Przekręt ze zwiększeniem limitów prądu na KDR? - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]

Napisano: 24 lut 2023, 9:26

Szanowni Forumowicze, zwracam się do Was, abyście zwrócili uwagę i ewentualnie podzielili swoimi doświadczeniami w tym temacie.

Moim osobistym doświadczeniem, jak i moich współpracowników oraz petentów którzy ubiegają się o KDR w związku z powiększeniem limitów na Kartę Dużej Rodziny u swego znanego dostawcy prądu na T. jest to, że my wszyscy otrzymaliśmy po jakimś czasie pismo zwrotne, a oto fragment pisma które część z nas otrzymała e-mailem lub pocztą listownie, niezależnie od tego czy składali oświadczenie i załącznik w postaci ksera lub skanu swej Karty Dużej Rodziny i przesyłali go pocztą, czy nawet osobiście składali w którymś Punkcie Obsługi Klienta, a ksero wykonywał pracownik tej firmy na T.

"dostaliśmy od Państwa Oświadczenie, o którym mowa w Ustawie [1].
Czy Oświadczenie jest poprawne
Sprawdziliśmy Państwa dokument i zauważyliśmy błędy lub braki formalne.
Kopia Karty Dużej Rodziny jest nieczytelna.
Co powinni Państwo zrobić
Żeby mogli Państwo skorzystać z wyższego limitu zużycia energii elektrycznej, powinni nam Państwo dostarczyć (zgodnie z Ustawą) uzupełnione i poprawnie podpisane Oświadczenie. Mają Państwo na to czas do 30.06.2023 r. Jeśli nie dostaniemy dokumentów w tym terminie, nie będą mogli Państwo skorzystać z wyższego limitu zużycia energii elektrycznej."

Kochani, wygląda to trochę na przekręt, a nawet systemowe odrzucanie składanych przez część ludzi oświadczeń, tak aby jak najwięcej z nich nie wyrobiło się we wskazanym terminie do końca czerwca 2023r. :? :x :cry:
"To err is human, to forgive is divine"
ubu
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 27 lip 2017, 11:31
Zajmuję się: KDR

Napisano: 01 mar 2023, 14:46

Coś w tym może być, bo jedna Pani dostała pismo, że jej "wniosek" o zwiększenie limtu został "cofnięty" (?) (jutro ma mi pokazać to pismo). Oczekują dodatkowo informacji kiedy karta została wydana, kiedy Pani tę kartę odebrała. O ile dobrze rozumiem informację na stronie T. to do 30.06.2023 można składać oświadczenia niezależnie od tego, kiedy nabyło się prawo. 30 dniowy termin na złożenie dotyczy sytuacji, jeśli prawo nabędzie się po 30.06.2023 r. Więc po co im wiedzieć kiedy kobieta miała przyznaną kartę i kiedy ją odebrała?
Agg23
Stażysta
Od: 15 cze 2021, 22:44
Zajmuję się: SW

Napisano: 01 mar 2023, 15:17

Agg23 pisze:
01 mar 2023, 14:46
Coś w tym może być, bo jedna Pani dostała pismo, że jej "wniosek" o zwiększenie limtu został "cofnięty" (?) (jutro ma mi pokazać to pismo). Oczekują dodatkowo informacji kiedy karta została wydana, kiedy Pani tę kartę odebrała. O ile dobrze rozumiem informację na stronie T. to do 30.06.2023 można składać oświadczenia niezależnie od tego, kiedy nabyło się prawo. 30 dniowy termin na złożenie dotyczy sytuacji, jeśli prawo nabędzie się po 30.06.2023 r. Więc po co im wiedzieć kiedy kobieta miała przyznaną kartę i kiedy ją odebrała?
Doczytałam Ustawę i tam wszędzie jest mowa o tym, że odbiorcy przysługuje zamrożenie cen jeśli na dzień wejścia w życie ustawy posiadał KDR, więc możliwe, że z tego powodu chcą takie informacje. Może jeśli spełnił przesłanki po wejściu w życie ustawy to obowiązuje 30-dniowy termin. Pytanie w takim razie czy ktoś już miał podobną sytuację? Powinnam wypisać zaświadczenie z informacjami, które ich interesują?
Agg23
Stażysta
Od: 15 cze 2021, 22:44
Zajmuję się: SW

Napisano: 01 mar 2023, 15:42

Uwalanie oświadczeń ze względu na niewyraźny skan to przegięcie, ale drugą najczęstszą przesłanką jest że ludzie w oświadczeniu nie zaznaczają właściwie pkt 2. ;)

