Na podstawie jakiego art. ( Art. 50. § 1, czy 64 § 2 KPA) wezwać Panią do dostarczenia aktu urodzenia dzieci i jej aktu małżeństwa, z którego wynikać będzie jej nazwisko rodowe? W systemie PESEL nie ma podanego nazwiska panieńskiego u Pani, w rejestrach dzieci też nie ma jej rodowego nazwiska. Dodam, że to roszczeniowa Pani z Ukrainy, którą muszę oficjalnie wezwać i do tego będzie decyzja odmowna
Dziękuję za pomoc
przepraszam... ale nie rozumiem do czego komu jest potrzebne nazwisko panieńskie w tym wszystkim, aby wydać KDR I z jakiego powodu decyzja odmowna (no chyba nie z barku nazwiska panieńskiego)? czy aby przypadkiem urzędnik nie jest tu bardziej papieski od papieża
1. Decyzja odmowna będzie, bo Pani ma zezwolenie na pobyt czasowy i pracę wydany na podstawie art.114 ust 1 w związku z art. 98, art. 104 ust.1, art. 109 ust 1, art. 118 ust 1, a dzieci na podstawie art. 187 pkt 8 w zw. z art. 98, art. 104 ust. 1 oraz art. 109 ust.5.
2. To w takim razie jak mam zweryfikować, że Pani jest matką trójki dzieci? Bo w rejestrze Pesel dzieci nie mam podanych danych matki
Proszę pomóżcie, koleżanka uczyła mnie, gdy odchodziła, że najpierw sprawdzam dane w rejestrze Pesel ojca i matki (tam jest jej nazwisko panieńskie), a wtedy sprawdzam rejestry dzieci i tam są dane rodziców i na tej podstawie stwierdzam, czy to jest rodzina