Witam, pani ma już u nas świadczenie wypłacane od kwietnia, a dziś zgłosiła, że mąż zaczął pracować za granicą u zagranicznego pracodawcy. Wyślę zapytanie do ROPS, ale czy mam jej dalej wypłacać 500+ czekając na pismo od ROPS, czy wstrzymać wypłaty do czasu odpowiedzi z ROPS????
Możesz wstrzymać wypłatę do czasu wyjaśnienia, strona musi złożyć podanie o wstrzymanie wypłat w zawiązku z podjęciem przez męża pracy poza granicami RP do czasu wyjaśnienia sprawy.
Ja miałam taką sytuację że świadczenie wypłacałam od kwietnia o czerwcu okazało się , że Pani mąż przebywa zagranicą wezwałam kobitkę napisała mi pismo z informacjami oraz oświadczenie pod odp. karną i wyjaśnieniem tej sytuacji a następnie na jej prośbę wstrzymałam jej wypłatę do decyzji z DOPS aby w razie czego nie musiała zwracać za następne miesiące. Wydaje mi się, że tak sami od siebie bez zgody czy prośby wnioskodawcy nie możemy wstrzymać wypłaty... bo na jakiej podstawie.... czekamy na decyzje marszałka i tyle....
a jak nie chce Pani żeby wstrzymać wypłatę a wiemy że na pierwsze dziecko dochody jej przekraczają i ma już za dwa miesiące nienależnie pobrane? czy my sami możemy mając taką informację ( zaświadczenie za drugi miesiąc uchylić na pierwsze dziecko i zrobić nienależnie pobrane, czy czekamy na decyzję ROPS i to oni będą żądać zwrotu?
zgadzam się z zośka. na jakiej podstawie wstrzymujecie?
nam z ROPS powiedzieli, że najlepiej by było, żeby ludzie rezygnowali i składali nowy wniosek do ROPS, a Ci co nie chcą rezygnować to wypłacamy, ale są poinformowani, że w razie co mogą zwracać nienależnie pobrbane - ehhh ta koordynacja...