Osoba pobiera zasiłek stały i zasiłek pielęgnacyjny.Ma być skierowana do dps. Czy przysługuje jej zasiłek pielęgnacyjny/ czy należy uznać , że z własnych dochodów będzie opłacać za dps ?/ Czy zasiłek pielęgnacyjny wypłacany w gops można podzielić i część płacić na dps? Słyszę,że domy pomocy mają problem z wpłatami od osób , które ten zasiłek pobierają na rękę.
No dobrze.
Mam osobę umieszczoną w DPS: dochód zasiłek stały - 324,00 zł + zasiłek pielęgnacyjny - 153,00 zł.
łączny dochód 477,00 zł.
70% dochodu osby to 333,90 zł, a więc przekracza kwotę zasiłku stałego. Jak to rozwiazać praktycznie.
Czy do DPS przekazywać cały zasiłek stały i resztę pielęgnacyjnego , czy po 70% każdego świadczenia, czy jak?
zgodnie z zapisami ustawy o pomocy społecznej możesz potrącić tylko 70 % z zasiłku stałego czyli 228,60 zł i to przekqzujesz na konto DPS, a cały zasiłek pielęgnacyjny przekazujesz klietnowi , on musi ( tu juz rola pracownika socjalego DPS) aby zgodnie z wydaną decyzja o odpłatności dopłacał brakującą część !!! Tak na pewno jest dobrze na 100 % . pozdrawiam
Karol ma rację, decyzja jest na kwotę 333,90 zł, ale potrącić można tylko ze stałego, resztę dopłaca sam klient z pielęgnacyjnego i to sformułowanie musi być umieszczone w sentencji decyzji, żeby potem nie było problemów z uiszczaniem w kasie dps-u
Dziękuję wszystkim za wypowiedzenie się.
Kontaktowałam się z prawnikiem w tej sprawie i faktycnie jest tak, że tylko ze stałego mogę potrącić, czyli przekazywać go w całości na konto DPS. Powstałą niedopłatę w wys. 9,90 zł m-cznie powinien mieszkaniec domu doplacać sam z pobieranego zasiłku pielęgnacyjnego. Ale jeśli nie dopłaci to i tak jest zobowiązana gmina ( nie ma żadnej rodziny ).
a dlaczego twierdzisz , że tylko musi doplacać 9,90 zł, wg mnie 107,10 zł, gdyz decyjza musi bć wydana na 333,90 zł, z zasiłku stałego otrzymasz 226,80 zł , to z zasiłlu pielęgnacyjnego musi Tobie Mieszkaniec dopłacić 107,10 zł