Konsultacje społeczne w sprawie 500+ - Świadczenia rodzinne

Strona 12 z 24    [ Posty: 236 ]

Napisano: 31 gru 2015, 15:26

Aaa@ pisze:Popieram, chodzisz do pracy opłać dojazdy, opłać opiekunkę do dzieci a jak pracujesz to wiele innych kosztów. 500+ powinno być dla tych co są zatrudnieni, a nie dla tych co całe życie na opiece żerują. Mało tego to jeszcze na czarno pracują wiec mają pieniądze potem dostają z opieki to maja następne pieniądze potem świadczenia rodzinne znowu pieniądze i teraz 500+ więc zbiorą ok 10.000zł. miesięcznie a dzieci i tak nie mają książek przyborów szkolnych bo przecież stypendium też dostaną tylko wydają niezgodnie z przeznaczeniem wiec też chyba się zwolnię.

Zgadzam się. Zasiłki mamy w pełnej gamie... ale wsparcie finansowe dla tych którym chce się pracować w tym kraju jest żadne. dlatego moja propozycja jest : masz etat masz do etatu 500+ ... To Ci ludzie biorą kredyty aby kupić mieszkanie, pobudować domy, oddać dzieci do żłobka, przedszkola, zatrudnić nianie.. ile im zostaje???
Malwina69

Napisano: 06 sty 2016, 11:28

Mam żal do państwa i złość mnie ogarnia kiedy pomyślę, że nie otrzymam 500 zł. Ciężko pracujemy oboje z mężem mamy dwójkę dzieci w tym jedno już na studiach. Utrzymanie stancji opłaty , podręczniki itp to koszt przynajmniej 1000 zł.( ale to już się nie liczy według projektu mam jedno dziecko na utrzymaniu a w tej sytuacji dochód nieznacznie przekracza próg kwalifikujący do pomocy. Wg mnie ta ustawa to bubel wzmagająca poczucie dyskryminacji i niesprawiedliwości społecznej.Żal tym większy gdyż to właśnie takie rodziny jak moja płacą uczciwie podatki do budżetu.
Rozżalona

Napisano: 07 sty 2016, 9:21

Rozżalona pisze:Mam żal do państwa i złość mnie ogarnia kiedy pomyślę, że nie otrzymam 500 zł. Ciężko pracujemy oboje z mężem mamy dwójkę dzieci w tym jedno już na studiach. Utrzymanie stancji opłaty , podręczniki itp to koszt przynajmniej 1000 zł.( ale to już się nie liczy według projektu mam jedno dziecko na utrzymaniu a w tej sytuacji dochód nieznacznie przekracza próg kwalifikujący do pomocy. Wg mnie ta ustawa to bubel wzmagająca poczucie dyskryminacji i niesprawiedliwości społecznej.Żal tym większy gdyż to właśnie takie rodziny jak moja płacą uczciwie podatki do budżetu.
Każdy pracujący ma żal. Znowu premiowane nieróbstwo, a karana minimalna aktywność zawodowa. Pisz petycję do ministerstwa. www.mpips.gov.pl

W zakładce-kontakt, petycje już coś ktoś wyprodukował. Pisz, dzwoń, może ktoś się obudzi.

Toż to nawet nie po chrześcijańsku. W Biblii dano trzem kapitał. Kto inwestował i pomnażał ten zgarnął sowitą prowizję, a kto wpłacił na lokatę, to go wywalono z firmy.
west
Starszy referent
Od: 11 gru 2014, 9:25
Zajmuję się:

Napisano: 07 sty 2016, 10:05

b.k. pisze:1) dajecie 1000 zł tym co nie mają macierzyńskiego. ok-jeśli ma to dotyczyć osób które udokumentują, że mają pracę, ale np. umowę o dzieło lub zlecenie z którego nie mogą otrzymać macierzyńskiego. ale dla bezrobotnych? niby z jakiej okazji? zachęcacie tylko do obijania się. po co pracować za najniższą krajową skoro bez pracy przez rok tez dostanie prawie taka samą kwotę?bez sensu..... niech idą do pracy jak inni i niech zapracują na wszelkie świadczenia, ale nie-wy wolicie dać wszystko za darmo. dajcie wędkę a nie rybę.

