Czy w regulaminie wynagradzania pracowników kategorie zaszeregowania mogą być inne niż te wskazane w rozporządzeniu Rady Ministrów?
Inspektor w każdej jednostce samorządowej może mieć inną kategorie zaszeregowania?
mnie się kojarzy, że można mieć wyższą kategorię niż w rozporządzeniu i u nas nawet tak było za poprzedniej szefowej, ale czy teraz tak robią..
w Lex znalazłam taki artykuł"
"Pytanie
Czy kategorie zaszeregowania określone w rozporządzeniu w sprawie wynagradzania pracowników samorządowych należy traktować jako wiążące dla danego stanowiska, czy też jako minimalna kategoria zaszeregowania na danym stanowisku? Czy główny księgowy w szkole może mieć kategorię XVI, a specjalista XII?
ODPOWIEDŹ
Minimalne wynagrodzenie zasadnicze określa załącznik do rozporządzenia w sprawie wynagradzania. Pracodawca określa maksymalne kwoty wynagrodzenia zasadniczego np. kwotowo, widełkowo, procentowo w odniesieniu do danej kategorii zaszeregowania.
UZASADNIENIE
W szkołach i placówkach publicznych prowadzonych przez jednostki samorządu terytorialnego zatrudnia się nauczycieli i pracowników niepedagogicznych. Pracowników niepedagogicznych zatrudnia się i wynagradza na podstawie przepisów ustawy z 21.11.2008 r. o pracownikach samorządowych - dalej u.p.s. oraz przepisów wykonawczych do ustawy – rozporządzenia Rady Ministrów z 25.10.2021 r. w sprawie wynagradzania pracowników samorządowych - dalej r.w.p.s.
Pracodawca zobligowany jest określić w regulaminie szczegółowe warunki wynagradzania, w tym maksymalny poziom wynagrodzenia zasadniczego oraz może określić dodatkowo warunki przyznawania oraz warunki i sposób wypłacania premii i nagród innych niż nagroda jubileuszowa, dodatku specjalnego i funkcyjnego oraz innych dodatków (art. 39 u.p.s.). Kwestia szczegółowego lub ogólnego opracowania zapisów regulaminu należy do kompetencji pracodawcy. Minimalne wynagrodzenie zasadnicze określa załącznik do rozporządzenia w sprawie wynagradzania (w postaci kategorii zaszeregowania i odpowiadających im kwot minimalnego wynagrodzenia) a pracodawca ma obowiązek określenia jedynie maksymalnych stawek wynagrodzenia zasadniczego. Pracodawca może zatem przykładowo dla danej kategorii zaszeregowania ustalić inną kwotę wynagrodzenia zasadniczego (np. wyższą) lub widełki."
No mi się ogólnie wydaje, że jest tak jak napisano wyżej, że kategorie powinny być takie same a co do kwot to wiadomo, każdy może mieć inną byle by się mieścił w najniższej stawce podanej w rozporządzeniu.
No i właśnie o to mi chodzi, czy to tak powinno być? Skoro jest Rozporządzenie Rady Ministrów to czy ono nie jest wyznacznikiem naszych kategorii zaszeregowania, widełki to inna sprawa, chodzi o samą kategorie...
Ja według rozporządzenia powinnam mieć kategorię XIII a obecnie mam XV. W zeszłym roku szefowa chciała mi i kilku innym pracownikom obniżyć kategorię za porozumieniem zmieniającym warniki zatrudnienia ale się nie zgodziłam. Znalazłam w internecie kilka artykułów że kategoria nie może być niższa niż ta w rozporządzeniu ale może być wyższa i sprawę wygrałam.