Konsultacje społeczne w sprawie 500+ - Świadczenia rodzinne

Strona 3 z 24    [ Posty: 236 ]

Napisano: 01 gru 2015, 18:25

Nie no, każdy będzie składał wniosek i każdy będzie miał wydaną decyzję. Tylko ci z jednym dzieckiem będą przedkładać dokumenty dochodowe no i będziemy dochód przeliczać. Zostanie tylko ŚP, ZP, SZO, resztki ZDO i becikowe. Jak nie będzie tradycyjnych ZR i dodatków siłą rzeczy będziemy mieli mniej pracy . Mam nadzieję że nie przyjdzie nikomu do głowy żeby redukować liczbę pracowników świadczeń rodzinnych... Jak myślicie???
ninka

Napisano: 01 gru 2015, 18:34

czy mógłby ktoś wrzucić link do projektu ustawy 500+
asia1236

Napisano: 01 gru 2015, 19:29

ninka pisze:Nie no, każdy będzie składał wniosek i każdy będzie miał wydaną decyzję. Tylko ci z jednym dzieckiem będą przedkładać dokumenty dochodowe no i będziemy dochód przeliczać. Zostanie tylko ŚP, ZP, SZO, resztki ZDO i becikowe. Jak nie będzie tradycyjnych ZR i dodatków siłą rzeczy będziemy mieli mniej pracy . Mam nadzieję że nie przyjdzie nikomu do głowy żeby redukować liczbę pracowników świadczeń rodzinnych... Jak myślicie???
Wyraźnie mówią, że obecne zasiłki rodzinne będą, podobnie jak i "becikowe". Cała rzecz w tym, że jeśli ktoś złoży wniosek o zasiłek rodzinny i w tym czasie będzie pobierał 500 zł to wliczysz to do dochodu rodziny w dochody nieopodatkowane i okaże się np.że przekroczy kryterium i odmowa. Nie ma znaczenia, że przy 2-gim i kolejnym dziecku nie będzie liczenia dochodu a jedynie sam wniosek rodzica-to nadal będzie praca, która sama się nie zrobi. Myślę, że obecni pracownicy nie powinni się przejmować zwolnieniami bo problem będzie raczej z zatrudnieniem nowych; będzie więcej pracy ale za te same pieniądze.
jup

Napisano: 01 gru 2015, 21:04

"a ja dałabym 500 na kazde dziecko ale dotychczasowe zasilki bym zlikwidowała za drogo za duzo dla panstwa aby płacic i to i to
nie ukrywajmy wkoncu zrobi sie taka dziura ze jej juz nic nie sklei

ale ZP, JZ, SZO, SP itp oczywiscie by pozostało

jezeli Pani XX bierze u mnie 1950 zł swiadczen rodzinnych ( ma niepełnosprawne dziecko ) i teraz na 3 dzieci dostanie jeszcze 1500 zł

to razem z komróki sw rodzinnych bedzie brała 3450 zł sory ale tyle to nawet moj maz nie zarabia pracujac uczciwie po 10 godzin dziennie
do tego maz tej pani zarabia 3200 zł razem dochod 6650 zł

a my ja pracujaca na sr od 10 lat zarobki 1600 zł netto i maz 2900 zł razem 4500 zł i co z tego jak dojazdy do pracy to ksozt 500 zł miesiecznie
wiec zostaje nam 4 tys jezeli ktos mysli ze to duzo przy kredycie, rachunkach i małym dziecku to sie myli
i nam sie rodzinne nie nalezy ani normanlne ani nie bedzie te + 500
nie ma sprawiedliwosci bo te 500 + powinno byc dla osob które sa zatrudnione i maja dziecko wtedy ludzi mobilizowałoby do podjecia pracy
a tak samo panstwo rozleniwia i uczy siedzenia na socjalu "

Popieram w 100 % u mnie rodzina 4 osobowa, 850 na osobę ja pracuję , mąż na najniższej krajowej po 10, 13 godzin zasuwa i może dostaniemy na jedno 500, a te które nie pracują mają 5 dzieci, już z ops wyciągają po prawie 3000 to jeszcze dostaną tyle kasy szok i niesprawiedliwe nie tak to powinno być ustalone. :evil: :evil: :evil:
abc18

Napisano: 01 gru 2015, 21:08

nie podoba mi sie to pisze:a ja dałabym 500 na kazde dziecko ale dotychczasowe zasilki bym zlikwidowała za drogo za duzo dla panstwa aby płacic i to i to
nie ukrywajmy wkoncu zrobi sie taka dziura ze jej juz nic nie sklei

ale ZP, JZ, SZO, SP itp oczywiscie by pozostało

jezeli Pani XX bierze u mnie 1950 zł swiadczen rodzinnych ( ma niepełnosprawne dziecko ) i teraz na 3 dzieci dostanie jeszcze 1500 zł

to razem z komróki sw rodzinnych bedzie brała 3450 zł sory ale tyle to nawet moj maz nie zarabia pracujac uczciwie po 10 godzin dziennie
do tego maz tej pani zarabia 3200 zł razem dochod 6650 zł

