kasia c pisze:już się pogubiłam,
więc jeżeli składają wniosek małżonkowie, kobieta wychowała 3 dzieci,
wyszła za mąż, gdy jej dzieci były dorosłe,
mąż nigdy nie wychowywał jej dzieci ani nie był małżonkiem kiedy dzieci były na wychowaniu,
oczywistym jest że dla niej karta się należy, ale mam wątpliwości co do męża
czy w takiej sytuacji mężowi należy się karta czy nie?
czy mogę żądać aktu ślubu?
z jakiego przepisu wynika, że wystarczy że teraz jest małżonkiem, osoby która kiedyś miała na wychowaniu 3 dzieci???
"Prawo do posiadania Karty przysługuje członkowi rodziny wielodzietnej, przez którą rozumie się rodzinę, w której rodzic (rodzice) lub małżonek rodzica mają lub mieli na utrzymaniu łącznie co najmniej troje dzieci bez względu na ich wiek."
wydaje mi się że sformułowanie "mieli na utrzymaniu łącznie co najmniej troje dzieci" odnosi się i do rodzica i do małżonka???
jak uważacie????
zgadzam się z tobą, również uważam, że jemu nie powinna karta przysługiwać, jednakże ministerstwo jest innego zdania bowiem w interpretacji zawieszonej na ich stronie jest zdanie "Małżonkowi rodzica prawo do posiadania Karty będzie przysługiwało także wówczas, gdy małżeństwo zostanie zawarte po usamodzielnieniu się dzieci." (link w poprzednim poście). Myślę, że oni to interpretują z treści przepisu art. 4 ust. 1 który stanowi, że małżonek rodzica ma takie uprawnienie, a skoro jest małżonkiem rodzica to ma takie uprawnienie. Jak dla mnie to zła interpretacja, ale taka jest. Może również z tego powodu, że było by trudno ustalić czy małżonkiem rodzica został w trakcie jak rodzic miał na utrzymaniu swoje dzieci, czy nie. Nie wiem ale ministerstwo tak to interpretuje.