KPA art. 127 par. 1a - od 12.05.2023 - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 4    [ Posty: 40 ]

Napisano: 11 maja 2023, 10:59

Czy w związku z dodaniem tego artykułu w pouczeniach zaprzestajemy w tych przypadkach pisać o odwołaniu w terminie 14 dni?

Co w przypadku, gdy decyzja jest w całości zgodna z żądaniem strony, ale i tak piszemy uzasadnienie - art. 107 par. 4(taka praktyka) - czy wtedy ma zastosowanie ten art. 127 pat. 1a?

Czy art. 127 par. 1a tylko w połączeniu z art. 107 par. 3
Człowiek nie jest taki, co by sobie nie poradził:)
POCAHONTAS
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 25 lis 2005, 10:00
Zajmuję się:

Napisano: 11 maja 2023, 11:55

będziem myśleć po niedzieli ;)
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 11 maja 2023, 13:55

:lol:

Już czuć weekend
POCAHONTAS
Awatar użytkownika
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 12 maja 2023, 11:25

Hej, hej, minął weekend, co myślicie o temacie?
Zawarłam pouczenie, że decyzja jest ostateczna (treść par. 1a) i co dalej?
Czy należy jeszcze coś dodać, np. że nie przysługuje prawo do odwołania czy coś?
Sth like this :| :?
kama_211
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 08 maja 2018, 10:20
Zajmuję się: To i dużo, dużo więcej ...

Napisano: 12 maja 2023, 11:40

Hehe :lol: Nie spojrzałam na daty, myślałam, że jakiś stary temat :D w takim razie ja też będę myślała po weekendzie :P
Sth like this :| :?
kama_211
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 08 maja 2018, 10:20
Zajmuję się: To i dużo, dużo więcej ...

Napisano: 15 maja 2023, 7:54

POCAHONTAS pisze:Czy w związku z dodaniem tego artykułu w pouczeniach zaprzestajemy w tych przypadkach pisać o odwołaniu w terminie 14 dni?

Co w przypadku, gdy decyzja jest w całości zgodna z żądaniem strony, ale i tak piszemy uzasadnienie - art. 107 par. 4(taka praktyka) - czy wtedy ma zastosowanie ten art. 127 pat. 1a?

Czy art. 127 par. 1a tylko w połączeniu z art. 107 par. 3
pokręciłam artykuły;P

107 par. 3 - z uzasadnieniem
107 par. 4 - bez uzasadnienia
POCAHONTAS
Awatar użytkownika
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 15 maja 2023, 8:44

Pytań jest znacznie więcej. O ile w przypadku umorzeń postępowania, uchyleń czy też rozłożeń na raty na prośbę strony, która jest spełniona w całości nie ma wątpliwości co do zastosowania nowego przepisu i odpowiedniego pouczenia, o tyle moim zdaniem jest kolosalny problem z decyzjami przyznającymi na wniosek (z wyłączeniem zł za zł, gdzie nie powinno być raczej zastosowania tego przepisu bo klient nie chce raczej niepełnych kwot, a nawet jak wie o złotówce i się z nią zgadza musiałby wskazać odpowiednią kwotę tego świadczenia które chce otrzymać w żądaniu), które wydajemy na wniosek i z doświadczenia wiemy, ze od nich też ludzie się odwołują. Prostym przykładem jest niezastosowanie art. 24 ust. 2a, gdy strona zgłosi się po terminie z orzeczeniem składając wniosek. Nie wiemy czy spełniamy jej żądania jak damy od miesiąca złożenia wniosku (a może chce nadpłaty i to na nią czeka) a my tam damy nowy przepis.
Co do samego pouczenia przy przyznaniu też mam wątpliwości. Jeżeli błędnie ocenimy, że decyzja jest zgodna z żądaniem strony, to skutek oczywisty stwierdzanie nieważności decyzji. Paradoksalnie odmowy są tu najprostsze bo zawsze po staremu. To samo uchylenia z urzędu.

Może ktoś był na szkoleniach, bo ja mam wrażenie, że to "uproszczenie" postępowań ma w sobie więcej utrudnień (szczególnie interpretacyjnych) niż było ale może się mylę i nie taki diabeł straszny jak go malują.
seba
Stażysta
Od: 01 maja 2016, 20:16
Zajmuję się:

Napisano: 15 maja 2023, 8:51

też o tym myśleliśmy, ale klient i tak się może odwołać a kolegium uznać takie odwołanie - stwierdzi po prostu, że jest nieprawidłowe zastosowanie art. 107 par. 4 a wobec tego błędne pouczenie....

przy zł/zł to chyba wszyscy piszą uzasadnienia ;)
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 15 maja 2023, 9:12

Witam. Jestem świeżo po szkoleniu z KPA. Prowadząca szkolenie wskazała aby ze względu na zmianę zapisów w KPA w myśl tego, iż decyzje zgodna z żądaniem Strony jest od razu ostateczna w pouczeniu nie możemy pisać o odwołaniu w ciągu 14 dni do SKO lecz w pouczeniu musi być informacja, że Stronie przysługuje od powyższej decyzji skarga do Sądu.
anna.sobon
Praktykant
Od: 04 kwie 2018, 11:31
Zajmuję się: PS/ŚW/FA

Napisano: 15 maja 2023, 9:28

anna.sobon pisze:
15 maja 2023, 9:12
Witam. Jestem świeżo po szkoleniu z KPA. Prowadząca szkolenie wskazała aby ze względu na zmianę zapisów w KPA w myśl tego, iż decyzje zgodna z żądaniem Strony jest od razu ostateczna w pouczeniu nie możemy pisać o odwołaniu w ciągu 14 dni do SKO lecz w pouczeniu musi być informacja, że Stronie przysługuje od powyższej decyzji skarga do Sądu.
Ja to rozumiem to się tyczy sytuacji gdzie organ stosuję w uzasadnieniu decyzji art.107 par.4 kpa. Jeżeli uwzględniam w całości żądanie strony i je uzasadnię dwoma zdaniami to już nie ma ten przepis zastosowania i mam normalnie odwołanie w pouczeniu.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Strona 1 z 4    [ Posty: 40 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x