Zmieniliśmy umowę na telefon i internet. Dawniej miałam rozpisane ile abonament za telefon ile za internet. Obecnie mamy pakiet biznes za 159 zł za internet i 2 linie telefoniczne.
Jak teraz mam to księgować??
Czy mogę podzielić na 3 i proporcjonalnie księgować 1/3 internet i 2/3 telefonia stacjonarna??
Nowa umowa na usł.
Re: Nowa umowa na usł.
raczej dogadałabym się z dostawcą aby na fakturze rozpisywali kwoty. Zazwyczaj abonament za internet jest stały, więc może dowiedz się u dostawcy ile on wynosi a resztę będziesz księgowała w telefony, tak będzie najbezpieczniej. Przy Twojej propozycji podziału może ci to ktoś zarzucić skąd takie proporcje, na oko widać, że są wzięte "z głowy". Ja np.u tego samego dostawcy płacę dużo więcej za internet niż za rozmowy telefoniczne, bo na to mam spory pakiet minutowy i nam "wystarcza". Także dowiedz się o stawki za internet a resztę spokojnie zaksięgujesz w 4370 

W tym właśnie problem dzwoniłam do BOK orange (tam przełączlimnie z 1000 razy) i nie mają danych co ile kosztuje. Mają tylko cenę za pakiet internet + 2 kanały analog.
Ja mam tak samo i księguję tylko na par. 4370. Co jakiś czas Gmina chce ode mnie wyjaśnienia dlaczego nie mam paragrafu na internet. Wyjaśniam i dalej robię tak samo.
Oprócz Nowa umowa na usł. - Księgowość przeczytaj również:
Sprawozdanie Rb-28 S
faktura elektroniczna
dodatek specjalny
koszty upomnienia
grunty
zwrot z urzędu Skarbowego
obsada stanowiska ksiegowej
umowa zlecenie
konto 226
składki zdrowotne za lata poprzednie
opisówka