Komu wypłacać dodatek

Wybrane tematy:
Deputat węglowy zaświadczenie o dochodach Emerytura w marcu Potrącenie nadpłaty świadczenia uzupełniającego proszę sprawdzcie Śmierć zarządcy co dalej?
ODPOWIEDZ
heroska
Stażysta
Zajmuję się: DM/DE
Kontakt:

Komu wypłacać dodatek

Post autor: heroska »

Pani X wynajmuje mieszkanie od Pani Y. Pierwszą stronę wniosku wypełnił zarządca w tym przypadku Nieruchomości Z, ale właścicielem jest Pani Y. Pani X płaci czynsz Pani Y na jedno konto, a resztę opłat na drugie konto. Pani Y, czyli właścicielka mieszkania musi ponosić opłaty do Nieruchomości na jeszcze inne konto. Komu w takim razie powinnam wypłacić dodatek? Pani Y czy Nieruchomościom?
Krwawa
Podinspektor
Zajmuję się:
Kontakt:

Re: Komu wypłacać dodatek

Post autor: Krwawa »

Nieruchomościom.
Gosia1981
Referent
Zajmuję się: DM

Post autor: Gosia1981 »

powołując się na art. 8 ust 1 tj. Dodatek mieszkaniowy wypłaca się, w terminie do dnia 10każdego miesiąca z góry, zarządcy domu lub osobie uprawnionej do pobierania należności za lokal mieszkalny., ja wypłacam dodatek mieszkaniowy właścicielowi mieszkania, bo z tą osobą rozlicza się wnioskodawca. Właściciel mieszkania jest również zobowiązany do informowania nas o zaległościach (bo przecież zarządca nie musi wiedzieć, że wynajmujący płaci czynsz, a właściciel tak).
Właściciel mieszkania rozlicza się z zarządcą nieruchomości.

U nas wniosek potwierdza zarządca-przede wszystkim tytuł prawny- kto jest właścicielem mieszkania. Na wniosku podpisuje się również właściciel. Załącznik natomiast wypisuje tylko właściciel, bo on pobiera należności za lokal mieszkalny zgodnie z zawartą umową najmu. Następnie czynsz plus inne składniki są przeliczane do stawek gminnych.
:-)
VIP
Zajmuję się: DM, DE
Kontakt:

Post autor: :-) »

U mnie wnioski podpisuje tylko zarządca. Właściciel nigdy nie miał nic przeciwko...gdyby chciał...nie ma problemu. Zarządca mnie powiadamia jeżeli są zaległości. Wypłacam dodatki do zarządcy a właściciel z najemcą już się sam rozlicza. Każdy do tej pory był zadowolony:) ja też :D
ODPOWIEDZ