kto płaci?
kto płaci?
Kto płaci za pobyt osoby w DPS - czy gmina, któr kieruje osobę czy ta na której ona terenie potem jest zameldowana, czyli de facto gmina miejsca zamieszkania mieszkańca DPS-u?
Re: kto płaci?
gmina, która kieruje, gdzie podopieczny jeszcze ops-u zamieszkuję i gmina ta płaci przez cały czas
gmina właściwa dla miejsca zameldowania stałego takiej osoby na pewno!
-
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Proszę pomóżcie,skierowałam dziewczynę do DPS osoba bez dochodu odpłatność gminy,rodzina w tym przypadku siostry nie zawarły umowy na częściowe pokrycie kosztów pobytu.Chciałabym wystapic do sądu o alimenty,poprosze wzór takiego pisma,pragne zaznaczyc,,ze rodzina bardzo roszczeniowa.
Kasia
czy w tym przypadku wyżej należy wysłać pismo o sporządzenie wywiadu do ops na którym mieszkają te panie.
O rany Kasia, jak mniemam pracownik socjalny, a ustawy nie zna! Poczytaj kobieto, że rodzeństwo nie jest zobowiazane do dopłacania, bo to nie wstępni ani zstępni. Przeszkol się jeszcz i to sporo bo swoją niewiedzą jeszcze komuś zaszkodzisz!
-
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
To,że siostry nie są zbowiązane do alimentacji to ja doskonale wiem i ustawę znam,ale siostry sa bardzo bogate,matkę zabrały do siebie,a działkę siostry którą umieściliśmy to sprzedały.
Kasia
Oprócz kto płaci? - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze przeczytaj również:
odpłatność za DPS
odpłatnośc
co dzieje się z mieszkaniem po umieszczeniu w DPS
Umieszczenie dziecka w DPS
Umieszczenie dziecka w DPS
asystent rodziny
DPS
kosztowności w mieszkaniu a zgon klientki
Dom dla przewlekle psychicznie chorych
Czy policja może wykonać postanowienie o umieszczeniu w DPS
alimenty
awans zawodowt