2) 500+ ? ale jednak dochodowo... czyli znów dajcie tym co nie pracują a tym co uczciwie pracują dochód przekroczy kryterium i nic nie dostaną od Państwa.

jaka to polityka? ściągacie w podatkach i tych wszystkich głupich składkach z nas-pracujących normalnie osób. i dajecie to w postaci zasiłków i w/w nowych beznadziejnych pomysłów-dajecie osobom które nie pracują i pewnie nawet nie zamierzają. bo im wygodnie narobić dzieci i żyć z tego co da Państwo. jak by wiedzieli, że nikt im nic za darmo nie da to może wzięli by się w końcu do uczciwej pracy...praca jest w naszym kraju...słabo płatna ale jest. ale skoro nie pracując dostaną tyle samo a nawet więcej niż Ci co codziennie uczciwie pracuj-to po co szukać tej pracy? (...)
zgadzam się w zupelności z tym co tu napisane.
Dlaczego uczciwie pracujący ludzie mają być poszkodowani? powinien być warunek że jeden z rodziców dzieci musi pracować aby otrzymać świadczenia.
Inna sytuacja jest gdy kobieta lub mężczyzna zostaje sam z dziećmi po śmierci drugiego z rodziców dzieci, wtedy można by ten warunek ominąć.
Państwo zamiast wspierać uczciwie pracujących ludzi, to nagradza tych którzy nic nie robią i oszukują gdzie się da.

Zgadzam się również z tym aby okres zasiłkowy skoro zacznie się w kwietniu to neich końzy się w marcu. Do końca lutego pracodawcy muszą nam wydać pity więc spokojnie dochodzy będą aby złożyć wniosek. Ewentualnie przedłużyć że składanie do końca kwietnia a wtedy już na pewno powinno się wszystkim udać rozliczyć z urzędem skarbowym.

Mnie nie podoba się jeszcze jedna sprawa. Nie rozumiem dlaczego w nowych rozporządzenia dla świadczeń rodzinnych i funduszu alimentacyjnego zlikwidowali oświadczenia o dochodach na zasadanych ogólnych. Co z tego że będziemy mieli dostęp do bazu Urzędów Skarbowych, będziemy mogli dzięki temu sprawdzić osoby, ale przecież klient i tak często przychodził z pitami przy składaniu wniosków więc nie rozumiem dlaczego to oświadczenie zostanie całkowicie wyeliminowane z obrotu prawnego. Zamiast być łatwiej to komplikują wszystko. Wydali rozporządzenie na koniec roku, drukarnie nie nadążają z drukowaniem i opracowaniem wniosków a Ty teraz świeć oczami przed klientami bo druków jeszcze nie ma.
Ann.a

Napisano: 07 sty 2016, 10:05

b.k. pisze:1) dajecie 1000 zł tym co nie mają macierzyńskiego. ok-jeśli ma to dotyczyć osób które udokumentują, że mają pracę, ale np. umowę o dzieło lub zlecenie z którego nie mogą otrzymać macierzyńskiego. ale dla bezrobotnych? niby z jakiej okazji? zachęcacie tylko do obijania się. po co pracować za najniższą krajową skoro bez pracy przez rok tez dostanie prawie taka samą kwotę?bez sensu..... niech idą do pracy jak inni i niech zapracują na wszelkie świadczenia, ale nie-wy wolicie dać wszystko za darmo. dajcie wędkę a nie rybę.

2) 500+ ? ale jednak dochodowo... czyli znów dajcie tym co nie pracują a tym co uczciwie pracują dochód przekroczy kryterium i nic nie dostaną od Państwa.

