna-opis.
nie ma świetlic w rejestrze Placówek Opiekuńczo-Wychowawczych.Czy bez żadnych podstaw prawnych mogą funkcjonować świetlice i bez rejestracji? Moje zadania służbowe:1)Praca wychowawczo-dydaktyczna z dziećmi.W szczególności do zadań opiekunki należy:1)Wychowanie zdrowotne-wyszczególnienie,2)Wychowanie społeczno-moralne-wyszczególnienie zadań,3)Wychowanie umysłowe-wyszczególnienie,4)Wychowanie estetyczne.Te zadania realizuję na stanowisku starszej opiekunki.Czy to jest prawidłowo?
-
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Każda placówka musi być wpisana w rejestr, no chyba, że twoja Mario jest jakąś wielofunkcyjną i jako taka jest tam wpisana. CZytając jakie masz kwalifikacje zdziwiło mnie,że jesteś tylko opiekunem. Poczytaj rozporządzenie o placówkach op - wych. Tam pisze jakie należy mieć kwalifikacje na jakim stanowisku. Domyślam się że chodzi tu o kasę - opiekun ma niższe uposażenie niż wychowawca. Wybadaj delikatnie jakie wykształcenie ma wychowawca prowadzący z którym prowadzisz grupę. Jeżeli chcesz wiedzić więcej lub pogadać podaj swój mail napiszę!
witam.Dzięki że chcesz ze mną pogadać.Mój adres mailowy [email protected] czekam na kontakt.Pozdrawiam.
grupę prowadzę ja od 2000r.kiedy weszło rozporządzenie .że świetlice środowiskowe mogą funkcjonować w ramach działalności MOPS-u.
Oprócz opiekun a wychowawca - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze przeczytaj również:
SZUKAM PRACY- czy ktoś wie gdzie jest ??
Jak cofnąć lub zmienić decyzję sądu o przeniesieniu wychowanka do MOW
poradnictwo dla rodziców
Notorycznie uciekająca wychowanka
Znerwicowane dzieci po nowym partnerze ex
Rozwiazane rodziny zastępcze-
Karta nauczyciela
wychowanka w ciąży
Zmiany organizacyjne w placówkach!!!!!!!!
Walczą o dzieci
żywienie w aneksach a likwidacja kuchni
nadzór
wagary
monitoring
Sądy
Świetlica socjoterapeutyczna