kontrakt socjalny - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 05 sie 2015, 13:25

Witam, mam pytanie odnośnie zawierania kontraktu z osobą upośledzoną umysłowo. Czy w Waszej ocenie jest to zasadne (jako forma motywacji) i w ogóle ma sens kiedy klient może nie być świadomy co podpisuje?
zxcv123

Napisano: 05 sie 2015, 14:28

Z taki osobami nie zawieramy kontraktów z chorymi psych.również.
t.franek

Napisano: 05 sie 2015, 14:51

t.franek pisze:Z taki osobami nie zawieramy kontraktów z chorymi psych.również.
Ok ale gdzie mogę to znaleźć, chodzi mi o podstawę prawną czy komentarz w tej sprawie.
zxcv123

Napisano: 05 sie 2015, 15:06

Nie znam art. czy komentarzy. Powiedziano tak raz na jednym ze szkoleń z kontraktów.
t.franek

Napisano: 05 sie 2015, 15:31

zawieramy zgodnie z możliwościmi osoby niepełnosprawnej intelektualnie - ograniczeniem jest ewentualne ubezwłasowolnienie - dotyczy to także osób chorych psychicznie - np. deprasja to jednostka chorobowa z zakresu chorób psychicznych
a tak globalnie juz od wielu lat nie używa sie okreslenia "upośledzony umysłowo"
no nie

Napisano: 05 sie 2015, 21:18

Spróbuj pozyskać archiwalny numer "Pracy Socjalnej" nr 3 z 2005 r. Jest to "Przewodnik dla pracowników socjalnych w zakresie stosowania kontraktu socjalnego” autorstwa Aurelii Włoch i Piotra Domaradzkiego. Tam znajdziesz zapisy sugerujące, że choroba psychiczna (uwaga - nie każda i nie każdy jej stopień zaawansowania) oraz upośledzenie mogą być przeszkodą do zawarcia ważnego kontraktu socjalnego.
betta
Praktykant
Od: 04 lis 2009, 22:24
Zajmuję się:

Napisano: 06 sie 2015, 8:26

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi i sugestie :)
zxcv123

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x