Kontrakt z rodziną naturalną - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 23 mar 2011, 0:20

Witajcie.
Dziś Dyrektor u mnie w Placówce (Dom Dziecka) zapytał czy zawieram kontrakty socjalne z rodzinami naturalnymi. Ja pracę w Placówce otrzymałam 2 m-ce temu.

Na wielu kursach,które ukończyłam nic o tym nie mówiono,wcześniej zajmowałam się pracą socjalną w rejonie,a nie stacjonarną.

Czy istnieje wzór takiego kontraktu,spojrzałam na forum,ale niewiele o tym jest. Jak to się rozlicza?Jakzwykły kontrakt mops?

A co będzie jeżeli rodzice nie będą chcieli go zawrzeć?

Proszę o podpowiedź.
~Nina

Napisano: 23 mar 2011, 9:00

U nas tzw. kontrakt jest realizowany bardzo indywidualnie, a w związku z tym nie ma szablonów (wszystko zależy od zasobów rodziny i jej potrzeb, zawsze zawiera wzajemne zobowiązania (np. rodziców do leczenia odwykowego, psychiatrycznego, udziału w grupie wsparcia w placówce, udziału w programie dla sprawców przemocy i.t.p.), zazwyczaj po stronie placówki oprócz wsparcia i pomocy psychologicznej szczegółowo określa się tzw. drogę dziecka do domu (od tzw.urlopowań przez czasowy pobyt do rzeczywistego powrotu dziecka do domu rodzinnego), ponadto pomoc w aktywizacji zawodowej i.t.d.
Kontrakty podlegają u nas weryfikacji na zespołach ds. okresowej oceny sytuacji dziecka i rodziny lub wcześniej w zależności od potrzeb.

Życzę powodzenia
Ewa

~Ewa

Napisano: 23 mar 2011, 15:32

My podpisujemy z rodzicami przeróżne dokumenty - nie ważne jak się nazywają ważne że świadczą o naszych wzajemnych kierunkach działań i czegoś do czego się strony zobowiązują. Potem jest co do sądu przesyłać. Są to \"kontrakty\" \"zobowiązania\" \"uzgodnienia\" \"oświadczenia\" itd.
Przecież najważniejsze jest by rozmawiać i po wspólnych rozmowach na coś się umówić.
mało tego rodziny sa często skonfliktowane i można im dawać propozycje mediacji i spisywania ich wspólnych wewnętrznych ustaleń między nimi.
~pytanko

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x