kontrola z Urzędu Wojewódzkiego - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 27 paź 2008, 22:53

Co oznacza taka kontrola w Domu Dziecka? Co sprawdzają, jak to wygląda? Co mogą skontrolować u pedagoga,
pracownika socjalnego?Ktoś wie?
~magda

Napisano: 28 paź 2008, 0:03

Pracownicy Wydziału Polityki Społecznej w imieniu Wojewody uprawnieni są do kontroli placówek op.-wych. To Wojewoda sprawuje nadzór nad merytoryczną działalnością placówki oraz realizacją programów naprawczych i przestrzegania standardów op.-wych. Każda kontrola ma swój plan i zakres. Powinnaś otrzymać na \"dzień dobry\" taki właśnie dokument. Najczęściej w zakresie kontroli zapisane są: zgodność zatrudnienia pracowników z wymaganymi kwalifikacjami oraz realizacja standardów określonych w rozporządzeniu. W związku z powyższym, w I przypadku trzeba mieć porządek w aktach osobowych pracowników, natomiast II obszar obejmuje dokładnie wszystko. Osoby kontrolujące koncentrują się przede wszystkim na dokumentacji (wszelkiej), czasami także na ankietowym rozpytaniu wychowanków. Z klucza przygotuj sobie: indywidulane plany dzieci (długo i krótkoterminowe, karty pobytu, regulamin organizacyjny+wychowanków, arkusze badań i obserwacji psychologa i pedagoga + arkusze zajęć specjalistycznych, u socjalnego: roczny plan pracy, dokumentację pracy socjalnej(z rodzinami+wywiady+kontrakty), ze środowiskiem, itp. Dobrze jak pedagog i psycholog prowadzą swoje dzienniki. U mnie wychowawcy prowadzą jeden dziennik zajęć wychowawczych>tutaj zwłaszcza zapisy dotyczące zajęć o charakterze usamodzielniającym. Niestety, im więcej dokumentów tym lepiej. Kontroli również podlegają wyposażenie pokoi-uwaga!!!! - LAMPKI!!! konieczna jest również księga ewidencji wychowanków oraz dokumentacja ruchu wychowanków. Bardzo ważne: dokumetacja pracy stałego zespołu (wnioski i protokół). I jeszcze jedno: roczny plan nadzoru dyrektora dla wszystkich pracowniów pedagogicznych+psycholog.
Kontroli nie ma się co bać. Ona jest potrzebna, bo pokazuje nam braki i błędy. Jeżeli jesteś z woj. dolnośląskiego to możesz liczyć na kontakt z mądrymi i sympatycznymi kobietami. Ja mam przynajmniej takie doświadczenia. Tyle mi teraz przyszło do głowy. Powodzenia !!!
~jolka

Napisano: 28 paź 2008, 0:05

... no i oczywiście Książka Kontroli...
~jolka

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x