od razu mówię, że znam przepisy ustawy mówiące o kontraktach, ale mimo to mam problem: czy zawierając kontrakt B osoba wyrejestrowuje się z PUP i OPS płaci składkę zdrowotna, jak to wygląda w praktyce??? proszę o konkrety
tak jest, u nas była wyrejestrowana z PUP dopiero wtedy gdy skierowana została w ramach projektu PO KL na staż, wcześniej nie bawiliśmy się w to żeby nie ganiać tyle osoby....
ok, co do projektów się zgadzam, a co w przypadku kontraktu poza projektem, gdy osoba jest w szczególnej sytuacji na rynku pracy i spełnia przesłanki art. 49 ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy???
poza projektem obowiązuje analogicznie: wniosek ops do PUP o skierowanie do kontraktu, potem zawarcie kontraktu, a dzień później wyrejestrowanie z PUP
dopiero potem leci 30 dni, po których musisz ubezpieczyć; w gruncie rzeczy sprowadza się to do opłacania składek od miesiąca następującego po zawarciu kontraktu
Betta zgadzam się z Tobą, że tak jest, ale ja osobiście mam dylemat:
1. mamy zawierać kontrakty jako skuteczne narzędzie pracy socjalnej- tu OK zgadzam się
2. prosimy PUP o skierowanie do kontraktu ( jeżeli spełnia przesłanki z art.49)- zwykle spełnia, bo jest na naszym garnuszku od kilku lat i zarejestrowany w PUP też- moje pytanie czy MUSIMY wystąpić do PUP o skierowanie, bo dalsze działania wobec tej osoby są jak z kosmosu
3. osoba bezrobotna po zawarciu kontraktu wyrejestrowana jest z PUP- tu już OK nie jest, bo moim skromnym zdaniem, niech pracy szuka i to nie tylko przez PUP, ale i innymi sposobami
4. po 30 dniach płacimy za nią składkę zdrowotną- prawie jak za karę, bo nie dość że narobimy się przy kontrakcie- spisać, monitorować i oceniać przecież trzeba, to delkiwent nie stawia się w PUP, buja nam się z poszukiwaniem pracy a my \"wyręczamy\" PUP szukając dla niego ofert
Dlatego praktykuję zawieranie kontraktu cz.A, nawet w sytuacji, gdy jest to osoba bezrobotna.
Proszę mądre głowy o radę czy nie brnę w złym kierunku. Nadmieniam, że piszę o przypadku klienta, który nie jest w projekcie POKL.
do ktoś a czy spełnia jeszcze:
Bezrobotnym, o których mowa w art. 49, korzystającym ze świadczeń pomocy
społecznej, powiatowy urząd pracy w okresie 6 miesięcy od dnia utraty prawa
do zasiłku z powodu upływu okresu jego pobierania, a w przypadku bezrobotnych
bez prawa do zasiłku w okresie 6 miesięcy od dnia rejestracji:
????
no, w jednym przypadku osoba utraciła zasiłek w styczniu 2014... czy można zawierać kontrakt B, gdy spełnia wszystkie przesłanki art 49 ustawy o promocji zatrudnienia bez skierowania z PUP??? czytam wnioski pokontrolne NIK i mam mnóstwo wątpliwości....