Osoby otrzymujące rentę lub emeryturę które zostały uznane za osoby całkowicie niezdolne do samodzielnej egzystencji czyli I grupa inwalidzka muszą otrzymać dodatek pielegnacyjny z Zus przy swoim świadczeniu. Jeżeli natomiast lekarz orzecznik w powiatowym zespole orzekania o niepełnosprawnosci zaliczy emeryta lub renciste do znacznego stopania niepełnosprawności czyli I grupa inwalidzka osoba taka może składac wniosek o wypłate zasiłku pielęgnacyjnego w ops. Tak czy inaczej osoby pobierające świadczenia z zus wniosek o pogorszeniu stanu zdrowia w celu uzyskania prawa do dodatku pielęgnacyjnego składaja do zus. Jak zus odmówi należy wykorzystac całą droge odwoławcza i sie nie poddawać chociazby z tego wzgledu że zasiłek pielegnacyjny wynosi 153 zł a dodatek wynosi 173 zł.
Z tego co wiem to gorliwi pracownicy zus gdy tylko do nich wpłynie przedmiotowy wniosek potrafia zadzwonic do składającego wniosek żeby zrezygnował bo i tak nie dostanie I grupy. Tak jest z moja koleżanka ale sie zawzięła i złożyła odwolanie od decyzji orzecznika w zus. Wniosek ten złożyła bo jest po ciężkiej operacji i czeka na nastepna operację.
Dodatkowa informacja dla osób które były na dłuższym szpitalnym leczeniu składajcie wnioski do Funduszu o turnus w szpitalu uzdrowiskowy. Opłaty za pobyt sa wtedy znikome.
Byłam na rencie ze wzgledu na astme a w maju mialam bardzo powazny zawał serca i otrzymałam rente 1 grupe ale bez zas pielegnacyjnego. czy to jest ok ?prosze o odp czy nalezy mi sie zas pielegn.,czy dodatek pielegn. z Zus lub Opieki Społ ? Pozdrawiam