Witam mam takie pytanie. Kto pokrywa koszt transportu jeśli mam klienta, który na mocy postanowienia sądu został skierowany do DPS-u, który mieści się 400 km od miejsca jego pobytu(szpital) a osoba ta jest bezdomna i nie posiada żadnej rodziny. DPS znajduje się na terenie gminy w której był ostatni stały meldunek i ta gmina go tam skierowała i ona ponosi odpłatność za jego pobyt. Jego dochodem jest zasiłek stały z pomocy. Czy zna ktoś takie przepisy regulujące tą kwestię? Z góry dziękuje za odpowiedz.
według mnie to art 101 gmina, która skierowała osobe bezdomną, jesli ta osoba znajduje sie na terenie waszej gminy to ja bym załatwiła jej transport a kosztami obciązyla gmine własciwa czyli ostatniego stalego meldunku, pogadaj ze szpitalem moze maja cos takiego jak kolumna transportowa przewioza czlowieka a fakture wystawia na tamta gmine, mysle ze to kwestia dogadania sie z tamta gmina uwazam ze sprawa jest jasna i gmina wlasciwa nie powinna robic problemow z zaplata maja obowiazek ustawowy i tyle
bez przesady - szpital powinien go dowieżć, jeśli pacjent nie jest w stanie dotrzeć o własnych siłach. Warto też rozliczyć koszty za dps. MOże przewóz zostanie ujęty w koszcie za dps, a jak nie to pozostaje dowóz przez szpital.