Kolejne wątpliwości związane w wnioskiem KDR - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 25 lip 2018, 8:32

Znowu mam wątpliwości jak postępować.
Rodzina Mąż i Żona posiadają jedno wspólne dziecko. Mąż z poprzedniego małżeństwa ma dwójkę dzieci (te maja juz KDR dzięki byłej partnerce). Rozumiem że KDR należy sie Mężowi, "Nowej" Żonie i temu ich wspólnemu dziecku ( gdyż sa małżeństwem). Wnioskodawca jest Mąż.
Pytanie.
Jak ma wyglądać wniosek i oświadczenie władzy rodzicielskiej?
Wniosek ma składać sie tylko z 3 członków rodziny ? Władza rodzicielka nad dzieckiem na które składa kdr? czy wypisać wszystkie dzieci?
Mam chcieć oświadczenie że Mąż ma juz dwójke dzieci z poprzedniego małężeństwa ? ( bo skad mam wiedzieć że Mąż jest ojcem trójki dzieci?). Czy we wniosku wpisać wszystkie 3 dzieci ale na tylko jedno starać sie o przyznanie KDR ?

Proszę o poradę.
ORA
Stażysta
Od: 17 sty 2018, 16:49
Zajmuję się: Podinspektor

Napisano: 25 lip 2018, 10:44

Nie wiem jak wygląda kwestia praw tego ojca do dzieci z poprzedniego związku. Czy ojciec chce mieć na swoim telefonie karty elektroniczne tych dzieci? Czy ojciec nie jest pozbawiony jakichś praw?

Jeżeli ojciec chce należeć do tej samej rodziny co jego poprzednie dzieci i móc np. wizualizować ich karty to powinien złożyć wniosek dla siebie, nowej żony i dziecka jako "Uzupełnienie rodziny" oraz na wniosku podać dzieci z poprzedniego związku jako rodzaj pozycji "Nie wnoszę".

Jeżeli ojciec chce w systemie tworzyć nową rodzinę i nie mieć nic wspólnego z tymi dziećmi to powinien złożyć wniosek typu "Nowa rodzina" dla siebie, nowej żony i dziecka. Dzieci z poprzedniego związku nie musi umieszczać.

W kwestii potrzebnych do rozpatrzenia wniosku dokumentów nie bardzo wiem jak pomóc
SOFTIQ
http://www.softiq.pl
Herka
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 02 sty 2018, 17:03
Zajmuję się: KDR

Napisano: 25 lip 2018, 11:06

Tak chce stworzyć nowa rodzine. Ale na wniosku bedzie widniał on żona i jedno dziecko. To zrozumiale. Ale tak sie zastanawiam ze jak kiedyś bede miała jakąś kontrole i zapytaja mnie dlaczego przyznałam tylko jednemu dziecku ? a gdzie reszta ?
z wniosku nigdzie nie wynika ze ma dwójke dzieci z inna kobieta. A zapamiętać wszystkiego sie nie da. Czy chcieć jakies oświadczenie ze te dzieci sa ?
ORA
Stażysta

Napisano: 25 lip 2018, 13:32

ojciec powinien zawrzeć we wniosku również dzieci z pierwszego związku, ale nie zamawiać dla nich kart i tak samo ty musisz zrobic w systemie
mkaz
Starszy referent
Od: 12 cze 2014, 9:41
Zajmuję się:

Napisano: 25 lip 2018, 13:45

A jeśli nie pamięta danych dzieci? Nie utrzymuje z nimi kontaktu ? Ale władza nie została odebrana ?
Czyli wnioski zawsze musza byc na 3 dzieci pomimo że któreś z dzieci nie jest np przy ojcu.
ORA
Stażysta

Napisano: 25 lip 2018, 13:50

adresy powinny tych dzieci byc podane te faktyczne (przy matce), uważam, że ojciec powinien sobie ich dane "przypomnieć" i dostaczyć dokumenty, żebyc mogła/mógł zweryfikować, że rzeczywiscie jest ojcem 3 dzieci
mkaz
Starszy referent
Od: 12 cze 2014, 9:41
Zajmuję się:

Napisano: 25 lip 2018, 14:02

W wielu rozpadniętych rodzinach rodzice utrudniają sobie kontakty i uzykanie pewnych informacji bywa trudne. I szkoda że ktoś nie dostał KDR tylko dlatego że mataka uciekła z dziećmi i zerwała wszelkie kontakty bo ma juz nowa rodzine.
ORA
Stażysta

Napisano: 25 lip 2018, 14:13

A tak z innej beczki to ciekawe jak w styczniu 2019 bedziemy weryfikowac rodziców którzy kiedyś mieli trójkę dzieci?
ORA
Stażysta

Napisano: 29 lip 2018, 12:02

Mam watpliwości ,czy "nowej" zonie należy sie KDR skoro nie ma na utrzymaniu 3 dzieci, pomimo tego iż sa małżeństwem. Faktycznie mają 1 wspólne dziecko i jemu tez nie przyznałabym kdr. Pozostała 2 dzieci jest przeciez przy matce. Myślę, że tylko ojcu należy się karta.
aksmodar
Praktykant
Od: 09 lip 2018, 17:13
Zajmuję się: praca socjalna

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x