zawieszenie zasiłku stałego - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 19 lut 2014, 14:25

Osboba posiadała zasiłek stały. Poszła na staż na 3 m-ce. Napisała podanie o zawieszenie wypłat stałego na czas odbywania stażu.
Pyt. nr 1 czy musze wszczynać postępowanie
pyt. nr 2. czy musze wydawać decyzję czy tylko informację dla tej osoby, że zawieszony zasiłek . ? Pytam, bo pani, która siedzi obok mnie mówi ze nie muszę wszczynać postępowania i wydawać decyzji tylko informację dla tamtej osoby.
Jak Wy robicie?
~Ewelina

Napisano: 19 lut 2014, 14:27

Dla sprostowania: pracuję od niedawna i mam problem z tymi administracyjnymi sprawami. Wiem wiem, że to nie usprawiedliwia ale naprawdę uczę się i podpieram kpa i innymi ustawami ale zawszedobrze się ekspertów podpytać
~Ewelina

Napisano: 19 lut 2014, 14:52

Nie musisz robić wszczęcia bo sama prośba strony jest wszczęciem postępowania na jej wniosek. Natomiast decyzję musisz wydać
~ja

Napisano: 19 lut 2014, 14:52

myślę, że trzeba wszcząć postepowanie i wydac decyzje zawieszającą prawo do siwadczenia
~Jerzy

Napisano: 19 lut 2014, 14:56

Nie ma pojęcia zwieszenia świadczeń pomocy społecznej . Istniej tylko wtedy jak czekamy na dokument mający znaczenie dla rozstrzygnięcia.
Od kiedy staż i kiedy pierwsza wypłata stażowego?
~Wredna

Napisano: 19 lut 2014, 14:59

od stycznia staż, 1 wypłata w lutym, pytałam prawnika i kazał zawiesić od lutego. osoba złozyła podanie o zawieszenie na ten czas zasiłku więc w kpa to juz jest wszczęcie postępowania tak? jaką decyzję wydać? nie chce wstrzymywać bo za 2 miesiące wróci do nas
~Ewelina

Napisano: 19 lut 2014, 15:09

Ewelina
nie zgadzam się z Twoim prawnikiem.
Pierwsza wypłata w lutym , uchylenie decyzji od marca lub zmiana w zakresie terminu obowiązywania : zasiłek do 28 lutego 2014.

A teraz w sprawie wszczęcia: każde pismo klienta wszczyna postępowanie.
Gdzie ten Twój prawnik kończył studia, chyba w Koziej Wólce.
bardzo współczuje.
Niech ci poda podstawy prawne do zawieszenia tego stałego.

~Wredna

Napisano: 19 lut 2014, 15:21

powiedział, że bierzemy dochód za luty czyli miesiąc bierzacy i zawieszamy bo dochód faktycznie przekracza . A w podstawie prawnej tylko podstawę z kpa o wszczeciu postepowania na zadanie strony w sentencji ze przychylamy się do prośby strony. Uzasadnienia nie trzeba jak w całosci spełniamy jego zadanie
~Ewelina

Napisano: 19 lut 2014, 15:22

to jakią decyzję u Was się wydaje?
~Ewelina

Napisano: 19 lut 2014, 15:33

W ustawie Zawieszenie wypłaty masz tylko w przypadku kiedy osoba jest tymczasowo aresztowana. Do Twojego przypadku nie można zastosować zawieszenia bo tego ustawa nie przewiduje. Można iść w kierunku propozycji Wrednej czyli zmienić decyzję przyznającą z.st. w części dotyczącej okresu pobierania, lub uchylić ze względu na przekroczenie. Skończy staż przyznasz na nowo i po zawodach .
~ja

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x