komornik a naliczanie odplatności za dps

Wybrane tematy:
odpłatność za DPS - żyjące dzieci i wnuki Odpłatność za DPS sposób nalicznia świadczenie ratownicze- mieszkaniec DPS Ustalenie odpłatności DPS - stare zasady Decyzja OPS mam płacić a z czego mam żyć Wywiady alimentacyjne u dzieci
~MIRCIA

komornik a naliczanie odplatności za dps

Post autor: ~MIRCIA »

jak mam naliczyć odpłatność za pobyt w dps jeżeli mieszkaniec ma zajęcie komornicze z tyt.nie spłaconego kredytu a jak jeżeli są to zajęcia alimentacyjne ?
~BOB tapicer

Re: komornik a naliczanie odplatności za dps

Post autor: ~BOB tapicer »

Od dochodu odejmuje się tylko bieżące alimenty (nie zaległe). Trudno, nie fędzie miał na fajki.
~bef

Post autor: ~bef »

do BOB-a! I choć fizycznie nie ma kasy to mu wyliczysz niemożliwą do wykonania odplatność? To absurd, bo jak niby ściągniesz te pieniądze?
~zofia

Post autor: ~zofia »

Jakiś dochód mu pozostaje do własnej dyspozycji i z tej sumy mu ściągna. taj jak pisze BOn najwyżej nie bedzie miał na własne wydatki!!!!
~jolka>

Post autor: ~jolka> »

Ściągną - a jak to zrobia jezeli mieszkaniec nie wyrazi zgody na pokrycie brakującek różnicy z należnej mu kwoty 30% dochodu? Wtedy dps zwróci sie do gminy aby zastepczo wniosła brakującą kwotę za takiego mieszkańca
~XXXX

Post autor: ~XXXX »

zawsze może napisac na wniosku o umieszczenie że zgadza się tylko 30 % ze swojego dochodu przekazywać na odpłatność za swój pobyt, bo przerciez nie jest napisane w ustawie o pomocy społecznej że to ma być 70 % dochodu tylko nie więcej niż 70% dochodu
~jolka>

Post autor: ~jolka> »

nie bardzo rozumiem jak to o czym piszesz miałoby rozwiązać ten problem?
~Yene

Post autor: ~Yene »

Ustawa nie mówi o bieżących alimentach,zaległości to też są
niezapłacone alimenty za minione miesiące.
~Yene

Post autor: ~Yene »

Ustawa nie mówi o bieżących alimentach,zaległości to też są
niezapłacone alimenty za minione miesiące.
~karola

Post autor: ~karola »

do jolki , gmina nie wniesie zastępczo opłaty , mam taki przypadek, że odmówiła odwołałam się do SKO i podtrzymało decyzję MOPS
ODPOWIEDZ