Komu wypłacać dodatek
-
- Stażysta
- Zajmuję się: DM/DE
- Kontakt:
Komu wypłacać dodatek
Pani X wynajmuje mieszkanie od Pani Y. Pierwszą stronę wniosku wypełnił zarządca w tym przypadku Nieruchomości Z, ale właścicielem jest Pani Y. Pani X płaci czynsz Pani Y na jedno konto, a resztę opłat na drugie konto. Pani Y, czyli właścicielka mieszkania musi ponosić opłaty do Nieruchomości na jeszcze inne konto. Komu w takim razie powinnam wypłacić dodatek? Pani Y czy Nieruchomościom?
-
- Podinspektor
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: Komu wypłacać dodatek
Nieruchomościom.
-
- Referent
- Zajmuję się: DM
powołując się na art. 8 ust 1 tj. Dodatek mieszkaniowy wypłaca się, w terminie do dnia 10każdego miesiąca z góry, zarządcy domu lub osobie uprawnionej do pobierania należności za lokal mieszkalny., ja wypłacam dodatek mieszkaniowy właścicielowi mieszkania, bo z tą osobą rozlicza się wnioskodawca. Właściciel mieszkania jest również zobowiązany do informowania nas o zaległościach (bo przecież zarządca nie musi wiedzieć, że wynajmujący płaci czynsz, a właściciel tak).
Właściciel mieszkania rozlicza się z zarządcą nieruchomości.
U nas wniosek potwierdza zarządca-przede wszystkim tytuł prawny- kto jest właścicielem mieszkania. Na wniosku podpisuje się również właściciel. Załącznik natomiast wypisuje tylko właściciel, bo on pobiera należności za lokal mieszkalny zgodnie z zawartą umową najmu. Następnie czynsz plus inne składniki są przeliczane do stawek gminnych.
Właściciel mieszkania rozlicza się z zarządcą nieruchomości.
U nas wniosek potwierdza zarządca-przede wszystkim tytuł prawny- kto jest właścicielem mieszkania. Na wniosku podpisuje się również właściciel. Załącznik natomiast wypisuje tylko właściciel, bo on pobiera należności za lokal mieszkalny zgodnie z zawartą umową najmu. Następnie czynsz plus inne składniki są przeliczane do stawek gminnych.
-
- VIP
- Zajmuję się: DM, DE
- Kontakt:
U mnie wnioski podpisuje tylko zarządca. Właściciel nigdy nie miał nic przeciwko...gdyby chciał...nie ma problemu. Zarządca mnie powiadamia jeżeli są zaległości. Wypłacam dodatki do zarządcy a właściciel z najemcą już się sam rozlicza. Każdy do tej pory był zadowolony:) ja też 

Oprócz Komu wypłacać dodatek - Dodatki mieszkaniowe przeczytaj również:
Uchwała Rady
dochód z renty socjalnej
Pytania dotyczące zakwaterowania w wojskowym zasiłku podstawowym
Liczba Świadczeń w dodatkach
umowy najmu
Dopłata- odmowa, DM- przyznanie
Dodatek i dopłata do czynszu wsteczne a wyprowadzka
tok postępowania
Zawieszenie postępowania
DOPŁATA do czynszu_rozliczenie
brak opłat za śmieci