kiedy ,,wchodzi ,, doręczenie elektroniczne w MOPS - Świadczenia rodzinne

Strona 4 z 4    [ Posty: 37 ]

Napisano: 09 sty 2025, 14:22

Cześć wszystkim, czy ktoś wie jak to z tymi e doreczeniami jest aktualnie? Adres musimy mieć wiadomo, ale co dalej? Jakie obowiązki i możliwości (czy musimy wysyłać przez e skrzynke czy nadal e puapem mozna np.)?
pomspoł
Stażysta
Od: 26 mar 2020, 18:48
Zajmuję się: PS

Napisano: 09 sty 2025, 15:59

Też chętnie się dowiem, jakie mamy obowiązki od stycznia 2025 roku w kwestii e-doręczeń?

My na razie wszystko wysyłamy tak jak do tej pory, czyli poczta lub epuap. W kwestii e-doręczeń na razie głucha cisza ze strony kierownictwa.

Jak to będzie u was rozwiązane w ośrodkach? Czy każdy pracownik będzie zobowiązany do takiej formy wysyłania korespondencji (czy każdy będzie miał dostęp) czy tylko jedna osoba będzie się tym zajmować?
zocha1234
Starszy referent
Od: 14 mar 2017, 12:22
Zajmuję się: ZR, FA, wszystko

Napisano: 09 sty 2025, 16:19

u nas pisma wysyłane do:
- podmiotów publicznych za pomocą e-doręczeń (pisma podpisuje i wysyła Kierownik OPS)
- osób fizycznych - tradycyjnie pocztą
Lady90
Starszy referent
Od: 15 sty 2018, 14:29
Zajmuję się: ŚR/ŚW/FA

Napisano: 10 sty 2025, 7:51

U nas przed wysyłka do osób fizycznych sprawdzamy czy są w bazie e-doręczeń i drukujemy do akt jak nie mają.
Do podmiotów publicznych tylko za e-doręczeniami, dokument podpisany elektronicznie sami wysyłamy i dajemy do kancerii do zarejestrowania.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 10 sty 2025, 8:45

Szarak pisze:
10 sty 2025, 7:51
U nas przed wysyłka do osób fizycznych sprawdzamy czy są w bazie e-doręczeń i drukujemy do akt jak nie mają.
Do podmiotów publicznych tylko za e-doręczeniami, dokument podpisany elektronicznie sami wysyłamy i dajemy do kancerii do zarejestrowania.
a tak z ciekawości, Szarak pracujesz w dużym ośrodku ? mieście
bo u nas założyli adres na edoręczeniach i tyle, a tylko słyszę, że to drogi interes ....
no ja robię co mi każą i o ile zgodzę się, że do osób fizycznych pocztą, bo pewnie w gminie z moich osób korzystających to pewnie nikt nie ma tej opcji, ale wątpliwości wzbudzą u mnie instytucje
czy nie powinnam, ktoś nie powinien wysyłać edoręczeniem, jak zapytałam to usłyszałam, że epuap działa i jest darmowy...
jasiak
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:29
Zajmuję się: Św/Fa/ŚR

Napisano: 10 sty 2025, 10:41

Pracuje w mieście w gminie miejsko-wiejskiej. Nie jest to jakiś turbo mały ośrodek ale też nie jesteśmy molochem.
E-doręczenia są też darmowe między instytucjami bo docelowo mają one mają zastąpić e-PUAP. Co do zasady jest przyzwolenie na korzystanie z e-PUAP nadal ale przepisy literalnie stanowią inaczej. Od 01.01.2025 r. w pierwszej kolejności powinny być stosowane e-doręczenia a dopiero później e-PUAP. U nas kadra kierownicza w tym częściowo ja, wymusiliśmy na dyrektorze spotkanie w sprawie omówienia stosowania e-doręczeń i podjęcia decyzji w jakiej formie ma funkcjonować ośrodek od stycznia 2025 r. Naciskałem na to bo ja nie będę później wysłuchiwał, jak SKO czy WSA uchyli decyzję z powodu braku formalnego. Nie zgadzam się z podjętymi decyzjami ale teraz mam argument, że takie było postanowienie dyrektora i elo.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 10 sty 2025, 11:12

dzięki Szarak za nakreślenie tematu
ja pracuje w małym ośrodku, nie jestem kluczowym pracownikiem dlatego postanowiłam sobie, że nie robię nic nadto, nie wychylam się z szeregu, więc nie drążyłam tematu jakoś specjalnie bo od tego jest kadra kierownicza to po pierwsze, a jak będę drążyć to pewnie otrzymam do realizacji bo przecież jestem zainteresowana
i tak obsługuje epuap dla jednostki, choć pomoc społeczna korzysta sporadycznie z tego, no ja często to go dostałam kilka lat temu
jasiak
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:29
Zajmuję się: Św/Fa/ŚR

Strona 4 z 4    [ Posty: 37 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x