Konsultacje społeczne w sprawie 500+ - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 24    [ Posty: 236 ]

Napisano: 01 gru 2015, 13:03

Witam, czy możemy w takim razie złożyć jakiś sprzeciw na to co się dzieje, niech ustala to kryterium chociaż tak,ie jak do becika, 1922 na ososbe , a ni e 800 zł, my wszyscy pracujący mamy kredyty, a i po odjęciu kredytu to mi zostaje 500 zł na osobe ,
kasia520

Napisano: 01 gru 2015, 13:05

ale tych kredytów nikt nie bierze pod uwage, może chociaz niech od dochodu odliczają kredyty hipoteczne,
kasia 520

Napisano: 01 gru 2015, 13:08

iza145 pisze:
nie podoba mi sie to pisze:a ja dałabym 500 na kazde dziecko ale dotychczasowe zasilki bym zlikwidowała za drogo za duzo dla panstwa aby płacic i to i to
nie ukrywajmy wkoncu zrobi sie taka dziura ze jej juz nic nie sklei

ale ZP, JZ, SZO, SP itp oczywiscie by pozostało

jezeli Pani XX bierze u mnie 1950 zł swiadczen rodzinnych ( ma niepełnosprawne dziecko ) i teraz na 3 dzieci dostanie jeszcze 1500 zł

to razem z komróki sw rodzinnych bedzie brała 3450 zł sory ale tyle to nawet moj maz nie zarabia pracujac uczciwie po 10 godzin dziennie
do tego maz tej pani zarabia 3200 zł razem dochod 6650 zł

a my ja pracujaca na sr od 10 lat zarobki 1600 zł netto i maz 2900 zł razem 4500 zł i co z tego jak dojazdy do pracy to ksozt 500 zł miesiecznie
wiec zostaje nam 4 tys jezeli ktos mysli ze to duzo przy kredycie, rachunkach i małym dziecku to sie myli
i nam sie rodzinne nie nalezy ani normanlne ani nie bedzie te + 500
nie ma sprawiedliwosci bo te 500 + powinno byc dla osob które sa zatrudnione i maja dziecko wtedy ludzi mobilizowałoby do podjecia pracy
a tak samo panstwo rozleniwia i uczy siedzenia na socjalu !
POPIERAM w 100 % , powinno byc dla pracujących , wtedy te NIEBORY by się wzięły za robotę,
Spokojnie, nie krzycz. Już niebawem wszystkie NIEBORY będą pracowały-w domu opieki będą ci tyłek podcierać, jak po bujnym życiu zawodowym dostaniesz udaru i rodzina będzie chciała dalej żyć nie jak NIEBORY, lecz ludzie. Reszta będzie pracować przy sortowaniu śmieci.
west
Starszy referent
Od: 11 gru 2014, 9:25
Zajmuję się:

Napisano: 01 gru 2015, 13:41

A to co ciebie west tak uraziło???? Uważasz że ci klienci OPS to nie są nieroby, ??? A co oni robią???? Potrafia tylko przyjść po wniosek po zasiłek , a jak im sie proponuje prace, to 100 powodów dlaczego nie, ja nie mam prawa się sprzeciwić, a oni i wszem .
iza145

Napisano: 01 gru 2015, 13:45

A jaką Ty im pracę mogłaś zaproponować i przy czym?
west
Starszy referent
Zajmuję się:

Napisano: 01 gru 2015, 13:47

I ile im tego darmowego zasiłku dasz? Na co on starczy?
west
Starszy referent
Zajmuję się:

Napisano: 01 gru 2015, 13:59

nie podoba mi sie to pisze:a ja dałabym 500 na kazde dziecko ale dotychczasowe zasilki bym zlikwidowała za drogo za duzo dla panstwa aby płacic i to i to
nie ukrywajmy wkoncu zrobi sie taka dziura ze jej juz nic nie sklei

ale ZP, JZ, SZO, SP itp oczywiscie by pozostało

jezeli Pani XX bierze u mnie 1950 zł swiadczen rodzinnych ( ma niepełnosprawne dziecko ) i teraz na 3 dzieci dostanie jeszcze 1500 zł

to razem z komróki sw rodzinnych bedzie brała 3450 zł sory ale tyle to nawet moj maz nie zarabia pracujac uczciwie po 10 godzin dziennie
do tego maz tej pani zarabia 3200 zł razem dochod 6650 zł

a my ja pracujaca na sr od 10 lat zarobki 1600 zł netto i maz 2900 zł razem 4500 zł i co z tego jak dojazdy do pracy to ksozt 500 zł miesiecznie
wiec zostaje nam 4 tys jezeli ktos mysli ze to duzo przy kredycie, rachunkach i małym dziecku to sie myli
i nam sie rodzinne nie nalezy ani normanlne ani nie bedzie te + 500
nie ma sprawiedliwosci bo te 500 + powinno byc dla osob które sa zatrudnione i maja dziecko wtedy ludzi mobilizowałoby do podjecia pracy
a tak samo panstwo rozleniwia i uczy siedzenia na socjalu !

POPIERAM, POPIERAM, POPIERAM!!! I pytam, dlaczego nie docenimy ludzi pracujacych, którzy dają przykład dzieciom, że w życiu trzeba sobie na wszystko zapracować a nie tylko siedzieć na łasce Państwa.
Cała ta sytuacja doprowadzi do jeszcze większych patologii. :cry:
Monika_75

Napisano: 01 gru 2015, 14:15

O jakiej wy łasce państwa pieprzycie? Tej łasce, że że z pogardą i wyższością dacie babinie z trójką dzieci dwa razy w roku po 100 zł miesięcznie przez trzy miesiące? Bo babina zamiast zdechnąć z głodu miała czelność do was przyjść po paczkę ryżu i makaronu? Czy może ten państwowy majątek to to te 89 zł miesięcznie dawane i zabierane, co się ciąga po pół roku człowieka i traktuje jak złodzieja, bo przepracował miesiąc na umowie - zlecenie? Jesteście zepsute i zawistne. Większość z was pracuje w budżetówce-firmie rodzinnej. Tracicie pracę i z dnia na dzień stajecie się taką samą patologią i nierobami. Wiecie jakie są wasze szanse na normalnym rynku pracy po pracy w budżetówce? Podpowiem - nędzne, podobnie jak dla byłych pracowników skarbówki. Wasze istnienie zapewnia wam tylko to kogo znacie i środowisko, które was wciągnęło na te "wyżyny". Mimo waszych dyplomów dla pracodawców prywatnych jesteście nierobami i nie macie umiejętności. Na stanowisko robola przed wami będzie zatrudniona "patologia" po zawodówce.
west
Starszy referent
Zajmuję się:

Napisano: 01 gru 2015, 14:32

Gosia UN pisze:Skoro maja być konsultacje społeczne w sprawie 500 + to zabierzmy w nich głoś poprzez to Forum Portalu OPS.PL i napiszmy list do Ministerstwa. Już była taka sytuacja w sprawie zmiany okresów zasiłkowych poprzez naszą inicjatywę udało to się osiągnąć. Wszystko ma swoje dobre i złe strony ale na pewno jest lepiej przyjmować wnioski od września niż lipiec i sierpień i mieć szansę na jakiś urlop. Pracuję w świadczeniach od początku, a w samorządzie od 1996 r. jest to bardzo trudny wydział i mnóstwo zmian do ustaw już przeżyłam.
Wg mnie powinniśmy dążyć do wycofania ustawy złotówka za złotówkę, uzyski dochodów, przeliczeń dochodu z roku bazowego przez miesiące jego uzyskiwania.
Jeśli chodzi o 500+ to powinny być wnioski składane nie na okresy zasiłkowe, tylko do ukończenia przez dziecko 18 r. życia.
Może otworzyć nowy temat w świadczeniach rodzinnych i zbierać w nich opinie do Ministerstwa Rodziny i Pracy i Polityki Społecznej. Czy ktoś mógłby, umiał, chciał skontaktować się z administratorem tego Forum czy by nam pomógł przesłać do ministerstwa naszych propozycji.
Powinniśmy zabrać głos w dyskusji. Na dziś nic działają żadne programy, za pomocą których mielibyśmy ściągać dochody, składki zdrowotne i inne dokumenty.
Będziemy płacić wszystko, co będzie ustalone, ale zmniejszyć biurokracje, potrzebne dokumenty, proste wnioski, żeby ograniczyć tłumy, konta dla świadczeniobiorców. Wniosek jedna kartka papieru: imię i nazwisko, adres zamieszkania, pesel, nr konta , data podpis.
Wszystko fajnie, resztę mogą ściągać, pobierać urzędnicy, tylko niech dadzą nam do tego odpowiednie narzędzie. Dochody z roku bazowego plus utraty, bez uzysków.
Gdyby wniosek składany był przez rodzica jednorazowo do ukończenia 18 r.ż to wtedy budżet będzie musiał w 100% wywiązać się z wypłaty tego świadczenia. Celowo wprowadzone jest coroczne składanie wniosków aby nie wypłacać wszystkim bo ktoś zapomni, czy złoży z opóźnieniem itp. Po drugie uważam, że to też ma sens aby wyeliminować wszelkie nadużycia. Nie do końca jest tak, że nie możemy pobierać informacji o dochodach-na chwilę obecną dobrze to funkcjonuje ale problem jest z pobieraniem informacji o wysokości składek zdrowotnych. Nie zlikwidują zasiłków rodzinnych dlatego, że duża część pobierając 500 zł sama się z nich wykluczy i będzie to "likwidacja" w taki sposób i nikt nie powie, że dają jedno zabierając drugie bo ustawa będzie nadal obowiązywała.
gośććć

Napisano: 01 gru 2015, 14:39

https://www.mpips.gov.pl/aktualnosci-wsz ... odzin.html

dużym plusem jest fakt, że jak ktoś wie że na 1 się nie łapie to nie będzie musiał przedstawiać dokumentów o dochodzie, a my nie będziemy przeliczać i dawać decyzji
gasiak

Strona 2 z 24    [ Posty: 236 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x