2. Oświadczam, że przesłanki uznania mnie za odbiorcę uprawnionego wskazanego w pkt 1 oświadczenia:
[ ] spełniam na dzień wejścia w życie Ustawy, tj. 18.10.2022 r.
[ ] spełniam od dnia - - (wypełnij jeśli nabyłeś prawa po 18.10.2022 r., czyli po dniu wejścia w życie ustawy
ubu
Awatar użytkownika
Podinspektor

Napisano: 02 mar 2023, 11:16

ubu pisze:
01 mar 2023, 15:42
Uwalanie oświadczeń ze względu na niewyraźny skan to przegięcie, ale drugą najczęstszą przesłanką jest że ludzie w oświadczeniu nie zaznaczają właściwie pkt 2. ;)

2. Oświadczam, że przesłanki uznania mnie za odbiorcę uprawnionego wskazanego w pkt 1 oświadczenia:
[ ] spełniam od dnia - - (wypełnij jeśli nabyłeś prawa po 18.10.2022 r., czyli po dniu wejścia w życie ustawy
A ja się jednie zastanawiam na jakiej podstawie operator energii żąda kserokopii wydanej karty... może się przecież zdarzyć, że posiadacz ma wyłącznie wersję elektroniczną.
tutek13
Praktykant
Od: 01 gru 2022, 9:47
Zajmuję się: Sprawy Społeczne

Napisano: 02 mar 2023, 11:36

oko Saurona chce wszystko wiedzieć i widzieć bo inaczej odłączy nas od życiodajnej energii i zajdzie dla nas słońce na zawsze 8-) :P
ubu
Awatar użytkownika
Podinspektor

Napisano: 02 mar 2023, 12:04

Zaczęły się pielgrzymki osób - niestety starszych.... Dla mnie niezrozumiałym jest, jeżeli siedemdziesięciolatek składa wniosek do energetyki (na T ;) ) to wg pracującej tam osoby, kiedy on nabył prawa do KDR? Czy dziecko nr 3 urodziło mu się po 18.10.2022 r.??? :shock:
Jak dla mnie prawo do KDR nabywa się wraz z urodzeniem 3-go dziecka. A to czy wyrabiam kartę i korzystam z jej przywilejów od razu, czy w momencie gdy wchodzi w życie ustawa o zamrożeniu cen za energię elektryczną to już moja indywidualna sprawa. Mam czas do końca czerwca na przedstawienie dokumentów potwierdzających posiadanie KDR, więc wyrabiam kartę i składam wniosek.
W poniższym oświadczeniu datę nabycia prawa po 18.10.2022 r. powinny wpisywać osoby, którym dziecko nr 3 urodziło się po tym terminie.
[ ] spełniam od dnia - - (wypełnij jeśli nabyłeś prawa po 18.10.2022 r., czyli po dniu wejścia w życie ustawy.

No ale to takie moje przemyślenia... Może inne niż osoby piszącej ustawę. :?:

A poza tym mam pytanie, na jakiej podstawie mamy wystawiać zaświadczenia o terminie przyznania KDR?
aczylok
Stażysta
Od: 27 kwie 2022, 11:11

Napisano: 02 mar 2023, 12:21

no właśnie wszystko chodzi o to by odsiać jak najwięcej uprzywilejowanych do zniżek, jak nie wyrobią na czas KDR albo nie zgłoszą prawidłowego oświadczenia z załącznikami to jak to śpiewali U2 Thers no limits :lol: Ja nie wydaje zaświadczeń, tylko uświadamiam co mają zaznaczyć bądź podaję datę przyznania elektronicznych KDR w SI KDR, bo przyjmuję tę datę teoretycznie jako moment w którym nabyli oni uprawnienia do skorzystania z KDR ;)
ubu
Awatar użytkownika
Podinspektor

Napisano: 02 mar 2023, 12:34

ubu pisze:
02 mar 2023, 12:21
Ja nie wydaje zaświadczeń, tylko uświadamiam co mają zaznaczyć bądź podaję datę przyznania elektronicznych KDR w SI KDR, bo przyjmuję tę datę teoretycznie jako moment w którym nabyli oni uprawnienia do skorzystania z KDR ;)

No ja ubu robię tak samo. Jest data przyznania KDR i tej daty trzymam się. Moje pytanie o zaświadczenie wynika z wypowiedzi od Aag23. :)
aczylok
Stażysta
Od: 27 kwie 2022, 11:11

Napisano: 03 mar 2023, 15:46

A ja mam pytanie trochę inne.... Czy tylko właścicielowi licznika o ile ma kartę dużej rodziny przysługuje zwiększony limit na prąd czy jeśli we wspólnym gospodarstwie domowym (dwie rodziny = 1 wspólny licznik opłaty na pół) są osoby które posiadają KDR to zwiększony limit się należy???
aga_stypendia
Referent
Od: 24 wrz 2020, 13:00
Zajmuję się: stypendia, pomoc społeczna

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x