Urlopowanie dzieci z rodzin zastępczych a świadczenia - Stare tematy

Strona 1 z 2    [ Posty: 18 ]

Napisano: 13 sie 2012, 17:16

Mam pytanie, czy wypłacacie rodziną zastępczym (wszystkim) pomoc na rzecz dziecka, jak dziecko za zgodą sądu jest urlopowane do rodziców np. na miesiąc a w tym czasie rodzina zastępcza nie ponosi żadnych wydatków na rzecz dziecka.
~Grzegorz

Napisano: 13 sie 2012, 20:08

U nas nie wypłacamy świadczenia,nawet jeśli dziecko jest u rodziny biologicznej krótszy okres.W decyzji przyznającej świadczenie jest zapis.. na czas faktycznego pobytu w r.z.Ponadto są decyzje o dpłatności rodziców jak mogą mieć odpłatność za coś czego nie było.
~Eva

Napisano: 20 sie 2012, 10:25

~Eva a czy mogłabyś mi wskazać art. w którym jest zapis,że na czas urlopowania dziecka rodzinie zastępczej świadczenie nie przysługuje?czy tylko na ten art. 87 się powołujesz?bo faktycznie dziecko przecież rz nie opuściło..
~zuza

Napisano: 20 sie 2012, 11:50

Fajnie tak rozmawiać jak się ma za dużo rodzin zastępczych.
~ale jaja

Napisano: 20 sie 2012, 12:00

Eva, a czy ten brak wypłaty świadczenia poprzedzacie wydaniem nowej decyzji?
~ja

Napisano: 22 sie 2012, 23:04

Eva to w takim razie jak dzieci jadą na turnus rehabilitacyjny albo na kolonie też nie płacicie?Wyjaśnij proszę.
~izabela

Napisano: 23 sie 2012, 12:31

ja mam teraz sytuację,że dziecko jest w szpitalu przez dwa tygodnie, rodzina zastępcza dostanie świadczenie za sierpień w pełnej wysokości,bo moim zdaniem dziecko faktycznie nie opuszcza przecież rodziny..czy myślę słusznie?
~zuza

Napisano: 23 sie 2012, 12:40

Moim zdaniem to zależy od sytuacji, jeśli rodzina zastępcza jeździ do szpitala, kupuje dziecku jedzenie czy słodycze to powinna dostać kasę, jeśli zaś przez te 2 tygodnie nie kiwnęła nawet placem to moim zdaniem należało by im to udokumentować, iż przez ten czas nie ponosili wydatków, nie odwiedzali dziecka (może jakieś pismo ze szpitala) i wówczas decyzja odmowna na ten okres, a do tego poinformowałbym sąd iż rodzina nie zajmuje się dzieckiem.
Pobyt dziecka w szpitalu to wg. mnie zupełnie inna sytuacja niż urlopowanie dziecka, gdyż dziecko cały czas jest pod opieką rodziny zastępczej.
~Grzegorz

Napisano: 25 sie 2012, 21:46

Taaaaaaaaaa ,a jak to dziecko jest pod opieka rodziny biologicznej na czas urlopowania i nie wypłacacie środków RZ to oczywiście dbacie o to ,żeby ubrania ,które tam nosi ,leki które przyjmuje(np na stałe) itp zapewniła RB.prawda??
~eliza

Napisano: 28 sie 2012, 11:15

ktoś tam wyżej pisał, że jak jest dzicko na urlopowaniu w RB to nie wypłacają swiadczenia RZ, bo sa decyzje ws. odpłatności RB. tzn. że jakie te decyzje o odpłatrnosci są? jak dziecko jest u RB to zmieniacie im decyzję o odpłatnosci za np. kilka dni urlopowania? ciekawe jak to robicie? to musicie duzo cykac tych decyzji zmieniających... co pcpr ti inna wizja.. wkurza mnie to, ze mamy takie ustawy, z których nic jasno nie wynika i każdy robi jak chce!
~Dora

Strona 1 z 2    [ Posty: 18 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x