mieszkaniec DPS a dofinansowanie PFRON - Stare tematy

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 14 sie 2012, 12:20

Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić w jaki sposób mieszkaniec DPS może obiegać się o dofinansowanie ze środków PFRON do różnych przedmiotów ortopedycznych i środków pomocniczych czy sprzętu rehabilitacyjnego?

Jaka scieżka ubiegania się o to jest

Prosze podajcie mi tez podstawy prawne

Dziekuje Beata
~Beata

Napisano: 14 sie 2012, 12:53

Reguluje to rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 25 czerwca 2002 r. w sprawie określenia rodzajów zadań powiatu, które mogą być finansowane ze środków Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych.
Krótko mówiąc trzeba złożyć wniosek o dofinansowanie w PCPR-erze.
Trzeba jednak pamiętać o par. 13 ust. 3 pow. rozporządzenia: \"W przypadku osób przebywających w jednostkach organizacyjnych pomocy społecznej wysokość dofinansowania zaopatrzenia w przedmioty ortopedyczne i środki pomocnicze oblicza się przez odjęcie od uzyskanej sumy kwoty, o której mowa w ust. 2 pkt 2 lit. b, opłaty ryczałtowej i częściowej odpłatności do wysokości limitu ceny pokrywanej przez jednostkę organizacyjną pomocy społecznej.\"
A odnośnie sprzętu rehabilitacyjnego, trzeba sprawdzić czy DPS nie powinien zapewnić do niego dostępu (albo do wystarczających w tym zakresie zabiegów rehabilitacyjnych).
~pl

Napisano: 28 sie 2012, 22:16

Basiu,
Jeśli chodzi o przedmioty ortopedyczne i środki pomocnicze (czyli min. pieluchomajtki, cewniki, laski, buty ortopedycne, aparaty słuchowe itd.)
Pierwszym krokiem jest uzyskanie od lekarza specjalisty (w przypadku pieluch i cewników wystarczy lekarz ogólny) zlecenia na zaopatrzenie w te środki.
Zlecenie wysyłamy do NFZ, który przyznaje dofinansowanie
Następnie idziemy do sklepu med. czy apteki i tam od ceny przedmiotu odliczają nam dofinansowanie z NFZ.
Czyli np.
aparat słuchowy kosztuje 2.000 zł
NFZ przyznał 70% z 800zł = 560 zł
DPS ma obowiązek dopłacić 30% z 800 = 240 zł
Pozostaje 1.200 zł
Jeśli klient ma orzeczoną niepełnosprawność i dochody ok. 1700na osobę w rodzinie lub 2.300 w przypadku osoby samotnej (nie pamiętam niestety dokładnych kryteriów dochodowych) to może starać się o dof. ze środków PFRON z MOPS, PCPR, MOPR
Placówki zależnie od przyjętych zasad dof. różne kwoty, mój MOPS w takim przypadku udieliłby dofinansowania w kwocie 800 zł
Czyli klient dopłaciłby tylko 400 zł
~Marta

Napisano: 09 gru 2013, 11:34

Witam, jestem nowa i jeszcze \"zielona\". Mamy w ośrodku \"stałego klienta\". Jest to facet, który lubi naciągać. Ma orzeczenie o niepełnosprawności. W tym miesiącu przyniósł podanie o pokrycie kosztów laseroterapii siatkówki oka. Nasza szefowa kazała mu odmówić pomocy ponieważ nie jest to zabieg ratujący życie. niektóre szpitale mają ten zabieg refundowany ale trzeba długo czekać. Miał ktoś taki przypadek? Jak napisać decyzję odmowną?Pomóżcie.
~Agnieszka

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x