Czy przysługuje karta dużej rodziny dla członka rodziny wielodzietnej który był wcześniej posiadaczem karty ale utracił prawo wskutek zakończenia nauki w szkole obecnie kontynuuje naukę w szkole wyższej. Poprzednia karta straciła ważność 30.09.2021r. Dziewczyna uczy się cały czas w tej samej szkole ale nie składała wcześniej o przedłużenie KDR. W rodzinie tej obecnie jest tylko 1 dziecko uprawnione do karty pozostałe utraciły uprawnienia w związku z ukończeniem 18 r.ż. i zakończeniem nauki w szkole.
tak ja robię przedłużenia, tylko nie wszystkie się da, bo anonimizacja danych wymusza zrobienie osobom, które mają KDR nie ważny dłużej niż rok dodanie nowego członka rodziny
to znaczy jakiego członka rodziny?wprowadzając wniosek o wydanie KDR dla osoby która była wcześniej jej posiadaczem wprowadzić tą osobę jako nowego członka rodziny?
TAK. robiąc przedłużenie i wbijając pesel dziecka uczącego się powinien ci on w SI KDR wskoczyć, a jak nie wskoczy z powodu anonimizacji danych to trza dodać nowego członka rodziny
Niestety ale nie może odnaleźć rodziny nie chce mi powiązać wniosku z tą rodziną bo nie odnajduje jej w systemie a karty są wydane bo odnalazłam w systemie wniosek z 2015r.
no raczej rodzinna powinna być w systemie, chyba że się przeprowadziła do innej gminy, po realizacji i zatwierdzeniu wniosku o dodanie nowego członka rodziny, system sam nam podpowiada rodzinę w przypadku robienia w ten sposób przedłużenia
Jest w którymś momencie opcja żeby wyszukać rodziny i ja tutaj szukałam wg. ściągi od Ubu:
XXXXXXXXXXXXXXXXX
7 pierwszych cyfr stanowi nr identyfikacyjny danej gminy (tzw. teryt)
5 kolejnych to jest właśnie numer rodziny
2 następne to numer kolejnego członka w rodzinie
a 3 ostatnie to numery nowych kart dla danego członka rodziny
w SI KDR nr rodziny zbudowany i zapisany jest właśnie następująco:
XXXXXXX-XXXXX
Na helpdesku uzyskałam informację, że muszę wprowadzić wniosek jako rodzic w skład rodziny wpisać tego rodzica i nie wnioskuję o KDR oraz dodać dziecko jako uzupełnienie rodziny, tak zrobiłam i dopiero wtedy poszło inaczej nie można było tego zrobić przynajmniej w moim przypadku. Niemniej jednak dziękuję za pomoc