jaka to polityka? ściągacie w podatkach i tych wszystkich głupich składkach z nas-pracujących normalnie osób. i dajecie to w postaci zasiłków i w/w nowych beznadziejnych pomysłów-dajecie osobom które nie pracują i pewnie nawet nie zamierzają. bo im wygodnie narobić dzieci i żyć z tego co da Państwo. jak by wiedzieli, że nikt im nic za darmo nie da to może wzięli by się w końcu do uczciwej pracy...praca jest w naszym kraju...słabo płatna ale jest. ale skoro nie pracując dostaną tyle samo a nawet więcej niż Ci co codziennie uczciwie pracuj-to po co szukać tej pracy? (...)
zgadzam się w zupelności z tym co tu napisane.
Dlaczego uczciwie pracujący ludzie mają być poszkodowani? powinien być warunek że jeden z rodziców dzieci musi pracować aby otrzymać świadczenia.
Inna sytuacja jest gdy kobieta lub mężczyzna zostaje sam z dziećmi po śmierci drugiego z rodziców dzieci, wtedy można by ten warunek ominąć.
Państwo zamiast wspierać uczciwie pracujących ludzi, to nagradza tych którzy nic nie robią i oszukują gdzie się da.

Zgadzam się również z tym aby okres zasiłkowy skoro zacznie się w kwietniu to neich końzy się w marcu. Do końca lutego pracodawcy muszą nam wydać pity więc spokojnie dochodzy będą aby złożyć wniosek. Ewentualnie przedłużyć że składanie do końca kwietnia a wtedy już na pewno powinno się wszystkim udać rozliczyć z urzędem skarbowym.

Mnie nie podoba się jeszcze jedna sprawa. Nie rozumiem dlaczego w nowych rozporządzenia dla świadczeń rodzinnych i funduszu alimentacyjnego zlikwidowali oświadczenia o dochodach na zasadanych ogólnych. Co z tego że będziemy mieli dostęp do bazu Urzędów Skarbowych, będziemy mogli dzięki temu sprawdzić osoby, ale przecież klient i tak często przychodził z pitami przy składaniu wniosków więc nie rozumiem dlaczego to oświadczenie zostanie całkowicie wyeliminowane z obrotu prawnego. Zamiast być łatwiej to komplikują wszystko. Wydali rozporządzenie na koniec roku, drukarnie nie nadążają z drukowaniem i opracowaniem wniosków a Ty teraz świeć oczami przed klientami bo druków jeszcze nie ma.
Ann.a

Napisano: 07 sty 2016, 16:10

Ann.a zlikwidowano załączniki, stany cywilne /niezbędne/ żeby jeszcze zwiększyć biurokrację, może mieli w planach swoich zatrudnić
klara5

Napisano: 08 sty 2016, 9:32

https://legislacja.rcl.gov.pl/docs//2/1 ... 203208.pdf
co sądzicie o propozycji MF żeby koszty obsługi były ustalone na 30 zł za wydaną decyzję zamiast 2%? będzie chyba wolontariat :roll:
luk1

Napisano: 08 sty 2016, 10:35

U nas prowizja za przelew wynosi 1zł. 12 m-cy x 1=12 zł. Ale już przy pobraniu gotówki z banku do kasy na wypłaty świadczeń 0,5%, czyli przy wypłacie świadczenia w kasie w wysokości 1000zł bank pobierze 5zł prowizji bankowej, 12 m-cy x 5zł to jest 60zł, a na jedna decyzje dostaniemy 30zł.
Iwona Akdowejow

Napisano: 08 sty 2016, 11:30

Gdzieś muszą ciąć koszty. Zrobią to tam, gdzie nie spotkają oporu. W tej naszej durnej krainie wszystko zawsze idzie na opak. Nie może być łatwo, prosto i sprawiedliwie. Ci co się w twarz śmieli będą śmiać się jeszcze głośniej, a ci co usługiwali śmiejącym się w twarz, jeszcze więcej będą im posługiwać.
west
Starszy referent
Od: 11 gru 2014, 9:25
Zajmuję się:

Napisano: 08 sty 2016, 12:13

"Dlatego należy rozważyć wprowadzenie również pułapu górnego, tj. średnich zarobków na członka rodziny, który uprawniałby do otrzymania takiego świadczenia."

A więc jednak próg dochodowy? :lol:
"Oko za oko, ząb za ząb, złotówka za złotówkę."
Kodeks Hammurabiego
ludek
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 23 cze 2006, 14:51
Zajmuję się:

Strona 12 z 24    [ Posty: 236 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny