Kiedy AR ma obowiązek wezwać policję? - Przemoc w rodzinie, Asystent Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 23 maja 2016, 20:14

W jakich sytuacjach AR ma obowiązek wezwać policję? Kogo wówczas jeszcze powinien powiadomić? Czy odwiedzacie rodziny w soboty w godzinach wieczornych?
Iza2

Napisano: 24 maja 2016, 13:42

Nie odwiedzam rodzin w soboty i w godzinach wieczornych, pracuję najczęściej w godzinach OPS, czasami z małymi wyjątkami. Policję informuję w przypadku gdy obydwoje rodziców jest pod wpływem alkoholu (jeżeli nie ma osoby dorosłej trzeźwej, która mogłaby się zająć dziećmi, najczęściej jednak mam kontakty do najbliższej rodziny przy sobie i to ich pytam czy zajmą się dziećmi w związku z tą sytuacją, wówczas spisuję z nimi oświadczenie) i w przypadku kiedy ktoś jest w stosunku do mnie agresywny (nie wpuszcza do mieszkania, grozi). Raz miałam taką sytuację, że konkubent pod wpływem szarpał swoją konkubinę, też wówczas poinformowałam policję.
Zuzanka

Napisano: 24 maja 2016, 18:07

Ja również nie pracuję w weekendy ani wieczorami. Pracuję głównie w godzinach pracy OPS, czasami z wyjątkami ale góra do 17. Kiedy wezwać Policję to chyba oczywiste: rodzice pod wpływem alkoholu, przemoc, agresja, bójka, agresja wobec AR, wyzwiska.
Mona123
Stażysta
Od: 24 sty 2016, 18:56
Zajmuję się: AR

Napisano: 25 maja 2016, 10:16

nie pracuję w soboty. w dni codzienne do 19 max. nie spotkałam sie z taką sytuacją że musiałam wezwać policję - na szczęście ;)
esspresso

Napisano: 13 cze 2016, 22:35

Powiedzcie proszę, czy jeśli macie podejrzenie, że matka dziecka oraz jej konkubent nadużywają alkoholu, oboje zdiagnozowani przez MKRPA jako uzależnieni do leczenia zamkniętego, wiecie że oni piją wieczorem, czy odwiedzalibyście ich wtedy tą porą?
marjanka

Napisano: 14 cze 2016, 7:56

Jeśli pytasz czy odwiedzić rodzinę wieczorem, bo na imprezę można się załapać to rób jak uważasz ;)
A jeśli chcesz i jest taka potrzeba żeby ich na gorącym uczynku przyłapać to też możesz, ale musisz się przygotować na ewentualne odebranie dziecka ( czyli najlepiej z policją się umówić od razu i niech będą w promieniu kilku kilometrów bo nikt inny o tej porze dziecka nie może zabrać
pracuś socjalny
Referent
Od: 22 lip 2015, 8:01
Zajmuję się:

Napisano: 14 cze 2016, 22:31

właśnie o to chodzi czy mam chcieć ich przyłapać, czy udawać ż nie ma problemu?
marjanka

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x