GKas pisze: ↑22 lut 2023, 11:01
Osoba ma przyznane KDR dla siebie , męża oraz dzieci w innej gminie teraz składa wniosek o przyznanie KDR dla dla siebie i pozostałych członków , którzy byli wcześniej jej posiadaczami.
Moje pytanie :
- czy musi najpierw anulować KDR w poprzedniej gminie?
- czy mogę jednak rozpatrzyć wniosek a KDR unieważni system z automatu?
Jak to u was wygląda?
Wg mnie jeżeli rodzina zmienia miejsce zamieszkania to w nowej gminie powinna widnieć jako "nowa rodzina" to po pierwsze. Po drugie mamy jeszcze art. 15 ust. 3 ustawy:[/b][/b]
"W przypadku złożenia przez członka rodziny wielodzietnej wniosku o przyznanie nowej Karty w związku ze zmianą miejsca zamieszkania wójt właściwy ze względu na nowe miejsce zamieszkania członka rodziny wielodzietnej powiadamia o zmianie miejsca zamieszkania przez członka rodziny wielodzietnej wójta, który przyznał Kartę."
Unieważnienie to inna sprawa. Z naszej praktyki wynika, że różnie z tym wygląda w SI. Z reguły karty osób, które zamieszkały na terenie naszej gminy a miały wcześniej wydane karty na terenie innej gminy, system unieważnia dopiero w chwili odbioru u nas ich wersji tradycyjnych. A co z wersją elektroniczną ? szczerze mówiąc nie wiem...