Zadania domowe - Przemoc w rodzinie, Asystent Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 24 maja 2016, 17:37

Witam, czy AR ma w obowiązku nadrabianie nauki i odrabianie lekcji z dziećmi? Jak to organizujecie?
mariam

Napisano: 24 maja 2016, 18:03

Nigdzie nie jest zapisane bysmy odrabiali/nadrabiali lekcje. Ja osobiście unikam tego. Jednak gdy widzę, że matka totalnie sobie nie radzi to poświęcam czas dzieciakom, bo często są bystre tylko niedopilnowane, zaniedbane przez środowisko. Teraz mam przypadek dwójki dzieci - mają problemy z matematyką w podstawówce, mogą nie otrzymac promocji do kolejnej klasy, więc dwa dni po 2,3 godziny tłumaczyłam im ułamki itp. Jeśli chodzi o gimnazjum i wyższą to już się w to nie bawię. staram się załatwić dodatkowe zajęcia lub jakieś wyrównawcze na terenie szkoły.
Mona123
Stażysta
Od: 24 sty 2016, 18:56
Zajmuję się: AR

Napisano: 25 maja 2016, 10:21

w mojej opini asystent nie jest korepetytorem. staram się angażować matkę do pomocy, sporadycznie siadamy we troje, jeśli nie umie mobilizuję ją do znalezienia osoby która dziecku pomoże, choćby koleżanki z klasy.
esspresso

Napisano: 30 maja 2016, 14:41

Ja siadam z dzieckiem i matką/ojcem i kieruję ich jak powinno wyglądać odrabianie lekcji i jak pomóc, żeby nie zaszkodzić. Chociaż nie raz słyszałam, że moim zas... obowiązkiem jest odrabianie lekcji z dzieciakami, ale szybko wszystkich wyprowadzałam z błędu.
Pysiula

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x