Sytuacja taka. Dziś składa mi 19 letnia dziewczyna (20 lat skończy w lipcu) wniosek o zasiłek rodziny jako samotna matka (ojciec dziecka nieznany) i na świadczenie rodzicielskie. W 2015 r. matka tej dziewczyny pobierała na nią fundusz alimentacyjny do lipca 2015 r. a od sierpnia 2015r. dziewczyna już pobierała FA sama na siebie bo była pełnoletnia. Fundusz wynosił 400 zł miesięcznie. Dziewczyna nie miała i nie ma innych dochodów.
Mój problem jest taki, że nie wiem jaką wysokość świadczeń z funduszu wliczyć dziewczynie. Czy wliczyć jej wszystko łącznie z tym co matka pobrała na nią czyli 400 zł x 12 miesięcy czy tylko to co ona sama na siebie od sierpnia pobrała czyli 400 x 5 miesięcy a to co matka pobrała na nią olać.
Pytam bo jak zrobię uzysk z rodzicielskiego to dla dziewczyny oznacza to mieć pełne kwoty albo mieć zasiłek zł zł.
Świadczenia z funduszu jest na dziecko i jest prawem dziecka a nie matki... Dlatego też mam problem. Jeśli mam jej wliczyć wszystko to na jakiej podstawie i czy są na to jakieś wyroki bo pachnie mi SKO. Jak liczyć od sierpnia też proszę o uzasadnienie.
Komu wliczyć świadczenia z funduszu alimentacyjnego ?
- Szarak
- VIP
- Zajmuję się: Multitasking
- Kontakt:
- de Charette
- Administrator
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: Komu wliczyć świadczenia z funduszu alimentacyjnego ?
wszystko
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
-
- Referent
- Zajmuję się: ŚR, FA, DO, DW, ŹC, DE, CP ...
- Kontakt:
u nas była sytuacja że chłopak na którego ojciec pobierał zasiłek rodzinny zmarł, a ojciec pobierał też fundusz alimentacyjny. ojciec chciał żeby przy rodzinnym utracić mu świadczenia z funduszu które pobierał na zmarłego syna a my odmówiliśmy, facet się odwołał, SKO uchyliło naszą decyzję i kazało mu przyznać rodzinny bo mu wczesniej dochód przekraczał.
- Szarak
- VIP
- Zajmuję się: Multitasking
- Kontakt:
Dokopałem się wyroków gdzie sądy podtrzymują że świadczenia (alimenty , zasiłki pielęgnacyjne), do których jest uprawniona dana osoba jest jego własnością a opiekun jest jedynie dysponentem tych świadczeń. Obowiązek alimentacyjny jest prawem osobistym i prawem niezbywalnym i ściśle powiązane z osobą wierzyciela co oznacza że to dochód córki a nie matki.
Wolałem się upewnić bo u mnie zdania są podzielone.
Zrobiłem przeliczenie tak jak uważałem. Co dalej nie już moja decyzja...
Dziękuję za pomoc w utwierdzeniu mnie w moim przekonaniu.
Wolałem się upewnić bo u mnie zdania są podzielone.
Zrobiłem przeliczenie tak jak uważałem. Co dalej nie już moja decyzja...
Dziękuję za pomoc w utwierdzeniu mnie w moim przekonaniu.
Oprócz Komu wliczyć świadczenia z funduszu alimentacyjnego ? - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
pomożcie
nienależnie pobrane - umorzenie postępowania
jarografy
ŚP rolniczka - co ze składkami zdrowotnymi?
czy traktować to jak aneks? Elmer proszę pomóż.
Uzysk,utrata. Jak liczyć dochód?
Dziwna sytuacja
od kiedy przyznać
Wniosek na świadczenie rodzicielskie przez empatię
zaświadczenie do dochodu osiągnietego
sygnity problem techniczny
SZO a bezrobocie
Pilne! Sygnity - plan wypłat przy zp
oświadczenia
ŚP mąż na żonę
świadczenie rodzicielskie