Kryteria dochodowe a kontynuacja nauki. - Stare tematy

Strona 2 z 3    [ Posty: 29 ]

Napisano: 19 kwie 2013, 11:27

Bezdyskusyjnie należy stosować w przypadku starych wychowanków ustawę o pomocy społecznej w brzmieniu obowiązującym do 31.12.2011r., stare kryteria dochodowe, ze starą kwotą podstawy, tj. 1.647,00 zł.
Nie stosuje się żadnego nowego kryterium dochodowego do usamodzielnianych na starych zasadach. Może to nie jest logiczne ale ustawę o pieczy (chodzi mi o art. 240 ust. 1 i 3), należy czytać literalnie.
~Gosia

Napisano: 22 kwie 2013, 1:56

~Gosia
art 240 ust 1 Do pomocy dla osób usamodzielnianych, które przed dniem wejścia w życie niniejszej ustawy opuściły rodzinę zastępczą albo placówkę opiekuńczo-wychowawczą, albo pobierają pomoc przyznaną im na podstawie art. 88 ust. 1 ustawy z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej (Dz. U. z 2009 r. Nr 175, poz. 1362, z późn. zm.), stosuje się przepisy dotychczasowe\".
Gdzie tam masz, napisane iż w brzmieniu na dzień 31.12.2011r ? Skoro piszesz, że literalnie to znaczy, iż stosujesz ustawę o pomocy społecznej (Dz. U. z 2009 r. Nr 175, poz. 1362, z późn. zm.) W ustawie o pomocy społecznej dalej zostały art. dotyczące usamodzielnienia wychowanków, tyle że obecnie nie ma w nich mowy o wychowankach RZ i DD, ale wszystko dalej jest tak samo jak było w roku 2011r. Ba teraz, nawet jest tam podana kwota bazowa - art 89 ust 1. Mankamentem tych przepisów są kryteria dochodowe na osobę w rodzinie i ustawodawca aby naprawić swój własny błąd i zrównać w jakiś sposób uprawnienia do pomocy na kontynuację nauki dla wychowanków RZ i DD usamodzielnianych wg ustawy o pomocy społecznej i o wspieraniu rodziny, wprowadził ust 3 do art 240 (te przepisy weszły przecież dopiero w 08/2012).
~Grzegorz

Napisano: 22 kwie 2013, 11:40

Grzegorz, pewnie, ze nie jest napisane, ze przepisy dotychczasowe to uops w brzmieniu na dzień 31.12.2011r., ale skoro ustawa o pieczy weszła w życie w wiekszości z dniem 1 stycznia 2012r. i w związku z tym nastąpiła zmiana w uops, tj. m.in. uchylono, art. 70-87, to jak dla mnie (i większosci) nalezy stosować przepisy dotychczasowe w brzmieniu na dzień 31.12.2011r. jest to najlogiczniejsze rozumienie - przecież potem w ustawie ops nie ma mowy o wychowankach RZ i DD więc jak można je stosować?! ta wykładnai wydaje mi się bardziej logiczna w całej swojej nielogicznosci! nienawidzę tych przepisów!!!!!!!!!
~Dora

Napisano: 23 kwie 2013, 11:31

~Dora. Zgadzam się z tym co napisałaś, ale biorąc pod uwagę obie ustawy i burdel jakie zrobiły, najbardziej do gustu przypadło mi Twoje ostatnie zdanie :)
Tak sobie teraz pomyślałem, iż może powinniśmy zacząć molestować ministerstwo. Wiadomo, że głupoty odpisują, które na dodatek nie mają żadnej mocy prawnej, ale jakby napisało do nich kilkaset pcpr i mopsów, z różnymi pytaniami z jakimi się borykamy i próbujemy je zinterpretować tu na forum, to może niewiele wskóramy, ale możemy im popsuć dobry humor i ich niedorzeczne opowieści jak to ta ustawa jest wspaniała i jak dobrze wszystkim robi. Na dodatek nie będą mieli czasu wymyślać nowych głupot bo będą odpisywać na nowe pytania napływające od plebsu z prowincji.
~Grzegorz

Napisano: 23 kwie 2013, 12:00

Dobry pomysł! z tego co czytam, to wiele PCPRów pisze do ministerstwa i co najśmieszniejsze - w tej samej sprawie dostają przeciwstawne odpowiedzi!!!! dla mnie najgorszą kwestią są wlaśnie \"starzy\" wychowankowie i odpłatnosć, bo tam tez jest wiele nieścisłości i róznie PCPRy to realizują... już mi sie nie chce pisac, ze ta ustawa to jeden wielki bubel więc myślę, że Twój pomysł jest the best!!
a tak poza tym, dzis TK rozpatrzy wniosek ws. m.in. nierównego traktowania osrodków adopcyjnych publicznych i niepublicznych i rodzin spokrewnionych i pozostałych jeśli chodzi o świadczenia na utrzymanie dzieci.. moze TK powinien w całosci zając się to cudowaną ustawą!!
~Dora

Napisano: 23 kwie 2013, 18:42

Ja od jutra zbieram u siebie pytania a później przekuję je w pismo do naszego ministerstwa. Jestem prostym człowiekiem, więc będę się posługiwał prostym słownictwem (łopatologicznie) aby nie mieli za dużo możliwości snucia różnych wynurzeń i lania wody - że czegoś nie zrozumieli.
~Grzegorz

Napisano: 25 kwie 2013, 9:32

Fajnie by było, gdybyś udostępnił odpowiedź Ministerstwa na pytania, które zadasz.
~obserwator

Napisano: 26 kwie 2013, 2:15

~obserwator chętnie je udostępnię, ale chodzi o to aby wszyscy do nich pisali z każdym pytaniem jakie im tylko ślina na język przyniesie, a później założymy osobny dział ze \'złotymi myślami\' ministerstwa, tak że do dzieła szable w dłoń, o przepraszam klawiaturę w dłoń i piszemy ....
~Grzegorz

Napisano: 29 kwie 2013, 16:54

jeżeli na \"starej ustawie\" pobierał świadczenie to \"stare kryterium dochodowe\" w momencie kiedy w samodzielnym gospodarstwie domowym przekroczy to kryterium na osobę tj. 954 zł, a w tym przypadku co piszesz przekracza to wtedy art. 240 ust. 3 ustawy o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej i będzie mu sie należała pomoc bez względu na dochody;)
~m_m

Napisano: 30 kwie 2013, 9:44

Kontynuowanie nauki to nie jedyna forma pomocy osobom usamodzielnianym, lecz jedyna, w której ratuje nas art. 240 ust. 3, więc to jest rozwiązanie na krótką metę.
~obserwator

Strona 2 z 3    [ Posty: 29 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x