koszty upomnienia

Wybrane tematy:
Ukraina-nowa klasyfikacja budżetowa Czyste powietrze Wynagrodzenie AOON Św. Wychow. - pracownik , czy zmieniacie stanowisko ile przechowujecie schronienie z usługami opiekuńczymi
ODPOWIEDZ
karolek18

koszty upomnienia

Post autor: karolek18 »

czy ktoś może mi podać przepis który mówi o tym że koszty upomnienia to w 95% dochód BP a w 5 % gminy?
BDMB

Re: koszty upomnienia

Post autor: BDMB »

Nie ma takiego przepisu.
ops_ja

Post autor: ops_ja »

jest przepis:
art. 4 ust. 7 Ustawy z dnia 13 listopada 2003 r. o dochodach jednostek samorządu terytorialnego, treść:
"5,0% dochodów uzyskiwanych na rzecz budżetu państwa w związku z reali-zacją zadań z zakresu administracji rządowej oraz innych zadań zleconych ustawami, o ile odrębne przepisy nie stanowią inaczej"
ops_ja

Post autor: ops_ja »

Potrącamy 5%, jeśli upomnienie wysyłał ROPS do dłużnika czy w całości przekazujemy koszty upomnienia do województwa?
BDMB

Post autor: BDMB »

ops_ja pisze:jest przepis:
art. 4 ust. 7 Ustawy z dnia 13 listopada 2003 r. o dochodach jednostek samorządu terytorialnego, treść:
"5,0% dochodów uzyskiwanych na rzecz budżetu państwa w związku z reali-zacją zadań z zakresu administracji rządowej oraz innych zadań zleconych ustawami, o ile odrębne przepisy nie stanowią inaczej"
Dochód z tyt. KU nie jest dochodem uzyskiwanym na rzecz BP,

KU pobierane są na podstawie przepisów ustawy o postępowaniu egzekucyjnym w administracji i tam jest również napisane (art. 15) , że KU są pobierane na rzecz wierzyciela a wierzycielem w tym przypadku jest gmina.
ODPOWIEDZ