Witam
z racji tego, ze jestem nowym pracownikiem wysłano mnie na Służbę przygotowawczą.
Czy ktoś z Was odbywał już to przygotowanie?
Jak wyglądał egzamin?
jak wyglada sam kurs?
Jak będzie wyglądał egzamin to zależy w dużej mierze od Twojego kierownika. Przygotowanie trwa 3 miesiące, kierownik może z niego zwolnić lecz egzamin jest obowiązkowy. U mnie było to 30 pytań zamkniętych po których były 3 pytania otwarte zadawane przez Komisję. Trochę stresu i po wszystkim
Pytania w zasadzie ze wszystkiego co dotyczy działalności jednostki: źródła prawa, organizacja i funkcjonowanie administracji publicznej, statut, regulamin, procedury w adm. - postępowanie, decyzje itp., no i oczywiście akty prawne. I poprawka do mojej pierwszej odpowiedzi - członków Komisji było 3, a pytań 6.
30 pytań testowych (to testowe to tak tylko w domyśle bo połowa była testowych, połowa otwartych), później losowałam 5 pytań do odpowiedzi ustnej a później część praktyczna. Praktycznej ja nie miałam bo nie mam nad sobą kierownika i tylko ja tak naprawdę wiem co i jak mam robić
U mnie żadnego kursu za to włodarze mądrzejsi niż ustawa przewiduje (członkowie komisji sami nie orientowali się w temacie)- test i jeszcze część praktyczna