RDD
-
- Praktykant
- Zajmuję się:
- Kontakt:
RDD
Doprawdy ręce mi opadają gdy spotykam się z alergiczną reakcją urzędników pomocy społecznej od czasu kiedy złożyłem stosowne dokumenty związane z wnioskiem o utworzenie rodzinnego domu dziecka. Mija dokładnie już rok gdy kierowany poczuciem stworzenia nowego domu dla gromadki dzieci rozpocząłem starania o pozyskanie zainteresowania właściwych organizatorów pieczy zastępczej. Nie wymieniam już miejsc gdzie kompletowałem oczekiwane dokumenty powiem jedynie tak że od kilku tygodni czekam na decyzje urzędników a wiem już że prawdopodobnie będą one negatywne. Przyczyna? Niechęć, brak zaufania i podejrzenie o interesowne korzystanie w celu osiągnięcia zapewne niebywałych korzyści materialnych??Zgodnie z oczekiwaniami nowej ustawy o wspieraniu rodziny i pieczy zastępczej dysponuję wszystkimi! uwarunkowaniami stosownymi do starań związanych z opieką i wychowaniem nad dziećmi.Dodam jeszcze że jestem stosunkowo młodym emerytem z wieloletnim doświadczeniem pracy z dziećmi i młodzieżą z wielkimi chęciami i sercem do kontynuuowania przerwanej pracy zawodowej w nowej roli i nowych warunkach. Wspiera mnie osoba która dysponuje podobnym doświadczeniem choć jej oczekiwania związane są z poszukiwaniem pracy moje niekoniecznie... lecz jak można nie reagować na podobne gesty i chęci bez uczciwego i racjonalnego uzasadnienia ? Odpowiedzcie mi urzędnicy? Ile czasu mogę trwać bez odrobiny waszego zainteresowania i odpowiedzi?
Jacek B.
Re: RDD
Ciekawe zatem jaką mają receptę na rozwiązanie problemu dzieci pozbawionych opieki i wychowania? Ja z kolei jak mam udowodnić urzędnikom że nie mam złych zamiarów a jedynie kieruję się poczuciem wyższej konieczności powodowanej szlachetnymi pobudkami? Mogę dostarczyć stosowne referencje i oceny mojej pracy zawodowej... Czy w narodzie już upadł etos pracy i szacunku dla obywatela czy choćby samego człowieka??
Oprócz RDD - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze przeczytaj również:
Problem - już nie 30?
Urlop zdrowotny po 2.01.2014
proszę o informację!
teczki tych co przebywają w MOW
POMÓŻCIE
rodziny zaprzyjaźnione
bezpośrednia liczba godzin pracy z dzieckiem
i
związki zawodowe
stawka żywieniowa
fundusz świadczeń socjalnych
czy aby nie za późno?