Konsultacje 500+ na jaki adres słać? - Świadczenia rodzinne

Strona 6 z 6    [ Posty: 56 ]

Napisano: 14 gru 2015, 13:50

west pisze:To widocznie metraż mieszkania stoi Ci na przeszkodzie. Nie kituj. Masz dwie alternatywy - mieć 500 zł i nie mieć 500 zł. Co wolisz? Macie taki dochód, że te 500 zł w żaden sposób nie wpływa na sytuacje materialną?
Metraż mieszkania pozwalałby na zorganizowanie przestrzeni dla kolejnego dziecka, choć nie bez wpływu na wygodę, co oczywiste. Ale głównie chodzi o czas. Rozumiany dwojako. Z jednej strony o wiek, który wiąże się z ryzykiem powikłań ciążowych. Z drugiej, oboje z żoną sporo pracujemy, ona znacznie więcej niż ja, do tego dochodzą aktywności niezwiązane bezpośrednio z zatrudnieniem. Do tego aktywności naszych dzieci. Dlatego podjęliśmy decyzję, że dwoje dzieci wystarczy. Do tego dochodzi aspekt kolejnego powrotu na rynek pracy, co zawsze wiąże się z dużym stresem.
Sam dochód jest ograniczeniem i nim nie jest. Te 500 zł nie wpłynie aż tak znacząco na budżet domowy, choć go z pewnością podreperuje, a już na pewno są to za małe pieniądze, byśmy myśleli poważnie o tym, by jednak zdecydować się na trzecie dziecko. Broń Boże, nie oczekuję jednak, że to Państwo da mi te pieniądze w prezencie.
W projekcie ustawy powielone błędy. Dalej nie opłaca się legalnie pracować. Najlepiej za minimalną krajową, reszta do ręki i dodatkowo premia od Państwa.
To trzeba walczyć z szarą strefą, a nie zabierać pracującym legalnie obywatelom jeszcze więcej pieniędzy z portfela.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 14 gru 2015, 15:22

Ja też jestem za tym by kryterium było takie jak do becikowego<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<.
iza145

Napisano: 14 gru 2015, 15:43

Ciekawe jak będzie rozwiązany problem z pobieraniem świadczeń z dwóch źródeł np.rodzina może pobierać nasze 500 zł i świadczenia w innym kraju unii. Mało się o tym mówi, ale mogą być z tego powodu nadużycia.
annn123

Napisano: 14 gru 2015, 15:54

ale jakie? jest zapis o koordynacji? z tego co pamiętam to jest. Więc jak gdzieś są świadczenia w celu zwiększenia dzietności czy jak to niektórzy mówią w celu demograficznym to będzie koordynacja i z głowy.
Ale póki co te pińcet to wciąż tylko obietnica i lep na rodaków. A wczoraj władca marionetek powiedział przecież, że ten TK nie pozwoli pisowi dać ludziom po pińcet :lol:
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 14 gru 2015, 16:01

iza145 pisze:Ja też jestem za tym by kryterium było takie jak do becikowego<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<.
To oznacza że w każdej sprawie masz konieczność dokumentowania i przeliczania dochodu. A to oznacza konieczność zatrudnienia co najmniej 3 razy większej liczby pracowników i ogromnie podraża system.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 14 gru 2015, 16:01

Z wcześniejszych wpisów wynika, że jak mają po dwoje dzieci to te 500zł chętnie wezmą i je przejedzą a o powiększeniu populacji nawet nie myślą. To może na początek trzeba pomyśleć o wszystkich dzieciach i wprowadzić takie dodatki kroczące (bez dochodu);
pierwsze dziecko - 100zł
na drugie - 200zł,
na trzecie - 300zł. na czwarte - 400zł i tak zwiększając na następne, oczywiście kwoty mogą być wyższe zależnie od budżetu na ten cel, lub podwyższane rok do roku - jeśli po jakimś okresie nie nastąpi wzrost dzietności, to szukać innych rozwiązań.
Gość

Strona 6 z 6    [ Posty: 56 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x