KIESZONKOWE - PODSTAWA PRAWNA
KIESZONKOWE - PODSTAWA PRAWNA
Witam!
Mam do Państwa pytanie. Czy wiecie Państwo jakie przepisy regulują wypłatę kieszonkowego wychowankom?
Wiem, że rozporządzenie MPiPS, oraz ustawa określa jego wysokość. Inne kwestie określa nasz wewnętrzny regulamin, chodzi konkretnie o:
1. uprawnienie do kieszonkowego dziecko nabywa po miesiącu pobytu w placówce,
2. u nas wypłata dokonywana jest z dołu każdego miesiąca,
Generalnie do tej pory nikt nie kwestionował sposobu wypłacania kieszonkowego, ani naszych regulacji wewnętrznych, aż do tej pory. Stwierdzono, że kieszonkowe winno być wypłacane z góry każdego miesiąca, oraz kazano podać podstawę prawną na podstawie której wychowanek dopiero po miesiącu nabywa do pieniędzy uprawnienie. Szukam tego w przepisach, ale jestem jakiś tuman chodzący, bo znaleźć nic nie mogę. Proszę o pomoc.
Mam do Państwa pytanie. Czy wiecie Państwo jakie przepisy regulują wypłatę kieszonkowego wychowankom?
Wiem, że rozporządzenie MPiPS, oraz ustawa określa jego wysokość. Inne kwestie określa nasz wewnętrzny regulamin, chodzi konkretnie o:
1. uprawnienie do kieszonkowego dziecko nabywa po miesiącu pobytu w placówce,
2. u nas wypłata dokonywana jest z dołu każdego miesiąca,
Generalnie do tej pory nikt nie kwestionował sposobu wypłacania kieszonkowego, ani naszych regulacji wewnętrznych, aż do tej pory. Stwierdzono, że kieszonkowe winno być wypłacane z góry każdego miesiąca, oraz kazano podać podstawę prawną na podstawie której wychowanek dopiero po miesiącu nabywa do pieniędzy uprawnienie. Szukam tego w przepisach, ale jestem jakiś tuman chodzący, bo znaleźć nic nie mogę. Proszę o pomoc.
Re: KIESZONKOWE - PODSTAWA PRAWNA
zarządzenie dyrektora placówki może stanowić prawo miejscowe w tej kwestii
u nas wypłacamy kieszonkowe po danym mcu-czyli w listopadzie za październik itd.jutro poszukam przepisów:)
No właśnie u nas też. Najwięcej wątpliwości wzbudza fakt, że dziecko u nas nabywa uprawnienie do kieszonkowego po 30 dniach. Niestety nie mogę znaleźć przepisów, które by to regulowały, wiec w efekcie będą prawdopodobnie konieczne wprowadzenie zmian i wypłacanie nowym wychowankom kieszonkowego niezależnie od czasu, jaki u nas przebywa.
U nas dzieci z Karty mają kieszonkowe z góry a z kodeksu -z dołu. Po 1 stycznia 2014 wszystkie dzieci będą miały z dołu.
-
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Jakie są u Was kwoty? U mnie 25 zł na miesiąc z tym, że kwota może ulec zmianie ze względu na zdobyte plusy i minusy.
U nas wypłacamy dla dzieciaków, które kończą 5 lat. Dla 5-10 latków - 15 zł,dla 10-15 latków - 25 zł, powyżej 40 zł. Wypłacane do 20 każdego miesiąca za dany miesiąc
już chyba nie macie ważniejszych spraw , ręce opadają .
u nas kiedyś kontroler NIK zakwestionował dawanie kieszonkowego (wtedy chyba z 8 zł) dla 3 letniego dziecka! bo w rozporządzeniu było od lat 5
Oprócz KIESZONKOWE - PODSTAWA PRAWNA - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze przeczytaj również:
bezpośrednia liczba godzin pracy z dzieckiem
i
RDD
związki zawodowe
stawka żywieniowa
fundusz świadczeń socjalnych
czy aby nie za późno?
Dzień Pracownika Socjalnego
publiczna/niepubliczna placówka
praca na zastepstwo
wolne miejsca
pytanie do wychowawców MOW