a my ja pracujaca na sr od 10 lat zarobki 1600 zł netto i maz 2900 zł razem 4500 zł i co z tego jak dojazdy do pracy to ksozt 500 zł miesiecznie
wiec zostaje nam 4 tys jezeli ktos mysli ze to duzo przy kredycie, rachunkach i małym dziecku to sie myli
nie ma sprawiedliwosci bo te 500 + powinno byc dla osob które sa zatrudnione i maja dziecko wtedy ludzi mobilizowałoby do podjecia pracy
a tak samo panstwo rozleniwia i uczy siedzenia na socjalu !
Popieram w 100 % u mnie rodzina 4 osobowa, 850 na osobę ja pracuję , mąż na najniższej krajowej po 10, 13 godzin zasuwa i może dostaniemy na jedno 500, a te które nie pracują mają 5 dzieci, już z ops wyciągają po prawie 3000 to jeszcze dostaną tyle kasy szok i niesprawiedliwe nie tak to powinno być ustalone. :evil: :evil: :evil:

Napisano: 01 gru 2015, 22:36

do dziś myślałam, że 500zł to będzie tzw. rodzinne a teraz okazuje się, że to zupełnie cos innego od razu mówię, nie jestem pracownikiem MOPS-u :) ale proszę o odp. bo już nic nie rozumiem. Mam trójkę dzieci, dwoje jest na studiach jedno ma orzeczenie o niepełnosprawności i najmłodsze ma 14 lat , rozumiem, że 500zł obejmuje tylko najmłodsze dziecko? a co z tym na studiach na ,które otrzymuję rodzinne nadal będzie 100zł czy zupełnie nic ? mnie też dziwi ta sytuacja najbardziej zdziwiłam się gdy starsza córka skończyła LO i uznano, że dodatek na wielodzietność 80zł już mi nie przysługuje jakbym nadal nie miała trójki :) Proszę mnie oświecić :)
Mar

Napisano: 02 gru 2015, 6:35

onazmopsu pisze:"a my ja pracujaca na sr od 10 lat zarobki 1600 zł netto i maz 2900 zł razem 4500 zł i co z tego jak dojazdy do pracy to ksozt 500 zł miesiecznie
a tak samo panstwo rozleniwia i uczy siedzenia na socjalu !"
BRAWO!!! Mam identyczne odczucia i bardzo podobną sytuację
Popieram w 100%
Pala

Napisano: 02 gru 2015, 8:40

Mar pisze: najbardziej zdziwiłam się gdy starsza córka skończyła LO i uznano, że dodatek na wielodzietność 80zł już mi nie przysługuje jakbym nadal nie miała trójki :) Proszę mnie oświecić :)
wielodzietność przysługuje na 3 i kolejne dzieci uprawnione do ZR, można mieć i pięcioro dzieci ale jak ZR jest tylko na dwoje to dodatku niet
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 02 gru 2015, 8:51

Wrzucam moje robocze pismo, które po poprawkach wysle do MPIPS

Realizuje świadczenia rodzinne od 2004 r. – czyli od początku. Jestem z małej gminy, ok. 6000 mieszkańców. Widzę, że program „500 +” w szczegółach przypomina ustawę o świadczeniach rodzinnych, która jest jednym wielkim bublem. Była nowelizowana tak wiele razy, że nie sposób tego zliczyć. Niestety każda nowelizacja wiązała się z utrudnieniem życia beneficjentom jak i realizatorom. Dlatego proszę nie popełniać błędów poprzedników, bo dzisiaj jest tak, że człowiek aby otrzymać 89 zł musi udowodnić , że nie jest wielbłądem. Ustawa powinna być przede wszystkim prosta, jednoznaczna, zrozumiała i tania. Wniosek o ustalenie prawa do świadczeń jasny, przejrzysty, bez 1000 podpisów pod 1000 niezrozumiałych oświadczeń. Obecnie przepisy są oderwane od rzeczywistości, są niejasne, trudne do zrozumienia nawet dla prawników, nie wspominając o zwykłym Kowalskim. Zwiększa to ilość spraw kierowanych do Samorządowych Kolegiów Odwoławczych, oraz Sądów Administracyjnych- przez co jest dodatkowo bardzo kosztowna. Ustawa to przykład kpiny z polskich rodzin. Ustawa promuje osoby pracujące w szarej strefie lub nie podejmujące pracy. Niszczy każdy przejaw zaradności oraz chęć podejmowania legalnej pracy.
Moje uwagi do projektu:
1. Okres składania wniosków ma rozpocząć się od kwietnia. Świadczenie ma być przyznane do października 2016 r. Potem wnioski należy składać ponownie. Jest to bardzo kosztowne rozwiązanie (zatrudnienie dużej ilości osób do realizacji, koszty pracy, administracyjne itp.) Uważam, że świadczenia powinno się przyznawać do 18 roku życia. (to da rodzinom poczucie bezpieczeństwa oraz stabilności). Oczywiście co roku można weryfikować prawo do świadczeń – poprzez np. analizę dochodów, przyjmowanie zaświadczeń ze szkoły oraz odbieranie oświadczeń, które potwierdzą, że osoba ma nadal prawo do zasiłków ( np. w okresie wrzesień- listopad). W razie utraty prawa do świadczeń, decyzje będą uchylane. Pozostałe osoby po weryfikacji nadal będą pobierać świadczenia . Takie rozwiązanie będzie proste, szybkie oraz niekosztowne. (łatwiej złożyć oświadczenie, niż wypełniać cały wniosek, zebrać stosy dokumentów, stać w kolejce, oczekiwać na weryfikację, decyzję). Nadmieniam, że od 2016 r. realizatorzy świadczeń będą mieli wgląd: w dochody osób pobierających świadczeń, dane z urzędu pracy, ZUS itp.- co ułatwi weryfikacje.
2. Uważam, że świadczenie 500 + powinno być dopisane do ustawy o świadczeniach rodzinnych , zastępując zasiłek rodzinny. Powinny zniknąć wszystkie dodatki.
3. Należy rozważyć, co dalej z ustawą o świadczeniach rodzinnych, o pomocy w formie stypendium szkolnego (ustawa o systemie oświaty). Kumulowanie wszystkich świadczeń jest bezcelowe i kosztowne dla budżetu.
Agnieszka 44444
Stażysta
Od: 15 gru 2014, 9:54
Zajmuję się:

