Kryteria dochodowe a kontynuacja nauki. - Stare tematy

Strona 3 z 3    [ Posty: 29 ]

Napisano: 03 wrz 2013, 16:33

Wychowanek RZ w lutym złożył wniosek o pomoc na kontynuowanie nauki. Jest to wychowanek na starych zasadach. Pierwsza decyzję odmowną wydałam ze względu na przekroczenie dochodu. Następnie po ponownym wniosku została pomoc przyznana na okres 1.02.2013-31.08.2013 w wysokości 494,10 zł miesięcznie(art.240 ust. 3 ustawy o pieczy). Teraz dostarczył zaświadczenie, ze nadal kontynuuje naukę w tej samej szkole. Czy wystawiliście by decyzję przyznającą pomoc od razu? Czy 1 decyzja odmowna a następnie po kolejnym wniosku przyznająca? Jak robicie???
~K...

Napisano: 04 wrz 2013, 10:26

przede wszystkim ja tak nie robię. wydaję decyzję albo na czas nauki w danej szkole a nie na semestr! albo jeśli wychowanek planuje naukę dalej, np. na studiach to wydaję decyzję na czas nauki nie dłużej jak do 25 roku życia... wiec sami sobie utrudniliście...i wychowankowi też. teraz musicie wziąć nowy wniosek i wydać nową decyzję
~Dora

Napisano: 04 wrz 2013, 16:20

Dora zgadzam się, że jest to utrudnienie ale przejęłam decyzje po koleżance i jakoś nie mogę przeforsować mojego stanowiska na wystawianie decyzji do 25 roku życia. Teraz od września jestem zawalona decyzjami.
~K...

Napisano: 04 wrz 2013, 21:54

Wydawanie decyzji na czas trwania nauki nie dłużej jak do 25 roku życia uważam za błędną decyzję, ponieważ nie ma wskazanego dokładnego terminu końcowego przyznania pomocy na kontynuowanie nauki. A co kiedy w trakcie nauki wychowanek nie zaliczył jakiejś klasy lub zmienił szkołę?
~Edyta

Napisano: 05 wrz 2013, 9:46

To uchylamy decyzję, przecież mają obowiązek informowania o każdej zmianie mającej wpływ na przyznanie świadczeń. Nie stosują się to będą robić zwrot pieniędzy. Każdego nie można trzymać za rękę, tym bardziej 150 osób.
~piotrek

Napisano: 05 wrz 2013, 13:38

Edyta, a co ma nie zaliczenie klasy lub zmiana szkoły do wypłaty świadczenia, przecież może powtarzać rok, ma też prawo zmienić szkołę- to raz. A dwa - już też kiedyś wypowiadałam się na temat kryterium, ja stosuję kwoty 542 i 456 i nikt mi nie wmówi, że robię źle. Trzeba czasem umieć podejmować własne decyzje i bronić własnego zdania. Nie zapominajcie, że z kwot kryteriów korzystają częściej w OPSy, czy sądzicie, że ci co zmieniali kryterium pamiętali o art.240, to co mieli w rozporządzeniu o weryfikacji kryteriów dopisać \" acha i dla PCPR dla wychowanków na starych zasadach\".
~lola

Napisano: 05 wrz 2013, 14:32

zgadzam się. co semestr i tak muszą przedkładać zaświadczenia ze szkoły. jak nie dostarczy wszczynam postępowanie. oprócz tego raczej jakaś praca z nimi jest i wiemy czy się uczą czy nie... ci wychowankowie, którzy nie rokują są bardziej monitorowani
~Dora

Napisano: 06 wrz 2013, 22:17

Powtarzanie roku nie jest przecież tożsame z realizacją ipu. W każdym przypadku odstępstwa od zapisów ipu wychowanek powinien nanieść stosowne zmiany, które powinny być zatwierdzone przez dyrektora. Więc niezaliczenie klasy lub zmiana szkoły jak najbardziej jest ściśle powiązana z dalszą wypłatą świadczenia. Ponadto przy przyznawaniu pomocy na rok szkolny lub akademicki osoby usamodzielniane też przecież muszą przedkładać co semestr zaświadczenie szkolne więc nie bardzo rozumiem.
~Edyta

Napisano: 06 wrz 2013, 22:18

Powtarzanie roku nie jest przecież tożsame z realizacją ipu. W każdym przypadku odstępstwa od zapisów ipu wychowanek powinien nanieść stosowne zmiany, które powinny być zatwierdzone przez dyrektora. Więc niezaliczenie klasy lub zmiana szkoły jak najbardziej są ściśle powiązane z dalszą wypłatą świadczenia. Ponadto przy przyznawaniu pomocy na rok szkolny lub akademicki osoby usamodzielniane też przecież muszą przedkładać co semestr zaświadczenie szkolne więc nie bardzo rozumiem.
~Edyta

Strona 3 z 3    [ Posty: 29 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x