Napisano: 02 gru 2015, 8:52

4. Najlepszym rozwiązaniem byłoby wprowadzenie świadczeń 500+ do życia, po wygaśnięciu prawa do zasiłków rodzinnych (październik 2016 r.), stypendium szkolnego (czerwiec 2016r). Uchylanie tych świadczeń w trakcie okresu zasiłkowego jest bezsensowne i kosztowne (znowu wizyty w urzędzie, wypełnianie oświadczeń, wszczynanie postępowań, wydawanie decyzji)
5. Największym bublem (przepraszam za określenie) ustawy o świadczeniach rodzinnych jest sposób dokumentowania dochodu. Wszystko jest proste, gdy osoba nie pracuje i dochód ma 0, lub gdy pracuje na umowę o pracę, bez zwolnień oraz przerw. Większość osób musi jednak udowodnić , że nie jest wielbłądem. W przypadku umów zleceń, o dzieło, lub zmian pracy, każdą zmianę należy zgłosić. Wymaganie są wszystkie umowy, składki od tych umów, PITY, dokumenty potwierdzające ilość przepracowanych miesięcy (roczny dochód dzieli się przez ilość przepracowanych miesięcy). Powoduje to konieczność częstych wizyt w urzędzie ,co jest utrudnieniem dla pracujących. Powyższe przepisy są dla ludzi niezrozumiałe i zawiłe. Wymaga się dochodów z Urzędu Skarbowego, po czym bada się co to za dochody, weryfikuje czy zostały zgłoszone, po czym przelicza się dochód obecny na dzień składania wniosków. Jaki to ma sens? Wiele osób przynosi stosy dokumentów, oświadczeń, po to by uzyskać prawo do 90 zł zasiłku. Spora część rezygnuje z ubiegania się o świadczenia, z tego właśnie powodu.
6. Niezrozumiałość i zawiłość przepisów, powoduje , że ludzie gubią się i popełniają błędy, nie zawsze zgłaszają podjecie pracy, zapominają o jednorazowych umowach- co skutkuje problemami związanymi z nienależnie pobranymi świadczeniami. Takich przypadków jest naprawdę dużo. Dochodzi do wielu trudnych sytuacji, podczas, gdy osoba nienależnie pobrała świadczenie i musi je zwrócić z odsetkami. To powoduje wiele napięć, ludzie maja wrażenie , że liczą się przepisy a nie człowiek.
7. Uważam, ze prawo do świadczeń powinno ustalać się na podstawie zaświadczenia z Urzędu Skarbowego. Nie powinno się wnikać ile miesięcy ktoś pracuje, co to za umowy, czy podlegają wyłączeniu czy tez nie. Utrata dochodu powinna być tylko wtedy, gdy dochód w poprzednim roku był, a na dzień składania wniosku jest 0. Analogicznie należy postępować, gdy jest uzyskanie dochodu (było zero, i jest umowa - należy przeliczyć). Powyższa prosta propozycja, ureguluje sytuacje np. osób zatrudnionych na krótkich umowach z dużymi dochodami. Obecnie takie osoby, pomimo bardzo wysokiego dochodu, mogą korzystać ze świadczeń rodzinnych, gdyż nie ma sytuacji uzyskania dochodu (następuje gdy umowa trwa 3 miesiące). Zatem w Polce opłaca się pracować na umowę zlecenie, zawieraną np. na niepełny miesiąc z kwotą 20000 zł. Takich umów można mieć 12 i można korzystać ze świadczeń rodzinnych. Natomiast osoba samotna z jednym dzieckiem, zatrudniona na umowę o pracę na najniższą krajową, nie otrzyma zasiłku.
Agnieszka 44444
Stażysta
Od: 15 gru 2014, 9:54
Zajmuję się:

Strona 3 z 24    [ Posty: 236 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x